Gaziantep'te Faizlerin yükselmesi tüm sektörleri sıkıntıya soktu.

Gaziantep'te Faizlerin yükselmesi tüm sektörleri sıkıntıya soktu.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi eski Başkanı Gökhan Çeliktürk, özellikle emlak sektöründe şu anda yaprak kıpırdamadığını belirterek, “Alım- satım adeta durdu. Bu faizle ne ev, ne araba alınır. Müteahhitler daire satamıyor. Tek çare, faizlerin biraz düşmesi” dedi.

BU FAİZLERLE NE EV NE ARABA ALINIR

Çeliktürk, inşaat sektörünün seçimlerin ardından gittikçe kötüye gittiğini, faizlerin yükselmesinin de işin tuzu biberi olduğunu dile getirdi. Çeliktürk,” Kredi olmadan bir şey dönmüyor. Yeni ekonomi politikasıyla faizler ciddi şekilde yükseldi. Önceleri konut faizleri 0,99’dayken insanlar yarısını nakit, yarısını krediyle daire alabiliyorlardı. Şu anda faizler çok yükseldi. Bu kadar yüksek reel faizle ne araba, ne ev alınır. Faizleri de eve ve arabaya karşı talebi azaltmak içi yükselttiler. Bankanın faizi yüzde 3-4, kredinin faizi yüksek, müteahhitler daie satamıyorlar” diye konuştu

TOKİ KONUTLARI, EVİ OLMAYANLARA VERİLSİN

Kiraların 15-20 bin liraya yükseldiğini de dile getiren Çeliktürk, “Kiralar da çok yükseldi. Ev sahibi kiracı karşı karşıya gelmiş durumda. Tek çare, faizlerin biraz düşmesi. Faizler düşse insanlar kiradan çok, daireyi satın alma yoluna giderler. TOKİ evleri yapılıyor. Bu evler vatandaşa çok uygun koşullarda verilmeli. Güneyşehir ve Kuzeyşehir’de yapılan TOKi konutları evi olmayan gerçek ihtiyaç sahiplerine gitmeli” dedi.

SANAYİ KREDİSİZ YÜRÜMÜYOR

Yüksel faizlerden sanayicilerinde etkilendiğini anlatan Çeliktürk, “Müteahhiler ve sanayiciler hepimiz etkileniyoruz. Sanayide sıkıntı var. Yüksek faizler sanayicimizin finansman giderlerini artırdı, karlılığını düşürdü. Krediler yüksek, üstelik herkese de vermiyorlar. Sanayicilerimiz ve müteahhitler ucuz kredi bulamıyor. Sanayi kredisiz yürümüyor. Burada finansman giderleri çok arttı. Nereden bakarsınız iki üç katına çıktı.. Alım satım zor durumda” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.