Kirli savaşların çocukları...!

Kirli savaşların çocukları...!
Kirli savaşların çocukları...!

Dün şarküterideyim. Tavuk, yumurta, peynir satışı yapan bir yer. Siparişi verdim beklerken, birden tavuk ürünlerinin sunulduğu geniş dolabın önüne dört veya beş yaşlarında tek başına dünya tatlısı bir kız çocuğu geldi, kafasını uzatıp, iki elini cam bölmeye dayadı ve tavukları seyretmeye daldı.
İş yeri sahibide, bir kaç müşteri ve bende şaşkınlıkla çocuğa bakıyoruz. Dilenci kılıklı değil, kendisine ne istiyorsun gibisinden dükkan sahibi sorular sordu, çocuk bir şeyler söylüyor ama anlamıyoruz. Ben dükkanın dışına baktım karşı kaldırımda bir bayan.
Elimle gel işareti yaptım, konuşuyorum anlamıyor sonra dükkan sahibi, bir kaç müşteride geldi. Annesi suriyeli olduklarını kızının dolaptaki tavukları görünce elini bırakıp koşarak oraya girdiğini söyledi. Kendisininde parasının olmadığını söyleyince resmen insanlığımdan utandım.
Sonra gereken yapıldı, çocuk sevinerek bir elinde tavuk poşetleri, bir elinde annesi ile gitti, arkasından baktım, gözlerim doldu, tüylerim diken diken oldu, çocuklarımı, torunlarımı düşününce irkildim.
Batı dediğimiz ülkelerin tümü ;
Kimi F 16, F 35, patriotları, modern silah ve bombalarını, kimi S 400 füzelerini, kimi bu ülkelerin doğalgazını, petrolünü, enerjilerini, yer altı zenginliklerini kendi ülkelerine pompalamak için demokrasi diyerek, arap baharı diyerek taş üstünde taş bırakmadılar. Ülkeleri böle böle ülkecikler haline getirdiler. Milyonlarca insan öldü, milyonlarca insanın evleri başlarına yıkıldı, milyonlarca insan eşiyle, çocuklarıyla batıya doğru umuda yolculuğa çıktılar.
Ama çoğunun sonu Van Gölünün derinliklerinde, Ege ve Akdeniz'in soğuk sularında, Meriç nehrinde, dağların eteklerinde, tır kasalarında sona erdi. Çocukların cesetleri Aylan bebe gibi kıyılara vurdu, kimisi Ege'de, kimisi Akdeniz'de, kimisi Van Gölünde annesinin kucağında, babasının sırtında daha konuşamadan, daha yürüyemeden, boğularak, donarak öldü, tüm dünya utanmadan, arlanmadan film izler gibi seyretti.
Bir Titanic battı diye Dünya 100 yıldır yas tutup, film üstüne film çevirirken, şu son 10 yılda binlerce tekne, gemi, bot battı.
Coğrafya kader derler ;
İzlanda, Norveç, İsveç, Danimarka, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İngiltere, ABD, Kanada ve diğer zengin ülkelerin çocukları yani Z Kuşağı her türlü lükste yaşarken Suriye, Irak, Afganistan, Lübnan ve Ortadoğu ülkelerinin çocukları kafalarına bombalar yağarak yaşıyor.
Lanet olsun bu ekonomik kirli savaşlara, lanet, boğularak, dağlarda donarak öldürülenlere....!
Bir Suriyeli çocuk geçtiğimiz yıl bombalarla yıkılan evlerinin köşesinde anne ve babasının cesetlerinin başında şöyle feryat ediyordu " Sizi allaha şikayet edeceğim ".
Sahi kafasını tavuk dolabına dayayan bu kızın feryadını ve annesinin gözyaşlarını kime şikayet edelim....!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.