Hürriyet Gazetesi Yazarı Ergin, Gaziantep’e dikkat çekti! Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İstanbul’a vakada fark attı!

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ergin, Gaziantep’e dikkat çekti!  Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İstanbul’a vakada fark attı!
Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin’in korona virüs vakalarında İstanbul’u geçtiğini ve bu 3 ile acil tedbirler alınması gerektiğini yazdı.

İşte Ergin’in yazısı…

GÜNEYDOĞU ANADOLU İSTANBUL’UN ÖNÜNE GEÇİYOR
Türkiye, bu rapor formatında -İstanbul ayrı bir bölge kabul edilerek- toplam 12 bölge üzerinden değerlendiriliyor. Önceki günkü 5 Temmuz raporuna baktığımızda, 1148 yeni vaka içinde en yüksek oranı 350 vakayla yani yüzde 30.48 gibi bir oranla Güneydoğu Anadolu’nun aldığını görüyoruz. İstanbul ise 311 vaka (yüzde 27.09) ile ikinci geliyor. Ankara, Konya ve Karaman’ın olduğu Batı Anadolu Bölgesi 132 vaka ile üçüncü, Bursa ve Kocaeli’nin de bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi ise 105 vaka ile dördüncü sırada yer alıyor.
Burada karşımıza çıkan ilginç bir yöneliş var. Rapora göre 5 Temmuz itibarıyla yaklaşık dört aya yakın dönemdeki 206 bin 847 toplam vaka içinde İstanbul 110 bin 899 vakayla yüzde 53.61 gibi yarıdan fazla bir ağırlık oluşturuyor.
Ancak gelinen noktada İstanbul’daki günlük vakaların toplam içindeki oranının azımsanmayacak derecede gerilemeye başladığını, Güneydoğu Anadolu’nun ise oran olarak belirgin bir şekilde büyüdüğünü gözlüyoruz.
En azından geçen haftanın verileri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bu aşamada sıralamada birinciliğe yerleştiğini gösteriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün özellikle Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır’ı vakaların en çok arttığı iller arasında saymıştı.
Bu bölgede geçen pazartesi (29 Haziran) 396 olan yeni günlük vaka sayısı, 30 Haziran’da 335, 1 Temmuz’da 327, 2 Temmuz’da 324, 3 Temmuz’da 283, 4 Temmuz’da 313 ve 5 Temmuz’da (önceki gün) 350 olmuştur.
Geçen haftanın Türkiye’deki yeni günlük vaka ortalaması 1.217’dir. Güneydoğu’nun geçen haftaki günlük vaka ortalaması ise 332’dir. Bu bölgenin Türkiye’deki toplam vakalar içinde payı yüzde 27.32’dir. İstanbul açısından bu oran 2 puan eksiğiyle 25.23’tür.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin nüfus toplamının 8.4 milyona yaklaştığı, İstanbul’un nüfusunun ise 15.5 milyon dolayında olduğu dikkate aldığımızda, bölgenin İstanbul’u geçmiş olması vaka yoğunluğu bakımından kaygı verici bir duruma işaret ediyor.

İL BAZINDA DA AÇIKLANMALI
Sağlık Bakanlığı’nın şeffaflaşma yönündeki adımı, Türkiye’ye uygulanan seyahat kısıtlamasının kaldırılması için AB’yi ikna etmek amacıyla yoğun diplomasi yürütülen bir döneme rastlamıştır. Bu yönüyle düzenlemenin AB’ye dönük bir boyut da taşıdığı düşünülebilir.
Ancak hangi saikle atılmış olursa olsun, ne kadar gecikmiş de olsa, kamuoyunun bilgi edinme hakkına karşılık vermesi, salgının seyrinin daha yakından izlenebilmesini mümkün kılacak olması bakımından yeni formatı doğru yönde bir adım olarak görmek durumundayız.
Hatta bölgelerle kalmayıp verilerin 81 il bazında açıklanması, şeffaflık açısından daha da isabetli olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.