Yeni Başlayanlar İçin Kariyer Tavsiyesi

Yeni Başlayanlar İçin Kariyer Tavsiyesi
Yeni Başlayanlar İçin Kariyer Tavsiyesi

Üniversitelerden yeni mezun olanların kariyer hedeflerine ulaşmaları için onları bekleyen bir takım zorlu süreçler vardır. Bunların en başında doğru bir iş başvurusu yapmak gelmektedir. Peki, bu nasıl olmalı? Bunun için İŞKUR başta olmak üzere tüm online kariyer sitelerinde yayınlanan iş ilanlarına başvurarak yapılabileceği gibi bazı firmaların insan kaynaklarına yapılacak olan başvurularla da sağlanmaktadır.

Fakat tüm bunlar için acele ederken hata yapılmaması açısından dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunların başında gelen hatalardan bir tanesi de başvuru yapılan şirketin aradığı pozisyonlar ile ilgili hatalardır. İş başvurusu yapma adımında özellikle aranan nitelikler kısmında size uygun olan ilanları seçmenizde fayda vardır. yetenekleriniz ve becerileriniz ile birlikte uygun olan işleri seçerek bu şekilde bir başvuru yapılması önemlidir.

Bu ilk aşamada işe kabul edilmek ve sonrasında da kariyer hedeflerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için size gerekli olan ilk adım güzel bir cv hazırlamak olacaktır. CVmaker adresi aracılığıyla hazırlanacak olan profesyonel bir cv ile sizde iş dünyasına güzel bir adım atmış olacaksınız. Peki, bu ilk adımdan sonra ne yapılmalı ya da yapılmamalı?

Yapılması Gerekenler

Her şey yolunda gitti ve işe alım süreciniz tamamlandı. Bu aşamadan sonra yüzlerce aday arasından seçilmiş olmanın haklı gururunu yaşamak çok normal olacaktır. Fakat asıl sorumluluğun bu andan itibaren başladığını unutmamak gerekir. İşe alındığınızdan itibaren kendinizi gösterene kadar tüm gözler üzerinizde olacak. Bu nedenle yapmanız gerekenler aslında çok basit şeylerdir.

Mesela asla sorumluluk almaktan çekinmeyin. Aldığınız sorumluluğu da en iyi şekilde yerine getirdiğinizden emin olun. Birçok şirket, çalışanlarından bu konuda destek görmek ister. Siz de yeni başlayan bir çalışan olduğunuzdan dolayı heyecanınızdan yararlanmak istemeleri çok normaldir. Verilen işi tam zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeniz ve bu aşamada işin değerini artırmanız yöneticilerinizin dikkatini çekecektir.

Aynı zamanda yeni girmiş olduğunuz işinizde görev ve sorumluluk kapsamınızda size verilecek olan işi ilk defa yapıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bu işi iyi bilen şirket çalışanlarından yardım almaktan çekinmeyin. Çünkü bu konuda deneyimli olan kişilerden yardım istemek sizin içinde bir tecrübe olacaktır. Uzun zamandır bu işi yapanlardan alacağınız bilgilerin ışığında kendinizi daha iyi geliştirebilirsiniz.

Yardım aldığınız kişiler genel olarak bu işi uzun zamandır yapan ve şirkette belli bir tecrübe edinmiş kişiler olmaktadır. Bu konudan emin olduktan sonra mutlaka bu kişi ile iletişiminizi sağlıklı tutarak, daha sonraki sorumluluklarınızla ilgili akıl almaktan çekinmeyin. Bu size ekip çalışmasında yeterli olduğunuz imajını kazandıracaktır. Kariyerinizde bu tarz kişiler size kılavuzluk yapacak biri konumunda bile olabilir.

Üniversite eğitiminiz esnasında katılım sağladığınız tüm seminer, kongre ve sertifika programlarını mutlaka belgeleyin ve bu aşamada bu konuda yetkin olduğunuzu belirtin. Aynı zamanda kendinize ait olan projelerinizi belgelendirerek saklamanızda fayda vardır. Sonrasında da bu konu ile ilgili proje geliştirme yaparak sunumunu gerçekleştirme fırsatı yakalamanız an meselesi olabilmektedir.

