İmza Tespit Nedir? Kim Yapar?

İmza Tespit Nedir? Kim Yapar?

Grafoloji olarak bilinen imza incelemesi ve el yazısı, mevcut bulunan imzaların bir kişiye ait olup olmadığını incelemektedir. İmza atarken kullanılan alfabetik karakterler, kişilerin imzalardaki kaligrafisini yansıttığı bilinmektedir. Bireyler imza atarken belirli bir alışkanlık sergilerler. Bu alışkanlıkların içerisinde el ve kol anatomisi, kişilik yapısı, el işlevi, eğitim düzeyi, meslek, yazma ve imzalama sıklığı yer almaktadır.

Mahkemeye intikal edilen bütün olaylarda imza incelemesi yetkili grafoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

İmza incelemesi nasıl yapılır

Günümüzde imza sahteciliği birçok çeşitte yapılmakta ve imza değerlendiriciler tarafından gerekli testler yapılarak bu sahtecilik ortaya çıkarılmaktadır. İmza tespiti nasıl yapılır diye düşündüğünüzde aklınıza birçok durum gelebilir. Mikroskoplar, çeşitli ışık kaynakları ve bunun gibi geometriler aracılığı ile yapılan bu inceleme, raporlar ve resimlerle desteklenmektedir. Kağıt üzerine çizilen bir imza görüntüsü, belge inceleme laboratuvarına gerçekleştirilen imza incelemesinin ardından bir uzman tarafından analiz edilmektedir.

Grafoloji alanında yapılan işlemler, istatistiksel ve matematiksel veriler kullanılarak değerlendirilir. Denetimin ardından imza yüksekliği, tam genişlik, görüntü alanı, tam yükseklik, yatay, genel ve yerel eğim açısı, köşe nokta sayısı ve kesişme sayısı kullanılır.

Bir imza kaydında bulunan imzaya özgü özelliklerdeki farklılıklar, imzanın farklı kişiler tarafından imzalandığını belli edebilir. Bunun yanı sıra bir imza denetçisi, insanların imzalarından herhangi bir doğal farklılık olmadığını belirleyebilir. Karşılaştırılan imza ile kontrol edilen imza arasında görüntü benzerlikleri olduğu kadar farklılıkları da olabilir.

Bu farklılıklar imza inceleyicisi tarafından incelenir ve bulunan farklılıkların kişinin bilinen imzasının bir parçası olup olmadığı kontrol edilir. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan incelemeler, değerlendirmelerde yanıltıcı sonuçlar çıkmasına neden olabilir.

İmza Tespiti Ne İçin Gereklidir?

Bu inceleme, ceza, hukuk davalarında, özel hayatta ve kamunun çeşitli alanlarından kullanılmaktadır. İmza incelemesi, yalnızca kurcalama ya da reddetme için değil, tehdit mektuplarında ya da şantajlarda, yazılı kimlik tespitlerinde ve cinayet vakalarında da kullanılmaktadır. İmza incelemesi için gerekli olanlar diye düşünürsek en önemli unsurun uzman bir bilirkişi olduğunu söyleyebiliriz.

Özel bilgi ve teknik gerektiren imza incelemesi için Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 85. ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 309. maddelerinin tanımlanması ve sonuçlanması konusunda uzman bir kişi ile iş birliği yapılması gerekir.

İmza Tespiti İçin Ne Gerekir?

İmza incelemesi için ilk olarak resmi bir karar gereklidir. İmza tespiti için gerekli olanlar savcı ya da bir mahkeme kararıdır. Karar istendiği zaman özel kriminal laboratuvarlarda imza kontrolleri yapılabilir.

İmzalar her zaman birbirinden farklıdır ve kişiler imza atarken her zaman aynı hareketleri ve aynı işaretleri yapmamaktadır. Bu özellik nedeni ile imza tamamen yenilenemeyebilir. Bu duruma doğal çeşitlilik denmektedir. Bu sebeple iki imza arasında örtüşmenin mümkün değildir. Bunun için uzmanlar tarafından bir sahte imza incelemesi olarak da değerlendirilir. İmza incelemesi, imzanın nerede yazıldığına, kullanılan yazının aracına, yapıştırıldığı duruma, hatta sahibinin akli ya da fiziki durumuna göre değişiklik gösterebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.