Cep telefonu ile kıble yönü bulma

Cep telefonu ile kıble yönü bulma

Namazı kıbleye yönelerek kılmak bu ibadetin şartlarındandır. Peki yurtdışında veya yabancı bir şehirde namazın şartı olan kıble yönünü bulmak için ne yapmalıyız? Kıbleyi bulmak için günümüz internet alt yapısı ve teknolojisinden yararlanabiliriz. Cep telefonlarından yararlanarak kıbleyi bulmak artık çok kolay. Kıble pusulası gibi uygulamalar yerine çevrimiçi haritalar tekniğini kullanan internet sitesi veya servislerden yararlanarak saniyeler içerisinde hassas bir şekilde kıble yönünüzü bulabilirsiniz.

Ülkemizde veya Müslüman beldelerde kıble yönünü etrafımıza sorarak veya mescit/camiler yardımıyla tespit edebiliriz. Fakat yabancı ülke veya şehirlerde bu pekte mümkün olmayabilir. Yurt dışı gezilerimizde kıble yönünü bulmak için çevrimiçi kıble bulucu servislerden yararlanabilirsiniz. Örneğin Endonezya’da adalara giden bir kişi kıble yönünü bulmak için online haritalar ile kıble yönü hattını veren Kiblat Online servisini kullanarak bu sorunu kolayca aşabilir. Kiblat Online gibi servislere giriş yapmadan evvel mutlaka bulunduğunuz yerin tespiti açısından cep telefonunuzun Konum özelliğini etkinleştirmeniz icap etmektedir. GPS veya konum servisini etkinleştirerek Kiblat Online servisine giriş yaparsanız online harita üzerinde bulunduğunuz yer ile Kabe arasına kıble yönü hattınızın çekildiğini müşahede edeceksiniz. Etrafınızdaki nesne, sokak, ev ve benzerlerinden hareketle artık kıble yönünüzü belirlemek işten bile değildir.

Pusula gibi geleneksel yolla kıble yönünüzü bulmak isterseniz bulunduğunuz yerin kıble derecesini bilmeniz gerekiyor. Cep telefonunuz ile bulunduğunuz yerin kıble derecesini öğrenmeniz mümkün. Bunun için Arah Kiblat servisine bağlanmanız kafidir. Cep telefonunuzun konum servisini etkinleştirin ve Arah Kiblat servisine giriş yapın. Hem online harita üzerinde kıble yönü hattınızı ve hem de bulunduğunuz yerin kıble derecesini buradan öğrenebilirsiniz. İlgili sitenin online harita altındaki Derajat Kiblat untuk Kompas’a karşılık gelen derece sizin konumuzun kıble derecesidir. Buradan aldığınız kıble derecesini cep telefonunuzdaki pusula uygulamasına (veya manyetik pusulaya) usulünce uyguladığınızda da hassas bir şekilde kıble yönünüzü bulmuş olursunuz.

İster konumunuza ait kıble derecesini pusulaya uygulayarak; istenirse de online harita üzerinde kıble yönü hattınızı almak istediğinizde https://www.arahkiblat.net servisini güvenle kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.