Kamu İhale Uzmanının Faydaları Nelerdir?

Kamu İhale Uzmanının Faydaları Nelerdir?

 

Kamu İhale avukatı aynı zamanda kamu ihale uzmanları olarak da bilinir. Genel anlamda Kamu İhale Hukuku, hukukun oldukça geniş ve ayrıntılı alanlarından bir diğeridir. Genel anlamda bir firma ihaleye katılacaksa ya da sonrasında şikayet gibi yollara gidilecekse tüm bunların hukuka uygun bir şekilde yapılması gerekir.

Avukatlar da burada devreye girerek hukuki yardımlar yapmaktadır. Bugün kamu kurumları farklı konularda ve farklı zamanlarda hizmet, mal ya da yapım işlemlerine ihtiyaç duyabilmektedir. İhaleler de bu durumda kullanılarak ihtiyaçları karşılamak, temin etmek yoluna gidilir.

Kamu İhale Uzmanı Nedir?

Kamu ihale uzmanı aynı zamanda avukatlar olarak da bilinmektedir. Avukatlar hukukun her alanında olduğu gibi bunun üzerine de hizmetler vermektedir. Genel anlamda bir ihale süreci şu şekilde yürümektedir:

Gereksinimin Tespit Edilmesi

Teknik Şartnamenin Hazırlanması

Ortalama Maliyet

İhale Usulünün Tespit Edilmesi

İhale Dökümanlarının Hazırlanması

İhale Onayının Alınması

İhale Komisyonu Kurulması

İhalenin İlanı

İhale Dökümanlarının açık görüntülenmesi ya da Satın alınması

İhale için idarece Değişikliklerin yapılması ve açıklanması

İhale Tekliflerinin Sunulması

İhalenin Kararı

İhale için Sözleşmeye Davet

Ayrıca bunların haricinde farklı aşamalar da yine vardır. Örnek olarak ihalelerde hazırlık sürecinde söz konusu olan aşamalar temel olarak şu şekildedir:

Yapılacak işin tespiti

Ortalama maliyetlerin ve ödeneğin tespiti

İhale usulünün belirlenmesi

Şartname tasarının hazırlık aşaması

İhalenin onayının alınması

İhale kontrol komisyonunun kurulması

İhalenin İlan

Bu bakımdan Kamu İhale Hukuku kendi içinde pek çok konuyu bulunduran oldukça önemli bir alandır. Tüm bu süreçlerin hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Ek olarak şikayet durumu ya da davaya gidilmesi gibi durumlar da yer almaktadır.

Kamu İhale Uzmanı Ne Fayda Sağlar?

Kamu ihale hukuku kendi içerisinde oldukça geniş bir alana sahip olup, kamu ihale danışmanı olarak çalışan hukuk büroları bu konuda uzman çözümler sunmaktadır. Genel anlamda bu hizmetler şu gibi hizmetleri kapsamaktadır:

Tüm dokümanların kontrol edilmesi

Teklif dosyasının hazırlanması

İhale sürecinde yaşanacak ihtilaflara dair alakalı başvuruların olması ve davanın açılması

Bunların yanı sıra kamu ihale avukatı tarafından verilen farklı hizmetler de ayrıca yer almaktadır. Bu bakımdan avukatlar konu hakkında firmalara hukukun birçok alanında müvekkillerine yardımcı olmaktadır. Kamu İhale Hukuku çok fazla ayrıntı ve detaya sahip olduğu için bilinmesi gereken ayrıntıları sayısı da oldukça çoktur. Buna mevzuatlar ve kanun maddeleri de dahildir.

Bir ihaleye katılacak firmaların bunları bilmesi, bunlara göre hareket etmesi gerekir. Aynı şekilde bir şikayet ya da dava yoluna gidilmesi gerektiği zaman da aynı durum geçerlidir. Alanında uzman olan hukuk büroları burada devreye girerek istenen çözümleri sunmaktadır. Avukatlar Kamu İhalesi Hukukuna bildiği için buna uygun hareket etmektedir.

Kamu İhale Davasında Uzman ile Çalışmak

Kamu ihale hukuku hakkında çok sayıda birinci ve ikinci mevzuat yer almakta beraber, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu bunların arasında en önemli konumda bulunmaktadır. Ayrıca bunların dışında bazı ilkeler de mevcut olup bunların da bilinmesi gerekir. Temel ilkeler oldukça geniş bir yapıya sahip olup temel olarak şu şekildedir:

Saydamlık

Rekabet

Eşit Muamele

Güvenilirlik

Gizlilik

Kamuoyu Denetimi

Farklı nitelikte ihtiyaçların aynı ihalede toplanamaması

Planlanabilir ihtiyaçların kısımlara bölünememesi

Bu bakımdan Kamu İhale Hukuku konusunda hukuki desteklerin Kamu İhale Uzmanı tarafından verilmesi, yani hukuki destek alınması gerekir. Hukuk büroları ihale öncesinde ve sonrasında müvekkillerine verdikleri destekler çerçevesinde tüm süreçleri hukuka uygun bir şekilde yürütmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.