Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesine ne iyi gelir?
Saç dökülmesi nedenlerini anlamak ve bu nedenleri ortadan kaldırmak saç dökülmelerine karşı tatmin edici sonuçlar doğurur. Kirlilik, vitamin veya mineral eksikliği ve kan dolaşımındaki yetersizlikler saç dökülmesine neden olabilir.

Her saç dökülür

Herkesin saçı dökülür ve yerine yenileri çıkar. Saçınızın ne kadar çok döküldüğü ve ne kadar çok yeni saçın çıktığı hem genetik yapınızla hem de ne kadar sağlıklı yaşadığınızla ilişkilidir.

Örneğin cinsiyetinizi de belirleyen genleriniz, ne kadar çok testosteron hormonu üretiyorsa muhtemelen o kadar çok saçınız dökülecektir.

Kadınlardaki östrojen hormonu saçların dökülmesini yavaşlatabilmektedir. Bu nedenle orta yaş bir kadının saçları orta yaş bir erkeğin saçına kıyasla daha sık ve gürdür. Ancak kadınlarda da hem de hayatlarının en genç ve sağlıklı dönemlerinde bir miktar saç dökülmesi devam eder.

Saç sıklığını ve miktarını azaltan ve bir soruna neden olan şey saç dökülmesinin yeni saç uzamasından daha çok olmasıdır.

Sağlıklı saçlar, kan değerlerinin iyi seviyede olması ve bu kanın sürekli olarak saçlı deriye ulaşması ile doğrudan ilişkilidir.

Kan değerlerinizin düşük olması saç dökülmesine neden olabilir

Kan değerlerinin çinko, demir, magnezyum, B vitamini, C vitamini ve D vitamini açısından kaliteli olması önemlidir. Tek başına demir eksikliği, çinko eksikliği ya da D vitamini eksikliği saç dökülme sıklığı arttırabilir.

Üstelik vitamin veya mineral eksikliği saç foliküllerinin güçsüzleşemesine ve yeni üretilen saçların da zayıf ve güçsüz olmasına neden olabilir.

Kalp ve damar sistemi önemlidir

Kanınızda yeterli vitamin ve mineralin olması yani kanınızın kaliteli olması saçlarınızın daha sağlıklı ve gür olmasını sağlayabilir. Ancak bu kaliteli kanın kalpten yukarı pompalanması ve kafatası kemiğinin üzerine ulaşması gerekir.

Kaliteli kanınızın saç foliküllerini beslemesi için yerçekiminin aksi yönde hareket etmesi ve saç derisine ulaşabilmesi gerekir. Bu güçlü kan pompalayan sağlıklı bir kalp ve düzenli yapılan egzersiz ile mümkündür.

Kısaca söylemek gerekirse muntazam kan değerleriniz var ancak kalbiniz ve kan damarlarınız zayıfsa saçlarınızı daha çok dökülecektir.

Bu nedenle iyi beslenmek kadar düzenli egzersiz yapmak da önemlidir.

Güvenilir tıbbi içerikleriyle tanınan Hekimim Yanımda saç dökülmesini engellemenin önemli bir anahtarı olarak düzenli egzersiz yapmayı öneriyor ve Dr Abdulkadir Polat, “Saçlı deriye ve dolayısıyla her bir kıl folikülüne yeterli kanın gönderilebilmesi için güçlü bir kalbiniz olmalıdır.” diyor.

Yaşlanmayı yavaşlatın

İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri doğal besinlerle ve ilaçlarla almaya devam ederken, antioksidan besinlerle beslenmeye devam edin.

Antioksidanlar, hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküller olan serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardım eden moleküllerdir. Saçlı deriye uygulanan antioksidan kürleri saç derisinin daha sağlıklı olmasına ve saç foliküllerinin daha gür saç üretmesine destek olabilir.

Saç bakımı ve temizliğine özen gösterin

Tıpkı kolumuzdaki ve yüzümüzdeki derinin gözenekleri olduğu gibi kafatasımız üzerindeki saçlı derinin de gözenekleri vardır ve gözeneklerden hava alır.

Saçların aşırı yağlı ve kirli kalması gözeneklerin kapanmasına ve saç dökülmesinin artmasına neden olabilir.

Saç foliküllerinin ve saç derisindeki canlı hücrelerin vitamin ve mineraller kadar temiz havaya ihtiyacı vardır.

Tüm kıllar yağlanır. Koltuk altı ve kasıklardaki kıllar gibi saçlarımız da yağlanır. Bu yağ aslında kıl kökünden kıl ucuna doğru ilerleyen koruyucu bir yağdır.

Aşırı temizlik, sık sık saç yıkamak, duştan sonra saçları doğal yağlarla yağlamamak yağsız ve kuru kalan saç tellerinin kopmasına veya dökülmesine neden olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.