Esmaül Hüsna İsimleri

Esmaül Hüsna İsimleri
Esmaül Hüsna İsimleri

Allah’ın birbirinden güzel 99 isminin yer aldığıEsmaü’l Hüsna, birçok sırrı ve fazileti de bünyesinde barındırmaktadır. İsim kelimesinin Arapça olarak çoğulu anlamına gelen Esma, en güzel anlamına gelen kelime olarak kullanılan Hüsna kelimeleri birleştirilerek ortaya çıkan Esmaü’l Hüsna, Allah (c.c.) 99 ismini ifade etmek için kullanılan bir kelime öbeğidir. Allah, birbirinden güzel isimlerinin yer aldığı ve bu isimlerin derinliğini barındıran Esmaü’l Hüsna’nın manevi anlamda da çok sayıda hikmeti bulunuyor. Peygamber efendimiz (SAV) sahabelere seslendiği bir hadisinde; Allah’ın 99 ismi var, her kim bu isimleri ezberlerse cennetin kapıları ona açılır buyurmuş, Allah tektir ve tek olanı sever, kim o isimleri tek tek sayarsa o cennete girer demiştir.

Allah (C.C.) İsimleri

Allah’ın sahip olduğu 99 farklı ismin kıymetinin yanında manevi özelliklere sahip olması sağlık konusunda rahatsızlıkların şifa bulması için zikir olarak ezberlenmesinin iyi geldiği bilinmektedir. Buhari bu konuda; "Ondan başka ibadete layık herhangi bir ilah yoktur, en güzel isimler onundur, o isimleri kim sayarsa şifa bulur" buyurmuştur. Allah c.c. 99 isminin kapsayan Esmaü’l Hüsna’yı anlayan, ezberleyen, ezbere sayan kişilerin cennete gideceği birçok din alimi tarafından dile getirilmiş, dini kitaplarda ve fıkhi kitaplarda yer almıştır. Peygamber efendimiz SAV, birçok hadisindeEsmaü’l Hüsna’nın faydalarından bahsetmiş, zikredilmesi durumunda şifa bulunacağını dile getirmiş, Allah’ın güzel isimlerinin zikredilmesinin haneye bereket getireceğini de belirtmiştir.

Herkes tarafından merak edilen konuların başında gelen Allah’ın kesin olarak 99 adının olup olmadığı ve bu isimlerinesmaül hüsnaiçindeki isimler olup olmadığıdır. Peygamber efendimizin buyurduğuna göre; Allah (c.c.) birbirinden anlamlı, manevi anlamları olan çok sayıda ismi olduğu, 99 güzel ve anlamlı ismin insanlar tarafından bilinmesi istendiği, bu isimlerin tamamının Esmaü’l Hüsna içinde yer aldığıdır. Kul olarak her şeyi ile Allah’a bağlı olan insanların Esmaü’l Hüsna içinde yer alan isimleri bilmesi, ezberlenmesi ve zikredilmesi sünnetler arasında da yer alır. Peygamber efendimiz SAV, imanınız zayıfladığında, maneviyatınız azaldığında, imanınızın ortadan kalkmasına sebep olarak etkenlerin hayatınızda yer etmeye başladığı zamanlarda Allah’ın 99 adının zikredilmesi imanınızı tazeler, imanınızı güçlendirir, maneviyatınızı artırır buyurmuştur.

Allah’ın İsimlerinin Anılması

Esmaü’l Hüsnaiçinde yer alan birbirinden güzel isimlerinin dışında Allah’ı anmak için farklı isimler de kullanılmaktadır. Ancak Allah’ın isimleri dışındaki isimleri ibadet olarak kullanmak caiz olmadığı için sadece ibadet sırasında bu isimlerin kullanılması gereklidir. Din alimleri tarafından yayınlanmış olan ilmihallerde ve tefsirlerde Allah’ın isimlerinin tevkifi olduğunu belirtmiş, dinin bildirdiği isimlerin kullanılması gerektiği bu isimler dışında kalan isimlerin söylenemeyeceği açık açık yazılmıştır. Bu nedenle Allah (c.c.) Esmaü’l Hüsna dışındaki isimlerinin zikredilmesi caiz olmadığı gibi doğru da değildir. Sadece ibadet sırasında 99 ismi kullanılması caizdir.

Esmaül Hüsnaiçinde yer alan isimlerin anlamlarını okuduğunuzda manevi olarak kendinizi iyi hissediyorsunuz. İsimlerinin manaları arasında yer alan; varlığının sonu belli olmayan, her şeyin asıl sahibi olan, fayda veren şeyleri yaratan, affı çok olan, çok merhametli olan, iki zıttı bir arada bulunduran, alemleri nurlandıran, dilediğini alçaltan, dilediğini yükselten, varlığının başlangıcı olmayan, dilediği gibi tasarruf eden, kadri ve şanı büyük olan gibi anlamlara sahip isimler yer alıyor. Allah’ın birbirinden güzel ve manevi anlamları çok yüksek olan isimlerini ezberleyerek zikreden kullarının hanelerinin bereketleneceği, şifa bulacakları, hastaların iyileşecekleri birçok din alimi tarafından belirtilmiş olup dini kitaplarda ve tefsirlerde de belirtilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.