Gaziantep'in Düzbağ şansı

Gaziantep'in Düzbağ şansı
İstanbul başta olmak üzere, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin suyunu karşılayan barajlardaki doluluk oranı kullanımın artmasıyla birlikte düşmeye başladı. Gaziantep’te ise Eylül ve Ekim ayı kurak geçti.

Yeterine yağış olmayınca ihtiyaç duyulan içme suyu nereden karşılandı?

Gaziantep’te de durum nedir?

Mega Haber olarak hepsini sizler için araştırdık.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’İ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Dünyayı kasıp, kavuran 2020 Mart ayından bu yana mücadele edilen Koronavirüs ile mücadelede maske, mesafe ve temizlik kurallarının uygulanması için uyarılar yapılıyor.
Temizlik konusunda ise tüketimin artması ile İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde içme suyu sıkıntısının yaşanmasına yol açacağı iddia ediliyor.

İSTANBUL TÜKETİMDE PİK YAPTI

İstanbul’da Eylül-Ekim ayında 3 milyon 149 bin metreküp içme ve kullanma suyu verildiği ve bu rakamların pik noktalara ulaştığı ifade ediliyor. Ankara ve İzmir’de tüketimin geçmiş dönemlere oranla arttığı kaydediliyor.

SIKINTILI GÜNLER YAŞANABİLİR

Pandemi ile mücadelede büyük bir sınav veren Gaziantep’te ise yaz aylarında günlük 500 bin metreküp civarında olan su tüketiminin Eylül ve Ekim aylarında ise 450 bin metreküp civarında olduğu görüldü. Koronavirüs salgınından önceki dönemlere göre tüketilen su miktarının fazla olmasına rağmen Gaziantep’te içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağının altı çiziliyor.

Yeteri kadar yağış alamayan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısının yaşanabileceği dile getirilirken, suyun tasarruflu kullanılması ve israf edilmemesi için uyarılar yapılmasının gerektiği dile getiriliyor.

GAZİANTEP’İ DÜZBAĞ KURTARDI

Pandemi ile birlikte Gaziantep şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacının yüzde 20 oranında artış gösterdiğini kaydeden GASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karadağ, “Yaz aylarında günlük su ihtiyacımız 500.000 m3 ü geçti. Şu andaki İÇMESUYU sarfiyatı 450.000 m3 altına düşmüş durumdadır.” dedi.

Eylül ve Ekim aylarının çok kurak geçtiğini kaydeden Karadağ, “Kasım ayının başında 60 kg kadar bir yağış oldu. Bu yağış bizi sevindirdi” diye konuştu.

İYİKİ DÜZBAĞ VARMIŞ

Kurak geçen Eylül-Ekim aylarında Düzbağ’dan gelen suyun ilaç gibi geldiğini belirten Karadağ, “Gaziantep Düzbağ’dan dolayı İçme suyu sıkıntısı yaşamadı. Eğer Düzbağ projesi olmasaydı yaz aylarında su kesintisi yapmak durumunda kalkabilirdik. Düzbağ’dan dolayı bu sıkıntıyı yaşamadık. Üstelik Kartalkaya Barajı’ndan tarımsal sulamayı vatandaşlar rahatlıkla gerçekleştirebildikleri halde sıkıntı yaşamadık. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Fatma Şahin’in önderliğinde ve girişimleri ile şehrimize kazandırdığımız Düzbağ projesinin ne kadar önemli olduğunu bu vesile ile gördük. Sayın başkanımızı ne kadar kutlasak azdır. Pandemi yokken bu yatırımı Gaziantep’e kazandırdık. Bugün ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladık. Ama herşeye rağmen suyu israf etmeden tasarruflu kullanmamızda yarar var.” şeklinde konuştu.

DÜZBAĞ İÇMESUYU TEMİN PROJESİ

Melen Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük içme suyu projesi olan, 1 milyar TL bütçesiyle Gaziantep’in 2050 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak olan Düzbağ İçmesuyu Projesi, suyun alındığı Göksu çayından kentimizin ana deposuna kadar olan kısmı Ağustos 2019 yılı itibariyle tamamlanmış ve Göksu çayının membaa kalitesindeki kar suları şehrimizin büyük bir kısmına musluklarından ulaştırılmaya başlanmıştır.

Düzbağ Projesi;

Proje üç aşamadan oluşuyor, ilk aşamada regülatöre dayalı isale hattı, ikinci aşamada Arıtma Tesisi yapılması ve üçüncü aşamada ise baraj bulunmaktadır. İlk aşamada hayata geçen, regülatöre dayalı isale hattı ile baraj yapılana kadar şehrimize membaa kalitesindeki suyun iletilmesi sağlanmıştır. Şehrimize getirilen su mevcut Hacibaba Arıtma Tesisinde arıtımı yapılarak vatandaşlarımıza şebekeden servis edilmektedir.

Birinci aşamada tamamlanan Regülatöre Dayalı İsale Hattı kapsamında, 135 kilometrelik bir mesafeden getirilecek su için; 2,6 metre çaplı borulardan oluşan 80 km bir isale hattı, 2,4 metre çaplı 22 km bir temiz su iletim hattı ve 1,2 metre çaplı toplam 25 km şehir içi dağıtımı sağlayacak dağıtım hatları inşa edilecek, projenin şehre doğal eğimle su temini amacını sağlayabilmesi için 3600 metre uzunluğunda, 5.6 metre çapında bir tünel açılmıştır.
Gaziantep her yıl 100 milyon TL su temini için enerjiye bedel ödemektedir. Düzbağ Projesinin bütün bileşenleri tamamlandığında Gaziantep hem ucuz, hem daha kaliteli hem de enerjiden bağımsız bir su temini sistemine sahip olacaktır.

Gaziantep'in can suyu niteliği taşıyan ve şehrin içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan dev projede; Düzbağ Regülatörü, Düzbağ Yükleme Havuzu, Düzbağ Terfi Merkezi, Düzbağ Tüneli, Düzbağ İsale Hattı gibi yapıların inşaatı 2019 Ağustos ayında tamamlanmış ve Gaziantep membaa kalitesindeki suya kavuşmuştur. Şehre ulaştırılan suyun tüm bölgelere dağıtımını sağlayacak olan İletim Hattı ve Dağıtım Hattı çalışmaları ise 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Bugün itibariyle şehrimizin büyük bir kısmına ulaştırılan Düzbağ projesinin bütün bileşenlerinin tamamlanmasıyla kentimizin 2050 yılına kadar herhangi bir içmesuyu sıkıntısı kalmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.