Başkan Fatma Şahin, Kalkınma Modelini Anlattı

Başkan Fatma Şahin, Kalkınma Modelini Anlattı
Başkan Fatma Şahin, Kalkınma Modelini Anlattı

Türk Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kalkınmanın sadece milli gelirle ölçülmeyeceğini belirterek, dünyanın insanı merkeze alan sosyal ve çevresel bir modele ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa Hareketlilik Haftası 2019 Yılı Kampanyası Bilgilendirme Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu himayesinde, AB Türkiye Delegasyonu iş birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde TBB hizmet binasında düzenlendi.

Programa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

MİLLİ GELİR TEK BAŞINA YETMEZ

Şehirlerde bisiklet kullanımının büyük öneme sahip olduğunu belirten TBB Başkanı Fatma Şahin, "Artık kişi başına düşen milli gelir, ferah, özgürlük ve kalkınma vermiyor. Sosyal kalkınma, çevresel kalkınma, insanı merkeze alan bir kalkınma modeline dünyanın ihtiyacı var. Dünyadaki adaleti, barışı sağlamak için bütüncül bakışa ihtiyacımız var. Biz Belediyeler Birliği olarak bu çalışmayı çok önemsiyoruz. İnsanı, çevreyi, doğayı korumak bizim en temel görevimiz. Tek başına hareketliliği sağlayalım diye bir derdimiz yok. Dünyanın geleceği için bu meselelere kafa yormamız ve bunu başarmamız gerekiyor. Birlikten kuvvet doğuyor" diye konuştu.

ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI

Başkan Şahin, şöyle devam etti: "Belediyeler Birliği yalnızca iş makinesi veren belediye anlayışından çıkıp proje odaklı, insanı merkeze alan proje üretme kapasitesi yüksek olan, bunu dünyaya entegre eden bir modele dönüştürmemiz gerekiyor. Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Berger ile konular üzerine yoğun bir şekilde çalıştık. Bütün Türkiye'ye bunu yaymak istiyoruz. 80 milyonun zihinsel dönüşümünü sağlamamız gerekiyor. Aslında her şey beyinde başlıyor. Buradaki yaşam alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekiyor. Aynı su içmek gibi, yemek yemek gibi. Spor yapmadan, günlük adımlarımızı atmadan sağlıklı düşünmemiz, sağlıklı yaşamamız mümkün değil. Kaybedecek kimsenin olmadığı, herkesin kazandığı bir bakışta bizim yapacak çok işimiz var. Gitmemiz gereken çok yolumuz var. Hareketlilik Haftası'nda bunu tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz.

AKILLI ŞEHİR, AKILLI ULAŞIMLA BAŞLAR

Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne göreve gelir gelmez önce imar master planını yaptık. Daha sonra ulaşım master planını yaptık. İkisini birlikte entegre ettik. Şehrin 2040 - 2050 vizyonundaki nüfusu, demografik yapısı, genç nüfusun ne yapıp ne yapmaması gerektiğinin çalışmasını yaptık. İklim master planını yaptık. Bize şu söylendi: 'Derhal 55 km'lik bisiklet yolu yapılması lazım.' Şehrin merkezinde bisiklet yolu yapayım demekle yapmak çok kolay değil. Tek yöne geçip bisiklet yolu yapıp 55 km'nin 25 km'sini de 2 yılda tamamlamakta her babayiğidin karı değil. Biz bunu başardık. Ama hala bisiklet yollarımızı istediğimiz şekilde bisiklet kullanımını sağlayamadık. Yaklaşık bir ay önce Almanya'daydım. Bisiklet yolları dolu ve en büyük sorun bisiklet otoparkı. O görünürlülüğü sağlamamız için bugün sizlere ihtiyacımız var. Birlikte başarmamız gerekiyor. Güvenilir ulaşımın bir şartı olduğunu bütün vatandaşlarımıza hissettirmemiz gerekiyor. Akıllı şehir akıllı ulaşımla başlıyor. Görünür olmak için buradayız. Biz sizin emrinizdeyiz."

YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞU ARTTI

Bakan Çavuşoğlu ise, dünyadaki gelişmeler karşısında yerel yönetimlerin sorumluluğunun arttığını ifade ederek, "Yerel yönetimlerin birinci sorumluluğu kendi şehrinde yaşayan inşaların yaşam kalitesini artırmaktır. Bunu yapabilmek için başta şehrin ekonomik olarak kalkınması ve spor faaliyetlerinin şehir içinde hiçbir engele takılmadan yapılabilmesinin alt yapısının oluşmasıdır. Avrupa Hareketlilik Haftası farkındalık oluşturmak için anlamlıdır. Türkiye olarak bu etkinliğin içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin değişik yerlerinden başvuruların kabul edilmesi anlamlıdır. Avrupa Birliği sürecinde biz her zaman AB'ye diyoruz ki birlikte yürüyelim, zorluklar varsa birlikte aşalım diyoruz. Teknik engelleri birlikte aşarız ama siyasi engelleri de birlikte aşmamızda yarar var. Elbette bu hafta içinde ulaştırma, iklim değişikliği, enerji verimliliği ve kentsel gelişim gündeme gelecek. Bunların hepsi insanların kaliteli yaşamını destekleyen faaliyettir. Biz bugüne kadar AB ile taşımacılık konusunda yakın iş birliği içinde olduk" dedi.

BELEDİYELER DİPLOMASİDE DE AKTİF OLACAK

Dışişleri Bakanlığı olarak yerel yönetimlerin çalışmalarına destek olacaklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Belediyelerin bugünkü dünyada sorumluluklarının daha arttığını görüyoruz. Diplomaside belediyelerin faaliyetlerini çok önemli görüyoruz. Özellikle kardeş şehir ilişkileri ve bu ilişkiler çerçevesinde karşılıklı yapılan görüşmeler ve ortak etkinliklerin kamu diplomasisi bakımından çok faydasını görüyoruz. Bu tüm faaliyetleri Dışişleri Bakanlığı olarak desteklemeye devam edeceğiz. Tüm belediyelerimizi bu temaslarda birlikte çalışalım. Bu temaslarımızı artırma konusunda teşvik etmek istiyorum. Bize düşen ne varsa biz yağacağız. Bugün değişen şartlar farklı fırsatları beraberinde getiriyor. Dünya ilginç bir süreçten geçiyor. Bizi bazı sınamalarla karşı karşıya bırakıyor. Şehirlerimizde yaşayan insanların hayatlarını doğrudan etkileyen tehditlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunların çözümünde bana göre en yetkin çalışmaları yerel yönetimler yapabilir"

Toplantıda konuşan Bakan Kasapoğlu, özellikle bisikletin toplantının gündemi olduğuna vurgu yaparak, "Modern yaşamın kentleşmenin bize sağladığı katkılar, fırsatlar yanında tabii ki birtakım dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bu manada da bisikletin çok önemli bir araç olduğunu düşünüyorum." dedi.

BİSİKLETİ YAYGINLAŞTIRMAK GEREK

Bisikletin hareketlilik bağlamında önemine dikkati çeken Kasapoğlu, şöyle devam etti:"Bizim bisikleti yaygınlaştırma mecburiyetimiz var. Üniversitelere gidiyorum, öğrencilerle konuşuyorum. Ulaşımın kampüslerde yeterli olmadığını söylüyorlar. 'Peki bisiklet kullanıyor musunuz?' dediğimize maalesef çok cılız bir durum söz konusu. Özellikle üniversitelerimizde bisikleti yaygınlaştırma yönünde çalışmalarımız var. Rektörlerimize bisiklet yolları kapsamında katkı sağlayacağımızı ifade ediyorum. Onlara destek veriyoruz. Batıda görüyoruz, bisiklet temel ulaşım araçlarından biri. Hollanda ve Almanya'da hepimizin malumu. Eğitim yoluyla üniversitelerimizde, siz belediye başkanlarımızın destekleriyle çok kısa sürede hızlı mesafeler alacağımıza inanıyorum. Bisiklet ve yürüyüş yollarıyla ilgili belediyelerimizin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum."

17 YILDA ÖNEMLİ YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİK

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın spora ve sporcuya verdiği önemi dile getiren Bakan Kasapoğlu, "Gerçekten hareket, yürümek, spor, hayatımızda olması gereken durumlar. Sorumlu insanlar olarak görevlerimiz gereği bu konuda insanımızı teşvik etme, yönlendirme noktasında çok çalışmamız gereken konular. Ülke olarak spor anlamında son 17 yılda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın spora verdiği önem, sporcuya verdiği önem, hassasiyet, gerçekleştirdiğimiz tesis yatırımlarının dünyada başka bir örneğinin olmadığını bizlere her yönüyle gösteriyor." diye konuştu.

