Yumurta Üreticileri ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Yumurta Üreticileri ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Yumurta Üreticileri ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Irak hükümetinin aldığı yumurta ithalatını durdurma kararından dolayı iç piyasada biriken üretim fazlası yumurta fiyatlarının düşmesine neden oldu. 30 adetlik bir koli yumurtayı 13 liraya mal etmelerine rağmen zararına 5 liradan sattıklarını belirten Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Uygur, sektörde iflasların ve konkordato başvurularının başladığını dile getirdi.

GAZİANEP'İN BÜYÜYEN SEKTÖRÜ
Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Uygur, Türkiye'de en çok yumurta üreten illerin başında Gaziantep'in geldiğini belirterek, "Gaziantep son yıllarda en çok yumurta üreten illerimizden bir tanesi, şu anda birliğimize kayıtlı 19 işletmede 6 milyona yakın yumurta tavuğumuz var. Günde 5 ila 5.5 milyon yumurta üretmekteyiz. Türkiye geneline baktığımızda 110 milyon üretim olduğunda son yıllarda en hızlı büyüyen ve bu sektöre yatırım yapan ve istihdam sağlayan illerin başındayız. İstihdam anlamında hem direkt olarak çalışan hemde bize tedarik sağlayan firmalar nezdinde ciddi bir istihdam sağlıyoruz" dedi.

EN BÜYÜK İHRACAT IRAK'A
Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Uygur, Gaziantep'te üretilen yumurtanın büyük bir bölümünü Irak'a gönderdiklerini ifade ederek, "Ürettiğimiz yumurta Türkiye genelinde ve şehrimiz üzerinde ürettiğimiz yumurtaların % 25'ini ihracata gönderiyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında en büyük İhracat yaptığımız ülke Irak. Ürettiğimiz yumurtanın % 80'nini Irak'a ve diğer kalan % 20'lik kısmını ise ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

IRAK ZOR DURUMDA BIRAKTI
Kenan Uygur, Irak hükümetinin aldığı yumurta ihracatı kararından sonra Gaziantep'te üretim yapan firmaların büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek, "Irak hükümetinin ithalata yasak koymasıyla birlikte, Ramazan ayının başından buyana başlayan süreçle beraber yumurta üreticilerimiz gerçekten çok zor durumda. Çoğu işletmelerimiz iflasın eşiğine gelmiş durumda. Bazı firmalarımız kendi hayvanlarına yem tedarik bile edemez durumda iken, hayvanlar açlık durumuyla karşı karşıya kaldılar. Şu anda firmalarımız maliyet fiyatının altında yumurta satarak çok zor bir süreç geçirmekteyiz. Bu süreç böyle devam ederken gerek Türkiye genelindeki, gerekse Gaziantep'teki bir çok yumurta üreticisi ya kapatmak zorunda, yada iflas etmek zorunda kalır. Acil olarak çözüm üretilmezse bu sektör çok büyük sıkıntıya girer. Hayvanların ömrünü tamamlayıp kesime gitmesi gerekirken, ömrünü tamamlamamış ve halen ticari ömrü varken kesime gidiyor ve orada da büyük sıra olduğu için maalesef hayvanlarda yemsizlikten telef oluyorlar" şeklinde konuştu.

SİYASİ İLİŞKELER NEDENİYLE SIKINTI VAR
Gaziantep Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Uygur, Irak'ta yaşanan siyasi sıkıntılar nedeniyle kendilerinin ihracatta da sıkıntı yaşadığını belirterek, "Irak hükümeti ile bizi Türkiye Ticaret Bakanımızın bir görüşmesi oldu, bu toplantıya merkez birliğimizin başkanı İbrahim beyde katıldı. Fakat şu anda ithalatı açma konusunda olumlu bir sonuç çıkmadı. Irak kendi içinde % 25 üretim yapıyor. Geriye kalan % 70-80'i ithalata dayalı bir ülke. Buna rağmen böyle bir karar almasının sebebini siyasi olarak düşünüyoruz. Kimi Türkiye ile olan siyasi ilişkiler, kimi Kuzek Irak'lı olan siyasi ilişkiler ve merkezi hükümet arasındaki siyasi ilişkiler nedeniyle ne Tarım Bakanlığımıza, nede Bağdat'a giden Ticaret Bakanımıza net birşey söylenmedi. Fakat geldiğimiz noktada üreticilerimiz sıkıntılı durumda" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.