Akaryakıtçılar isyanda… Kredi kartı komisyon oranlarındaki artış Akaryakıt Bayilerinde krize neden oldu.

Akaryakıtçılar isyanda… Kredi kartı komisyon oranlarındaki artış Akaryakıt Bayilerinde krize neden oldu.
Kredi kartı komisyon oranlarındaki artış Akaryakıt Bayilerinde krize neden oldu. Akaryakıt bayileri, bu sıkıntıyı aşmak için ya artan komisyon oranları nedeniyle kartlı satıştan vazgeçecek ya da banka komisyon oranını vatandaşa yansıtacak. Krizin faturası ise yine vatandaşa kesilecek.

BAŞKA YOL KALMADI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS)yapılan açıklamada, ‘’ Kart komisyon oranları nedeniyle kapalı istasyon görürseniz şaşırmayın. Bankalar, emeksiz büyük ortağımız oldular. Uzun uzadıya yazmaya gerek yok. Toplam kar marjı brüt yüzde 8,6, Bayiye kalan brüt yüzde 4,3. Ertesi gün Banka POS komisyon oranı yüzde 3, bayiye kalan yüzde 1,3. Bu yüzde 1,3 ile tüm işletme giderlerimizi karşılamamız bekleniyor. Ya kar marjlarımız artırılacak ya bankalar POS oranlarını düzeltecek ya da İstasyonumuz kapanacak. Başka da yol kalmadı’’ ifadeleri yer aldı.

İSTASYON KARI, BANKA KOMİSYONUNA YETMİYOR

Akaryakıt İstasyonlarında yaşanan kart komisyon krizine ilişkin GAZETE 27’ye konuşan GABDER Başkanı Mehmet Ergün Demir, ‘’Duyurulan karar sonrası kendi içimizde bir toplantı yaptık. 1,60 ila 2,5 TL arasında kart komisyonları değişiyor. Söz konusu komisyonların 2 TL ila 3,5 TL aralığına çıkma durumu var. Böyle olursa birçok akaryakıt bayi kartlı satışları durdurmak zorunda kalacak ya da banka komisyonu vatandaştan tahsil edilecek. Başka çaremiz kalmadı, akaryakıt istasyonlarının karı, pos komisyonlarına ödediği karı karşılamıyor.’’


AYDA 270 BİN TL BANKAYA!

Banka pos komisyon oranlarının akaryakıt istasyonunun cirosuna bağlı olarak değiştiğini söyleyen Demir, ‘’Bankalara yüzde 3 komisyon ödeyen firmalar var. 10 bin litre satış yapan bir istasyon olduğunu varsayalım. 420 bin TL satış yapmış oluyor, bu satışın 300 bin TL’sinin kartlı satış olduğunu düşünürsek, pos bedeli olarak yüzde 3 ödediği zaman günlük 9 bin TL bankaya ödeme yapmış oluyor. 30 gün ile çarpıldığında 270 bin TL yapıyor. Akaryakıt istasyonuna bu para kalmıyor ki! Akaryakıt istasyonlarının tamamı aynı görüşte. Sektörümüz iyi durumda değil, nereye kadar dayanabileceği bilemiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayanmak üzere’’ dedi.

Bankalar ile Akaryakıt istasyonları arasında yaşanan komisyon krizinde fatura yine vatandaşa kesilecek gibi…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.