BBC ve RETURS’in vakada dikkat ettiği şehir: Gaziantep

BBC ve RETURS’in vakada dikkat ettiği şehir: Gaziantep
Yabancı ajanslardan Gaziantep’e korona gözaltısı

Dünyanın en önemli ajansları olan BBC ve RETURS haber ajansları Gaziantep’i korona vakalarının artması üzerine gözaltına alarak, en çok 5 il arasında bulunduğuna dikkat çekti. Yabancı ajanslar, Gaziantep’teki yoğun bakım hastalarının yer bulmakta sıkıntı çektiğini de vurguladı. İşte BBC’nin Gaziantep raporu;

“Gaziantep'teki tüm yoğun bakım servisleri dolu
BBC Türkçe'ye konuşan Gaziantep Tabib Odası Başkanı Doktor Ayşegül Ateş Tarla, son durumu vatandaşın uyarıları dikkate almamasına yormanın, işin kolayına kaçmak olduğunu savunarak, bulaş değeri 1'in altına inmeden, normalleşme sürecine girilmesinin hata olduğunu düşünüyor.
Salgının başlangıcından bu yana 300 hastanın yaşamını yitirdiği Gaziantep’te, günde 300-400 pozitif tanı konduğu belirten doktor Tarla, Temmuz ortası itibariyle, tüm yoğun bakım yatak servislerinin dolduğunu söyledi.
İldeki hastanelerde yatak kapasitesinin altı bini geçmesine rağmen, hastanelerde yer kalmadığı söyleyen Tarla, birçok hastanın, öğrenci yurtlarında tedavi edildiğini, bunun yanında yatış için acilde bekletilen onlarca hasta olduğunu da söyledi.
Temmuz ortasında Covid-19 hastalarının tedavisi için yoğun bakım kapasitesinin yüzde 25’den, yüzde 50’ye çıkarıldığını söyleyen Gaziantep Tabip Odası Başkanı, ildeki hastanelerde, Covid hastası sayısının son olarak 1500 civarında olduğunu aktardı.
Ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa’nın en fazla Suriyeli sığınmacı barındıran illerin başında geldiğini hatırlatan Doktor Ayşegül Ateş Tarla, ‘’Haziran'da Suriyeli sığınmacılar arasında da hastalık oranı arttı. Yatan hastaların yüzde 25'inin Suriyeli sığınmacı olduğu tahmin ediliyor’’ dedi.
Temaslılar nasıl izlenecek?
Doktor Ayşegül Ateş Tarla, önemli bir sorunun da temaslı kişilerin takibi olduğunu vurguluyor.
Tarla, Nisan ayında ortalama Covid-19 temaslı 10 kişiyi takip eden aile hekimlerinin, Temmuz'da 90 kişiyi takip etmeye başladığını söyledi ve takip altındaki temaslıların Gaziantep genelindeki sayısının toplam 20 bini bulduğunu ekledi.
Covid-19 hastalarının tedavisi için algoritmanın değiştiğini de hatırlatan Gaziantep Tabip Odası Başkanı, bu yöntemin takibindeki risklere dikkat çekiyor:
‘’20 bin temaslıyı takipte ciddi sorunlar yaşanırken, yeni algoritmada bir kısım hastaya evde ilaç tedavisi verileceği öngörülüyor. Peki bunun takibi nasıl olacak, kontrol için, yaptırım gücü için, güvenlik kuvvetleri mi kullanılacak?’’
Sağlık çalışanlarında tükenmişlik ve yorgunluk hali
Son 15 günde koronavirüs testleri pozitif çıkan sağlık çalışanlarının sayısının da arttığına dikkat çeken Tarla, sadece bir hastanede 100’e yakın sağlık çalışanının koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini belirtti.
Dr Ayşegül Ateş Tarla, beş aydır duraksız ve yoğun bir tempoyla çalışan sağlık çalışanlarının çok yıpranmış olmasının da büyük bir sorun olduğunu söyledi.
"Pandemiyle beraber hekimlerin gözlerinde ifade çok etkileyici" diyen Tarla, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Psiko-sosyal destek ağı yok, kamu hastaneleri pandemi hastanesi gibi çalıştı, sağlıkta tam normalleşme olmadı, kamu hastanelerinde ek ödemeler yapılmıyor ve bu da ekonomik yıpranmaya neden oluyor. Bu yüzden istifalar çoğaldı, yer değiştirmek isteyenler çok arttı. Sağlık sisteminin her alanında bir tükenmişlik hali var ve bu atlatılmadan ikinci dalga ile sağlık sisteminin çökebilir.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.