Logo Tasarımında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler: Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar

Logo Tasarımında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler: Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar

Logo yapma, müşterilerin şirket hakkında ilk izlenimlerini edindiği marka kimliğini oluşturma sürecidir. Bir logo, işletmeyi temsil etmenin yanı sıra doğru bir şekilde tasarlandığında potansiyel müşterileri çekmek ve rekabetçi pazarda öne çıkmak için güçlü bir araç haline gelebilir. Ücretsiz logo tasarlama platformları sayesinde marka oluşturmak isteyen herkes kolayca özgün ve etkileyici logolar oluşturabilir. Bununla birlikte logo tasarımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu yazıda logo tasarımının önemine değinecek ve kaçınılması gereken yaygın hataları maddeler halinde sizlere anlatacağız.

Logo Tasarımı Neden Önemli?

Bir marka için logo yapma, işletmenin kimliği ve niteliği hakkında tüketicilere bir mesaj verir. Özgün ve yaratıcı bir logo tasarımı, markanın kolaylıkla tanınmasını ve akıllarda kalmasını sağlayabilir. Logo bir işletmenin profesyonelliği, değerleri ve hikayesi hakkında ipucu verir dolayısıyla logo yapma sürecine başlamadan önce marka kimliğini yaratmak önemlidir. Logo tasarımı güçlü bir izlenim bırakacak kadar dikkat çekici, göz yormayacak kadar da sade olmalıdır. Dikkat çekici ancak sade bir tasarıma sahip logo ile aynı anda hem zamansız hem de unutulmaz olabilirsiniz!

Logo Yapma Sürecinde Kaçınılması Gereken Hatalar

Logo yapma sürecinde yapılmaması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Karmaşık Tasarımlar: Logonuz ile çok fazla şey anlatmak isteseniz de aşırıya kaçmamalısınız. Aksine bir logoda kullanılacak detayların fazlalığı ve karmaşıklığı mesajınızın net bir şekilde iletilmesini engelleyebilir. Logoya bir bakışta, şirketin neyi temsil ettiği hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Basit ve temiz logo tasarımları, tüketici nezdinde daha hatırlanabilir olmanızı sağlayabilir.

Hatalı Font Seçimi: Logo tasarımında uygun bir font seçimi, markanın kişiliğini ve karakterini vurgulamada kritik öneme sahiptir. Yanlış font bir logonun ciddiyetini, sadeliğini veya yaratıcılığını bozabilir. Marka kimliğiyle uyumsuz bir yazı tipi seçmek, başarısız bir logo tasarımı ile sonuçlanabilir. İşletmenizin kişiliğine uygun olarak romantik, klasik ya da gotik gibi yazı temalarından bir font seçebilirsiniz. Doğru font seçmek için biraz zaman ayırmalısınız. Farklı yazı tiplerini denemekten ve logo yapma süreci içerisinde ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde yazı tipini değiştirmekten kaçınmayın.

İlgi Çekmeyen Uyumsuz Renk Kullanımı: Logo yaparken doğru renkleri bulmak, doğru fontu seçmek kadar önemlidir. Renk, hedef kitlenizin ilk dikkatini çeken unsurlardan biridir ve tüketici davranışında doğrudan rol oynayabilir. Renklerin anlamları olduğunu ve bu anlamlara uygun olarak renk seçimi yapmanız gerektiğini hatırlamalısınız. Örneğin mavi renginin sakinleştirici özelliği varken mor rengi pahalılık ve asalet ile ilişkilidir. Birden fazla renk kullanmak istiyorsanız, renk kombinasyonuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Uyumsuz renkleri seçmek, logonuzun gösterişsiz olmasına yol açacaktır. Çok renkli bir logonun mesajınızı zayıflatabileceğine de dikkat ederek renk seçiminizi yapmalısınız.

Taklit Tasarımlar: Özgünlük, bir logonun başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biridir. Taklit ya da klişe tasarım öğeleri kullanmak markayı diğerleri arasında fark edilemez hale getirebilir. Bu da rekabet avantajınızı zayıflatabilir. Kasıtlı olsun ya da olmasın, başka bir markanın logosuna benzer bir logo yapma, pazarlama stratejilerinize zarar verebilir. Halihazırda kullanılan bir logoyu taklit etmek sizi hem yasal anlamda zorlayabilir hem de piyasada kötü bir izlenim çizmenize neden olabilir.

Popüler Tasarımlar: Logoyu yaptığınız dönemde moda olan tasarımlardan yana bir tercih yapmak, logonuzun zamanla eskimesine neden olabilir. Popüler bir tasarım yapmak o dönemde markanız lehine olabilir ancak unutmayın, trendler gelip geçicidir! Uzun ömürlü bir logo için geçici ve o an popüler olan tasarımlardan kaçınmalısınız. Marka kimliğinize ve hedef kitlenize uygun yaratıcı ve klasik tarzları benimsemelisiniz.

Düşük Kaliteli Grafikler: Logo, farklı boyutlarda ve platformlarda kullanılacak şekilde tasarlanmalıdır. Düşük çözünürlüklü grafikler ya da yeniden boyutlandırılmaya uygun olmayan tasarımlar, profesyonelliğinizi zedeleyebilir. Logoları bilgisayarlar, tabletler veya telefonlar gibi farklı cihazlarda doğru boyutlarda görünecek şekilde ölçeklendirdiğinizden emin olmalısınız.

Yanlış Mesaj: Logo, tüketicilere markanın ne sunduğu konusunda net bir mesaj vermelidir. Hedef kitleniz logonuzu şirketin temel değerleri ve amaçları ile ilişkilendirecektir bu nedenle logonuzun şirketinizin kimliği ile uyumlu olması gerekmektedir. Karmaşık semboller ya da anlaşılmaz tasarımlar, hedef kitlenin markayı yanlış tanımasına neden olabilir ve bağ kurmasını zorlaştırabilir.

Bütünlük Oluşturamamak: Logo tasarımında kullanılan renk, font ve tasarım öğeleri arasında bir bütünlük olmadığı takdirde logonuz hatırda kalıcı olmayabilir. İyi bir logo tasarımı için renkler, yazı fontları ve tasarım öğeleri arasında uyumlu bir denge kurulmalı ve markanın kimliğini vurgulayan bir bütünlük oluşturmalıdır.

Logo yapma süreci zahmetli görünebilir ancak tasarıma başlamadan önce hedef kitle ve pazar araştırması yapmak, marka kimliğini oluşturmak ve işletmenin vizyonu ve misyonunu netleştirmek hatalı logo yapmanızı engelleyecektir.

Kaynakça

https://www.freelogoservices.com/blog/2018/08/08/8-logo-design-mistakes-to-avoid-at-all-costs/

https://www.zekagraphic.com/14-dos-and-donts-of-logo-design/

https://vakilsearch.com/blog/logo-design-mistakes-and-how-to-avoid-them/

https://citygro.com/color-and-meaning-business-branding-infographic/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.