Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Son zamanlarda market raflarında ve doğal zeytinyağların üzerinde sıkça karşılaştığımız soğuk sıkım zeytinyağının ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından merak edilir. Soğuk sıkım zeytinyağı, tanım itibariyle erken hasat zeytinlerin yere düşmeden toplanarak, taş değirmende çekirdekleri ile öğütülmesi ve ezilmesi işlemidir. İşleme soğuk sıkım tabiri veren ise işlem sırasında 27 dereceden daha sıcak su kullanılmamasındandır. Soğuk sıkım zeytinyağı hazırlanırken zeytin, hasır çuvallarda ezilir. Bu durumda üretilen yağ, hasır arasından sızdığı için sızma zeytinyağı olarak adlandırılır.

Soğuk sıkım zeytinyağı fabrika üretimi için uygun değildir. Dolayısıyla bu işlem sonucunda doğal zeytinyağı elde edilecektir. 27 derece ve üzeri sıcaklıkla teması olan zeytinyağları antioksidan özelliğini yitirerek zeytinyağı olmaktan çıkacak, besin değerini yitirecektir. Faydaları herkes tarafından bilinen naturel sızma zeytinyağları için https://oleamea.com.tr/ ‘yi ziyaret edebilir, doğal soğuk sıkım zeytinyağını Oleamea ile güvenle sipariş edebilirsiniz. Zeytinyağının faydalarından yararlanmak için zeytinyağı seçiminize özen göstermeli, uygun koşullarda oluşturulan zeytinyağları tercih ettiğinize emin olmalısınız.

Zeytinyağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

● Zeytinyağı alırken ilk olarak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri zeytinyağı şişesidir. Zeytinyağı şeffaf şişede veya plastikte değil, renkli cam şişe içerisinde muhafaza edilmiş olmalıdır. Aksi halde içeri giren güneş ışığı zeytinyağını bozacak veya kalitesini düşürecektir.

● Zeytinyağı kalitesi üzerinde renk, belirleyici bir faktör değildir. Zeytinyağının rengi kullanılan zeytin çeşidine ve uygulanan işlemlere göre değişebilir. Bu yüzden zeytinyağı alırken rengini değerlendirmeye almamalısınız.

● Zeytinyağı satın alırken yağın üretim tarihine ve son kullanma tarihine bakmayı unutmayın. Üretim tarihi daha yakın olan ürünleri tercih etmeye gayret edin.

● Zeytinyağı bozulabilen bir gıdadır. Dolayısıyla zeytinyağını tüketebileceğiniz, bozulmayacak miktarda satın almalısınız.

● Sızma zeytinyağı alırken eğer mümkünse zeytinyağının tadına ve kokusuna bakmalısınız. Kapak açıldığı anda doğal zeytinyağından taze zeytin kokusu gelmelidir. Burnunuza hoş gelmeyen kokuda zeytinyağını kesinlikle almamalısınız.

● Market raflarında fabrika üretimi yapan bilindik zeytinyağı markalarından ziyade zeytinyağı alırken butik üretim yapan zeytinyağcıları tercih etmeye özen gösterin. Gerçek zeytin ağaçlarından üretilen butik ve doğal zeytinyağları sağlığınıza binbir fayda sağlayacak ve sofralarınızdan eksik olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.