Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sevgiyi sembolize eden karanfil çiçeği, güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile oldukça sevilen bitkilerdendir. Bu çiçeğin sevilme nedenleri arasında yılda iki kez çiçek açması bulunur. 200 farklı çeşidi ile çiçekseverlere son derece geniş bir opsiyon sunar. Çiçekseverler de karanfil bakımı konusunda çeşitli araştırmalar yapar.

Karanfil Çiçeği Bakımı

Karanfil çiçeği bakımı, daha çok bahçelerde yapılsa da evlerde de bakılabilir. Karanfil çiçeklerinin bakımı çeşitlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Buna rağmen belirli bakım adımları ortak kabul edilir.

Karanfil Çiçeği İçin Toprak ve Saksı Seçimi

Karanfili büyütmek için özel bir toprak çeşidine gerek yoktur. Karanfil neredeyse her toprak çeşidi ile uyumlu bir şekilde büyüyebilir.

Buna ek olarak seçilecek olan toprak çeşidinin çiçeğin verimine doğrudan etki edeceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla toprağın pH’ının maksimum 5.5 olmasına özen gösterilmelidir.

Toprağın humus ile beslenmesi çiçeklerin daha sağlıklı bir şekilde yetişmesine olanak verir.

Karanfil çiçeğinin yetiştirildiği saksıda mutlaka drenaj deliği olması gerekir. Saksıda drenaj deliği olmazsa su akıp gidemez. Bu durumda çiçeğin köklerinde çürüme gerçekleşir. Bu nedenle saksı seçimi yaparken bu kritere dikkat edilmelidir.

Karanfil Çiçeğinin Konumlandırılması

Karanfil çiçeğinin bakımının yapıldığı mekân son derece önemlidir. Karanfiller, açık havada en iyi şekilde gelişebilir. Ev içerisinde karanfil bakımı yapılacaksa çiçeğin bol güneş alan bir yere konumlandırılması gerekir.

Yeterince ışık almayan karanfil çiçekleri yavaş bir şekilde gelişir yavaşlar. Gereğinden fazla ışık alması da çiçek için verimli değildir. Dolayısıyla bahçede karanfil yetiştirmek için çiçeğin gölge bir alanda konumlandırılması gerekir.

Evde karanfil çiçeği bakımı yapılırken yaz sezonundaki boğucu sıcaklarda günün belirli zamanlarında çiçeğin gölgeye alınması gerekir.

Karanfil Çiçeğinin İhtiyacı Olan Sıcaklık

Kış sezonunda karanfil çeşidine bağlı olarak -40 derece kadar sıcaklığa dirençli olabilir. Ancak bu çeşitler özel karanfil türleridir.

Evde bakımı yapılan karanfiller bu sıcaklıklara kadar dayanamaz. Bu sebeple çiçeğin kış aylarında minimum 9 derece sıcaklığa sahip olan mekanlarda bakılması gerekir. Bu mekanlardan daha soğuk ortamlar karanfil çiçeği için uygun olmaz.

Yaz sezonunda 18 ila 23 derece karanfil çiçeği için idealdir. Kış sezonunda ise 9 ila 15 derece evde yetiştirilen karanfil için uygundur.

Solma belirtileri görülen karanfillerin hemen kesilmesi gerekir. Yerine yenilerinin çıkması ancak bu şekilde sağlanabilir. Aksi takdirde karanfil gelişme gösteremez ve çiçek vermez.

Karanfil Çiçeği Sulama

Karanfil çiçeği sulama işlemi, her bitkide olduğu gibi epey bir önem taşır. Sulama işlemi esnasında çiçeğin nem ihtiyacının göz önünde bulundurulması gerekir.

Karanfil, suyu çok sevmeyen bir çiçektir.

Toprak kurumadan karanfilin sulanması durumunda, çiçek zarar görebilir. Dolayısıyla toprak kuruyana dek sulama yapmamak gerekir. Bunun yerine yapraklarına su fısfıslamak yeterli olacaktır.

Karanfil Çiçeği Budama

Karanfil çiçeğinin budanma işlemi ise ilkbahar mevsiminde gerçekleştirilmelidir.

İlkbaharda uzayan sapların kesilmesi gerekir. Bu sayede kökte yeni çıkacak olan saplara yer açılmış olur.

Karanfil çiçeği daha kaliteli bir şekilde büyür. Çiçeğin de hem verimi hem de kalitesi artar.

Yeni uzayan saplarda çıkan yan sapların da 5 santimetre üst taraftan koparılarak karanfilin çiçek açmasına yardımcı olunabilir.

Karanfil çiçeğine budama işleminin bir kez yapılması gerekir. Budama daha fazla yapıldığı takdirde çiçeğin kalitesi düşecektir.

Karanfil Çiçeği Çoğaltma

Karanfil çiçeklerini üretmenin birçok farklı metodu vardır. Karanfil çoğaltma yöntemlerinden en yaygın olanlar çelikle çoğaltma ve daldırma ile çoğaltmadır.

Çelik Yöntemi: Bu yöntemde karanfil yaz sonuna doğru çoğaltılmaya başlanır. Yazın uzun sürdüğü bir bölgelerde, -Akdeniz veya Ege Bölgesi gibi- bu işleme ekim ayının sonunda veya kasım ayının başında başlanabilir. Bu metotta çiçek sapından ayrılan çelikler köklendirilir ve çiçek çoğaltılır. Bu işlemde temizlenen bir karanfil sapını makas ya da bıçak yardımı ile 10 santimetre kadar kesmelisiniz. Kesimi çapraz bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. El ile dal veya yaprak koparmak doğru olmaz. Daha sonra toprağa çelikler dikilmelidir. Güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayan oda sıcaklığında bir mekânda dikilen karanfillerin bekletilmesi gerekir. Çiçeklenmenin ardından köklenen fideleri istenen yerlere dikebilirsiniz. Can suyunun unutulmaması önemlidir.

Daldırma Yöntemi: Erken çiçeklenen karanfil fidesine sahip olanlar ilkbaharda çiçeğin solmasını beklemelidir. Çiçek solunca zaman kaybetmeden kesilmelidir. Bu çiçeksiz dalın daldırma yöntemi ile ekilmesi gerekir. Bu metotta dal kırılmadan toprağa doğru eğilerek ucunda ekilir. Belirli bir zaman geçmesinin ardından filizlenen karanfiller fark edilecektir. Kış soğuklarından önce iyice büyüyen fideler arzu edilen yerlere ekilebilir

Karanfil çiçeği hakkında daha detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.