Düzbağ'la şehrin su sıkıntısı kökten çözüldü

Düzbağ'la şehrin su sıkıntısı kökten çözüldü
Düzbağ'la şehrin su sıkıntısı kökten çözüldü

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Büyükşehir Belediyesi'nce tamamlanan Düzbağ Projesi'yle hayata geçirilecek olan Sürdürülebilir İçme Suyu Sistemleri'ni Buildeast 2'nci Yapı, İnşaat Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı'nda tanıttı. Şehrin mevcut içme suyu kaynaklarının yeterli olmadığını söyleyen Sönmezler, geçen yıl Düzbağ Projesi hayata geçirilmemiş olsaydı, şehirde yoğun bir şekilde su kesintilerinin yaşanacağını kaydetti.

Türkiye'nin içme suyu alanında Melen'den sonra en büyük yatırımlarından olan "Düzbağ İçme Suyu Projesi" tamamlandı. Gaziantep'in içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan 1,2 milyar liralık bütçeli dev proje, Büyükşehir'in vizyon projesi olarak tanımlandı. Başkan Fatma Şahin'in öncülüğünde uygulamaya alınan proje, Gazianteplilerin daha ucuz ve kaliteli su hayalini gerçeğe dönüştürdü. 135 kilometrelik bir mesafede bulunan Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesi Düzbağ beldesinden doğan ve Fırat nehrinin bir kolu olan Göksu çayının suyu kente akmaya başladı.

"Düzbağ, su sorununu ortadan kaldıracak"

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açılan Yapı, İnşaat Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı'nda en fazla ilgiyi GASKİ'nin Sürdürülebilir İçme Suyu Sistemleri ve Düzbağ Projesi çekti. GASKİ Genel Müdürü Sönmezler, açılan standı ziyaret edenlere projeyi anlattı, suyun önemine değindi.

Sönmezler, "Su, Dünya'da her şeyin önüne çıkıyor. Bir havza veya bölgede su yoksa yaşamın sürdürülmesi mümkün değildir. Medeniyet bölgelerinin su havzalarının etrafında kurulduğunu görüyoruz. Ama artık iklim değişikliklerinden dolayı ve nüfusun artmasından dolayı suyu elde etmek ya da kaliteli suya ulaşmak zor bir hal aldı. Dünya'da sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde suyun önemi çok yüksektir hatta ilk sırada yer aldığını söyleyebiliriz. 2040 yılına ulaştığımızda Dünya'mızı ciddi su sorunları beklemektedir. Ülkemizde bu sorundan etkilenecektir. Gaziantep gerçekten suyun olmadığı bir bölgedir. 200 yıl önce 1819 yılında Gaziantep, su sıkıntısından dolayı ciddi göçler vermiştir. Göç eden halk Fırat nehri kıyısına gitmiş. 310 yıl öncede yine su sıkıntısı yaşanmış ve benzer bir göçe neden olmuştur. Düzbağ Projesi'yle bu sorunları şehrimizin atlatacağı inancındayım. Canlılığın olması için susuz bir hayat düşünülemez" dedi.

Suya ulaşma maliyeti düştü

Suriyeli göçmenlerin Gaziantep'e göç etmesiyle birlikte 2030'da ulaşılması beklenen nüfus oranına 2014 yılında ulaştıklarını belirten Sönmezler, "Şu an 500 bin civarında kentte Suriyeli ziyaretçilerimiz mevcut. Böylelikle bizim yılda 25 milyon metreküp ilave suya ihtiyacımız oldu. Bunun yanında kirlenen suyun da arıtılması gerekiyordu. Gaziantep'imize bakacak olursak şehre 2018 yılında şehre yılda 150 milyon metreküp su verilmiş. Bu rakam 2019 yılında 155 milyon metreküplere ulaştı. 2013 yılında şehre 98 milyon metreküp su verilirken bu rakam 124 milyon metreküpe çıkmış. Bu da Suriyeli göçmenin aşağı yukarı hangi yıllarda şehrimizde bulunduğunu göstermektedir. Bundan sonraki süreçte daha fazla suya ulaşmamız gerekse dahi bunu temin edecek bir projemiz var. Düzbağ içme suyunun devreye girmesiyle suya ulaşma adına ortaya çıkan maliyetlerde düşüş yaşandı" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.