Beklenmedik Kilo Kaybının Nedenleri

Beklenmedik Kilo Kaybının Nedenleri
Beklenmedik Kilo Kaybının Nedenleri

Kilo vermek pek çok kişi için arzulanır bir durum olsa da beklenmedik kilo kaybı son derece zararlı olabilmektedir. Beklenmedik kilo kaybı çeşitli hastalıkların habercisi olacağı için beklenmedik kilo kaybının nedenleri iyi bilinmesi gerekmektedir.

Beklenmedik Kilo Kaybı Nedir?

Beklenmedik kilo kaybı tanımı itibariyle bir anda kilo kaybetmenize denilmektedir. Vücut için fazla kilolar sağlık açısından sorunlar yarattığı gibi düşük kilolar da sorun yaratabilmektedir. Vücut kilonuz kalori, yaş, yemek alışkanlıkları, genel sağlık durumu gibi farklı etmenler tarafından belirlenmektedir. Özellikle orta yaşlarda kilo genelde sabit kalır, bu dönemlerde küçük kilo kayıpları da yaşanabilir ama bunlar önemli değildir.

Bazı durumlarda ise aniden kilo kaybı yaşanmaya başlanır. Beklenmedik bir şekilde 4 kilodan fazlasını vermişseniz ve kilo kaybı sürüyorsa bu duruma beklenmedik kilo kaybı denilmektedir ve önemli hastalıkların belirtisi olarak görülmektedir.

Beklenmedik Kilo Kaybı Neden Oluşur?

Kilo vermeniz ani bir şekilde oluyorsa ve gün geçtikçe kilo kaybınız devam ediyorsa bu durum vücudunuzda çeşitli sorunların olduğunu gösterir. Eğer dört kilodan fazla bir şekilde kilo vermiş ve bu durum durmamışsa ani kilo kaybı nedenleri farklılık göstermektedir. Beklenmedik kilo kaybı nedenleri olarak şu durumlar söz konusu olabilir;

· Diyet yapıyorsanız ani kilo kaybı nedenleri arasında ilk sırada diyet programınız geliyor olabilir. Diyet sağlıklı bir kilo vermek için yapılmalıdır. Eğer diyet programınız ani kilolara neden oluyorsa yapmakta olduğunuz diyeti sonlandırmanız gerekir. Diyetinizi uzman tavsiyesi ile oluşturmamak diyette ani kilo kayıplarına neden olur ancak vücudun bir anda böylesi kilo vermesi zararlar oluşturacağı için diyet programınızı öncelikle gözden geçirmeniz gerekir.

· Kanser başlangıcında kilo kayıpları sık görülmektedir. Kanserin neredeyse her türü istem dışı kilo kaybının oluşmasına neden olur. Aynı zamanda kanser aşaması fark etmeden kanser tedavisine başlamak da önemli miktarlarda kilo kaybı yaşatır. Kanser tedavisi sırasında verilecek olan kilo kaybının önüne geçmek için pek etkili olan yöntemler bulunmaz. Çünkü vücut aşırı şekilde bitkin düşer ve kilo kaybı yaşanır.

· Sindirim sistemi hastalıklarının olması ani kilo kaybının önemli nedenleri arasında bulunur. Sindirim sistemini etkileyecek çok sayıda sorun ve etmen olabilir. Bazı durumlarda siz fark etmeden iştahınız kapanabilir ya da tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Bu durum sindirim sistemindeki sorunlara işaret etmektedir. Aynı zamanda iltihabi bağırsak sorunları, çölyak ve benzeri rahatsızlıklar da oluşmuş olabilir.

· Hormonal bozukluklar kilo kaybının temel etmenleri arasında yer alır. Hormonlar vücudun genel yapısını düzenleyen parçalardır ve hormonal değişikliklerin yaşanması haliyle kilo kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Diyabet, tiroitin yükselmesi ve kalsiyum eksikliği sık görülen kilo kaybına neden olan durumlardır.

· Enfeksiyon kapmak kilo kaybına neden olur. Pek çok enfeksiyon vücutta etkin olmaya başlayınca vücudun direncini ve enerjisini düşürerek vücudun bitkin olmasını sağlar. Bu durum ise kilo kaybı yaşatır. Özellikle HIV, mantar hastalıkları, tüberküloz gibi hastalıklar kilo kaybı yaşatır.

· İlaç tedavisine başlamak kilo kaybını oluşturur. Her ilaç kilo kaybına neden olmaz ama bazı ilaçlar bileşenleri bakımından yan etki olarak kilo kaybını tetikler. Bu durum ilaçtan kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi bittikten sonra tekrar eski kiloya dönmek kolaydır. İlacın kilo kaybına neden olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

· Psikolojik sorunlar da kilo üzerinde oldukça etkilidir. Düzensiz yaşama, uyku saatlerinin bozukluğu, devamlı halde stres duyulması gibi psikolojik sorunlar kilonun ani bir şekilde verilmesine neden olur.

Kilo kaybı için pek çok neden olduğundan böylesi bir durumda doktora danışmak ve teşhisi doğru şekilde belirlemek önem taşıyor. Detaylı bilgiler için Probiyotix.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.