Zilliyet Nedir? Zilliyet Tapu Alınır Mı?

Zilliyet Nedir? Zilliyet Tapu Alınır Mı?
Zilliyet Nedir? Zilliyet Tapu Alınır Mı?

Zilliyet bir taşınmaz ya da taşınamaz mal üzerinde olan hakim olma durumudur. Gayrimenkul üzerindeki kullanma hakkı da denilmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise sahibi ya da sahibi dışında bir malı kullanma durumunda olmak ve elinde tutmak Zilliyet olarak açıklanmıştır. Zilyet durumu kişinin kendi iradesi ile sınırlıdır.

Zilliyet hakkı bir mülk sahibi olmak dışında değerlendirilmelidir. Mülkiyet genel olarak bir eşya durumu için kullanılır. Bu nedenle de zilliyet bu haktan bağımsızdır. Bu konuya bir örnek vermek gerekirse bir ev sahibi evi kiraya verdiği andan itibaren o ev için zilliyet hakkı ortadan kaybolur. Kiracı o evin zilliyet hakkına sahip olur. Kiralama durumu sonlanana kadar evin zilliyeti kiracıya aittir.

Zilliyet Tapu Nedir?

Resmi olarak bir tapu özelliği bulunmayan zilliyet tapu gerçek tapusu bulunmayan yerler için düzenlenir. Gayri resmi bir evraktır. Eğer şahıslar talep eder ise zilliyet durumunu taşınmazın kayıtlı halini Kadastro Müdürlüklerine başvuru yaparak bilgi talep edebilirler.

Satın alınmak istenen yerin zilliyet tapusu dışında tapusu yok ise dikkatli araştırma yapmak gereklidir. Belirli dairelerde ilgili yerin bilgileri toplanmalıdır. Oldukça seçici ve dikkatli olunmalıdır. İleride karşınıza bir sorun çıkmaması açısından zilliyet tapu konusunda iyi karar verilmelidir. Karar aşamasında Kadastro Müdürlüğü bilgi verir. Bir yerin genel durumu konusunda mutlaka Kadastro Müdürlüğü’nden bilgi almak gereklidir.

Zilliyet Tapusu Nasıl Temin Edilir?

Zilliyet sınırlı bir şekilde kullanım hakkı sağlanmasıdır. Zilliyet yani kullanım hakkı devri devreden kişiden devir alan kişiye devir sırasında kullanım hakkı başlar. Bir taşınır ya da taşınmazın tamamen kullanılma hakkı zilliyet tapusu ile kesinleşir. Unutulmamalıdır ki zilliyet tapusu bir resmi evrak değildir.

Tescil edilmiş bir gayrimenkul var ise zilliyet tapusu alınabilir. Aynı zamanda ilgili gayrimenkulün 10 yıl süresince kullanımında ihtilafsız durumu olmalıdır. Eğer taşınmazda 20 yıl süresince kimsenin adına kayıtlı olmama durumu var ise mahkeme kararı alınarak tescil işlemi de yapılabilmektedir. Bu süreler yasalarda belirtildiği şekilde gerçekleşir ise bir süre sonra zilliyet tapu gerçek tapuya çevrilebilmektedir.

https://www.faizsizev.org/zilliyet-nedir-zilliyet-tapu-alinir-mi/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.