İşverenler genel olarak sizlere teslim ettikleri işin niteliğinden daha çok nasıl yapıldığı ile ilgilenmektedirler. Bu nedenle zamanında teslim ettiğiniz işleri teslim etme aşamasında mutlaka gözden geçirin. Hatalarınızı en kısa sürede düzelterek teslim edin. Hatta sizden istenilenlerin dışında birkaç detay üzerinde çalışarak bu konudaki yetkinliğinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Bu sizin gelişime açık olduğunuzu ve aldığınız işin sorumluluğunu ön planda tuttuğunuzun göstergesidir.

Son dönemlerde birçok işveren sabah saatlerinde işe başlamadan önce kısa bir toplantı yaptığı gibi haftalık toplantılar da yapabilmektedirler. İster günlük isterse haftalık toplantılar olsun, bu toplantılara hazırlıksız girmemenizde fayda vardır. Şirket dışı bir toplantı olduğunda da aynı şekilde hazırlıklı olmak önemlidir. Çünkü bu tarz toplantılarda şirketinizi temsilen bulunduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Yapılmaması Gerekenler

İşyerlerinde yapılması gerekenlerden sonra bir de yapılmaması gerekenler bulunmaktadır. Bu kariyerinizi planlamada en önemli durumlardan biridir. Yapılması gereken durumlarla kariyer hedeflerinizi tam anlamıyla en iyi şekilde planlayabilirken, bazı durumlarda bu hedeflerinize gölge düşebilmektedir.

Bunların başında iş yeri ile alakalı kuralları hiçe saymak ya da yazılı kurallara uyum sağlamamak sizin açınızdan problem oluşturabilecek davranışlardır. Özellikle işyerinizdeki çalışma arkadaşlarınız ile olan iletişim çok önemli bir kriter olmaktadır. Bu konuda işverenler çok dikkatli bir tutum sergilemektedirler.

Özellikle benmerkezci bir tavır sergilenmesi işveren ve diğer çalışanlar tarafından olumsuz bir şekilde adlandırılmaktadır. Bu da sizin kariyer hedefinize varmanızda bir engel teşkil etmektedir. Herhangi bir konuda bilginizi aktarabilirsiniz fakat ‘kesinlikle böyle olmalı, ben biliyorum, bu olmazsa olmaz’ gibi dikte edici kelimelerden kaçınılmalıdır.

Ofis ortamında yüksek sesle konuşmak ya da telefon görüşmeleri yaparak çalışma arkadaşlarınızı rahatsız edici tavırlardan kaçınmalısınız. Bu durum sizin çalışma ortamını sabote etmeniz ve dikkat dağıtmanız anlamında düşünüleceğinden yine sorumluluk alabilme derecenizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bir de işverenlerin en çok dikkat ettiği konulardan bir tanesi de kıyafet seçimi olmaktadır.

Birçok işyeri serbest kıyafet uygulaması yapsa da yine de belirli kriterlerle bu çerçeveyi düzenlemiştir. Örneğin bazı işyerlerinde erkekler için gömlek, kravat gerekliliği varken, bazı işyerlerinde kot pantolon giyme yasağı olabilir. Kadınların da çok açık ya da dikkat çekici giyim tarzlarının olmaması yönünde kurallar belirtilmiştir. Kıyafet yönetmeliğinin dışında erkeklerde yine sakal uzunluğu belirlenebilecek kurallardandır.

Bütün bu sayılanlar tüm şirketler için geçerli olan kurallar olabilmektedir. İşe alım aşamasında sizlere bu konuda bilgiler verilmektedir. Bu kuralların dışına çıkılması durumunda ise yaptırım uygulaması olabilmektedir. Bu yaptırımlar neticesinde hayalini kurmuş olduğunuz kariyer için olumsuz durumlar ortaya koymuş olabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka bu aşamada şirket içi yazılı ve yazılı olmayan tüm etik kurallara dikkat etmeniz sizin için faydalı bir durum olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.