Antifriz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Antifriz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Antifriz, aracı mevsim şartlarına göre hazırlayan önemli bir öğedir. Yaz aylarında motorun soğumasını sağlayarak aracın hararet yapmasının önüne geçen bu parça, kış aylarında motor suyunun donmasına engel olur. Bu nedenle parçanın değişimine ihtiyaç duyduğunuzda antifriz alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Aksi takdirde aracınızda çeşitli sorunlarla karşılaşmanız olasıdır.

Araç radyatörünü ve soğutma sistemlerini koruyan antifriz, motor ömrünü uzatmada da etkilidir. Pas gibi yabancı maddelerin oluşmasına mâni olarak motoru diri tutar. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun yıl içinde belli zamanlarda mutlaka antifriz değişimi yaptırmalısınız.

Antifriz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Otomobilinizde ciddi bir arızaya sebebiyet vermek istemiyorsanız, motorunuz için en ideal olan antifrizi seçmelisiniz. Piyasada pek çok üreticiye ait antifriz çeşitleri bulunmaktadır. Peki, antifriz alırken nelere dikkat etmelisiniz? Aracınıza en uygun modeli seçmek için birkaç farklı unsuru göz önünde bulundurmalısınız.

Soğutma Sisteminize Uygun Antifriz Seçin

Aracınızın soğutma sistemini bilmeden antifriz seçmek, motor ömrünün kısa vadede tükenmesine neden olacaktır. Bunun için aracınızın ne tür bir soğutma kullandığını bilmeli ve buna uygun bir tercih yapmalısınız. BMW yedek parça seçenekleriyle birlikte aşağıdaki antifriz türlerinden birini seçebilirsiniz:

İnorganik

Organik

Hibrit Organik

Nitritli Organik

Aracınızın soğutma sistemi için yukarıdaki antifriz türlerinden birini seçerek uzun vadede motorun performansını koruyabilirsiniz.

Renk Uyumu

Bir alkol çeşidi olan antifriz, aslında renksizdir. Fakat bir sızıntı olması durumunda fark edilebilmesi adına üreticiler, bu parçaları renklendirir. Aynı zamanda ürünün çeşitli özelliklerini belirtmek için de renklerden yararlanılır.

Piyasadaki kırmızı antifrizler, bunun en güzel örneğidir. Kırmızı antifrizin donma noktası daha düşük derecededir. Yoğun kış şartları için üretilmiştir. İhtiyacınız duyduğunuz özelliklere göre farklı renk antifriz seçenekleri arasından tercihte bulunabilirsiniz.

Kaliteye Önem Verin

Kaliteli bir antifriz, motorunuzun sağlığını korurken kalitesiz bir parça ise aracınıza zarar verme riski taşır. Güvenilir markalardan yana tercihte bulunarak otomobilinizi olası arızalardan koruyabilirsiniz. Aracınızın motor sağlığı için kalite, hiçbir zaman ödün vermemeniz gereken bir faktördür. İhtiyacınız olan özellikleri belirleyerek kaliteli modellere, uygun antifriz fiyatları ile sahip olabilirsiniz.

Donma-Kaynama Noktası

Her bir antifrizin ayrı bir kaynama ve donma noktası bulunur. Bu yüzden satın alırken bu iki etmeni de göz önünde bulundurmanız gerekir. Zorlu kış şartları için -30 dereceye kadar motorunuzu diri tutacak modelleri tercih etmenizde fayda vardır. Böylece aracınızın aşırı soğuk hava koşullarında bile sorunsuz çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Yaz aylarında ise bilhassa ağır yük altında çalıştığında, motorun gereğinden fazla ısınması söz konusu olabilir. Bunu engelleyecek parça da yine antifrizdir. Kaynama noktası çok düşük bir antifriz, aşırı ısıda soğutma sisteminin etkinliğini azaltır. Bu nedenle sıcak hava koşulları için kaynama noktası yüksek modellere yönelmeniz gerekir.

Su ile Karışabilirlik

Antifriz sade, yani hiçbir katkı maddesi olmadan araçlara eklenebilirken, suyla karıştırılması da mümkündür. Su oranı, antifrizin kaynama ve donma noktası arasındaki dengeyi bulmanıza yardımcı olur. Bununla beraber motor ustaları, su ve antifriz oranının 50/50 olmasını tavsiye eder. Ancak her modelin suyla eşit oranda iyi karışmadığını göz ardı etmemeniz gerekir. Bu nedenle seçiminizi yaparken suyla karışabilir parçalara yönelmeniz daha avantajlıdır. Aracınız için en ideal antifrizi otosupermarket.com adresinden bulabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.