"Bu kapsamda ben bugünkü 'Birlikte Yürüyelim' temasının çok önemli olduğunu düşünüyorum" diyerek sözlerini sürdüren Kasapoğlu, şunları söyledi: "Geldiğimiz noktada sporun tabana yayılması, sporun bir günlük yaşam aktivitesi olması, hayatın bir parçası olması yönünde çok daha yürüyeceğimiz yolun olduğunu bizlere gösteriyor. Spor, kardeşliğin, barışın, sevginin evrensel dili olduğu gibi hareketlilik açısından, sağlık açısından, hem fiziksel sağlık, hem de ruh sağlığı açısından önemli bir araç. Sporu yaygınlaştırmak zorundayız. Bu anlamda da hareketlilik bizler için en temel, en başlangıç noktalarından biri. Bu çerçevede de yürümeyi teşvik etmek yürümeyi kolaylaştırmak, beraber yürümek çok önemli. Pek çok çalışmayı yerel yönetimlerle birlikte yapıyoruz. Çünkü yerel yönetimler bizler için en önemli çalışma paydaşlarımızdan bir tanesi. Çünkü yerelde halkla temas noktasında, halkla dokunma noktasında yerel yönetimlerimiz birebir bu konuda önem addeden ve bunu uygulayan birimler."

SPORU TABANA YAYMA NOKTASINDA YAPACAK DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, "Sporu tabana yayma noktasında yapacak daha çok işimiz var. Kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle toplumumuzun tüm kesimlerini sporla buluşturmamız lazım." değerlendirmesinden bulundu. Türkiye'nin çok güzel tesislere sahip olduğuna vurgu yapan Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bununla ilgili gerçekten çok güzel tesislerimiz var. Gerek belediyelerimize, gerek bakanlığımıza ait tesisler, gerek diğer kamu kurum kuruluşları, özel sektör spor tesisi noktasında en kaliteli en modern en yeni tesisler bizde. Stadyumlarımızla, yüzme havuzlarımızla spor salonlarımızla, açık kortlarımızla, basketboldan tenise kadar futbol alanlarımızla, mahalle arasında gerçekleştirdiğimiz 2 bin 500'e kadar mahalle bazlı futbol sahası yaptık son 3 yılda. Bunları daha verimli ve etkin kullanmak zorundayız."

KADIN AİLENİN TEMELİ

Konuşmasında toplumun temel direği olarak gösterdiği kadına da değinen Kasapoğlu, "Kadının öncü bir misyonu var. Kadın odaklı bir spor stratejisi geliştirmemiz lazım. Çünkü kadın ailede spor yaparsa, çocuk da eş de spor yapıyor." ifadelerini kullandı. Bakan Kasapoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O yüzden kadınlarımızın spora erişimini kolaylaştırma yolunda bakanlık olarak birtakım çalışmalarımız var. Ben hem kadınlarımızı spora teşvik etme noktasında hem de kadınlarımızın spor konusunda erişimini çok daha kolay hale getirme noktasında çalışmaları destekleyeceğimizi de buradan özellikle vurgulamak istiyorum."

YÜZME PROJESİNDE HEDEF AŞILDI

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, hükümetin ilk 100 günlük programında 100 bin kişiye yüzme öğretme projesinde hedefi aştıklarını söyledi. Kasapoğlu, şunları kaydetti: "Sitelerde havuzlar var. Bu sitelerde biz bakanlık olarak yüzme kampanyası başlattık. İlk 100 gün içinde '100 bin kişiye yüzme' diye bir hedef koymuştuk. Öyle bir talep oldu ki 150 bini geçti. İnşallah 2020 yılı sonuna kadar 1 milyon kişiye yüzme öğreteceğiz. Ben bu hedefi de geçeceğimize inanıyorum. Belediye başkanlarımızdan bu projeye katkı beklediğimizi de ifade etmek istiyorum."

Kasapoğlu, konuşmasının son bölümünde, "Birlikte yürüyelim, birlikte spor yapalım. Sağlıklı bir şekilde yarınlara yürüyelim diyorum." şeklinde slogan üreterek görüşlerini şöyle açıkladı: "Biz sporun sadece futboldan ibaret olmadığını ifade ediyoruz. Çünkü pek çok branş var. Çim hokeyinden, buz hokeyine kadar basketbola kadar hentbola kadar. Bunların her birini ortaya çıkaracağız. Sizlerden branşların tamamını düşünen bir spor anlayışına sahip olmanızı istirham ediyorum. Bize, yatırım maliyeti olmayan satranç ve oryantiring gibi branşlar var. Bu branşları bakanlık olarak sizlerin ayağınıza getirme noktasında hazırız."

TBB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na konuşmalarının sonunda bir bisiklet hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.