Lot Nedir?

Lot Nedir?

Lot terimi, finansal piyasalarda pay anlamına gelmektedir. Peki hisse senedi piyasalarına lot kavramı ne anlama gelmektedir? Hisse piyasalarında ise yatırım yapılan emtiaların pay oranını ifade etmektedir. Bunların yanı sıra sahip olunan lot sayısı, hisse senetlerinin 1 TL’ ye karşılık geldiği nominal değere denmektedir.

Borsa piyasalarında satım ve alım işlemlerinde sahip olunan hisse senetlerinin sayısı lot kavramı ile belirtilmektedir. Borsaya yeni başlayan kişilerin veya borsayı ilk defa deneyimleyecek olan kişilerin en merak ettiği sorular arasında 1 lot ne kadar sorusunun yanıtıdır. Bu sorunun cevabını ise sizlere 1 lot 1 hisse senedine eşittir olarak açıklayabiliriz.

Yatırımcılar piyasada lot karşılığında alış ve satış işlemlerini gerçekleştirmektedir. Lot ile birlikte yapılan işlemler borsa da pratiklik kazandırmaktadır. Günümüzde bundan dolayı birçok kişi lot kullanarak işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Lot Çeşitleri Nelerdir?

Lot kavramını detaylı bir şekilde anlattıktan sonra şimdi ise lot çeşitlerini inceleyebiliriz. Lot çeşitleri; makro ve mini lot olmak üzere iki ayrı başlık altında incelenebilir. Bu başlıkların incelenmesi ile birlikte Lot kavramı hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabileceksiniz.

1 lot 1 hisse senedine eşit olduğunu söylemiştik fakat lot çeşitleri ile birlikte düşük veya yüksel hacimli yatırımların yapılma olasılığı da mümkün haldedir. İşleme alınan hisse senedi fiyatının büyük olması, lot çeşitleri ile birlikte daha düşük tutarlar ile satın alma avantajına kavuşacaksınız.

Mini ve mikro lot, virgülün ardından gelen sayı değerine göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı bu durum normaldir. Yatırımcılar tarafından lot değerinin nasıl kullanıldığını ele alalım.

Yatırımcılar tarafından lot çeşitleri ise genel olarak yatırım işlemleri yaparken kullanılmaktadır. Günümüzde birçok kişi tarafından merak edilen ve sık olarak kullanılan lot çeşitleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir. Lot çeşitlerinin anlamlarını aşağıdaki maddeleri okuyarak öğrenebilirsiniz.

Mini Lot Çeşidi Nedir?

Mini lot, digit bölümü ardından ikinci rakamı 0 olan yatırımlarda hacim büyüklüğünü ifade eder. 1 lot 100.000 birim anlamına gelen yatırımda kullanılır. 0.3 mini lotluk pozisyonda ise 30.000 birimlik bir işlem açmak mümkündür. Kullanılan mini lot değeri, piyasa hacmine göre ve emtia özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Mini lot çeşidinin farklılık göstermesi bu etkenlerden dolayıdır.

Mikro Lot Çeşidi Nedir?

Mikro lot, virgülden sonra gelen ikinci rakam 0’dan farklı olan hacimlere denir. Mikro lot ile birlikte 1 lot 100.000 birimi ifade eden emtia da 1,44 mikro lot değeriyle yaklaşık olarak 144.000 birim hacimli pozisyon açmak mümkün hale gelecektir. İşlem hacmini bulmak oldukça kolaydır. İşlem hacmi büyüklüğünü öğrenmek için yapmanız gereken işlem ise;

Mikro lot değeri ve birim lot değerini çarpmanız gerekmektedir.

Daha fazla bilgi almak için: https://engcapital.co/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.