Saç Ekimi Sonrası Kist Oluşumu Nedir?

Saç Ekimi Sonrası Kist Oluşumu Nedir?

Saç ekimi işlemi sonrası komplikasyonlar sık sorulan sorulardır. Bunların içerisinde isminden dolayı endişe yaratan bir kavram vardır ki, o da saç ekimi sonrası kist oluşumu durumudur. Bu yan etkinin ne olduğu, nasıl meydana geldiği, sonuçları ve tedavisi ile bilmek istediklerinizi, Dr. Yetkin BAYER cevaplıyor.

Saç ekimi cerrahi bir işlem ve her cerrahi işlemde olduğu gibi yan operasyon sonrası yan etkilerinden söz etmemiz gerekiyor. Bu etkiler mutlak suretle ortaya çıkar demek mümkün olmasa da literatürde yerleri vardır ve olabileceklerini kabul etmek gerekir. Kist oluşumu ihtimali de bunların içerisindedir, ancak diğer komplikasyonlara göre daha nadir görülür. Dermoid kistlerden olarak tanımlanan bu oluşumlar, vücudun diğer kısımlarında da meydana gelebilir. Saç ekiminden sonra ortaya çıkma durumları ise operasyonun uygulama detaylarına bağlı olarak kabul edilebilir.

Ekimin yapıldığı yerde açılacak kanalın fazla derin olması veya donörün alındığı alanda kök kalması bu gibi kistik yapıların meydana gelmesine neden olabilir. Küçük çaplı yapıların kısa zamanda kendiliğinden ortadan kalkması söz konusu olabilirken, durumun her şeye rağmen hekim tarafından incelenmesi gerekir.

Saç Nakli Sonrası Kist Neden Olur?

Kist oluşumu ile ilgili maddi nedenler, uygulama yapılırken küçük hatalar olarak tanımlanabilir. Bunun nedenini, operasyonu yapan hekimin veya ekibin deneyimi ile ilişkilendirmenin mümkün olabileceği gibi, donanımla ilgili yan etkiler olduğundan da söz edilebilir.

Kişiden kişiye değişen kistik bir cilde sahip olma durumu ise öngörülemez bir durumudur. Kimi hastaların saç ekimi sonrası kist sahibi olabilme riski diğerlerinden fazla olabilir. Bunun genetik nedenlerinden söz edebiliriz. Ancak her şeye rağmen hekim kontrolünde bu sorun giderilebilir.(1)

Dermoid Kistler İyi Huylu mudur?

Evet. Dermoid kistler; dokunun, yani derinin yapısında yer alan bileşenlerin, bir katman altında kalması neticesinde ortaya çıkan yapılardır ve iyi huyludurlar. Çeşitli cerrahi işlemler, sonucunda ortaya çıkabilirler. Saç ekimi buna örnek olabilecek uygulamalardan bir tanesidir. Her ne kadar deneyimli ve bu alanda uzman kişiler tarafından yapılmaları halinde ortaya çıkma olasılıkları yok denecek kadar az olsa da bu gibi riskler literatürde yer alır. Kıl dönmeleri ve benzeri sorunlar da bu kistlere örnek olabilir. (2) (3)

Ne Kadar Süre ile Kist Oluşabilir?

Nadir görülen durumlardan bir tanesi olan saç nakli sonrası kist komplikasyonu, operasyondan sonra iki aya kadar görülebilir. Sivilce veya şişlik gibi görünen bu yapıların endişe oluşturması gerekmez. Çok nadir görülen bir durum olmakla beraber, olağan olduğundan söz ederiz ki, müdahale edilerek ilerlemiş sorunların giderilmesi de mümkün olabilir.

Kist Nasıl Tedavi Edilir?

Saç ekimi yapıldıktan sonra ortaya çıkan kist, çok uzun olmayan bir vadede yok olabilir. Bu durumda ek bir müdahale gerekmeyecektir. Ancak kimi durumlarda iltihaplı durumlar ortaya çıkabilir ve/veya kist büyüyebilir. Bu durumda kistin uzman hekim tarafından çıkarılması gerekecektir. Bu işlem sivilce içi boşaltmaya benzeyen bir işlem olup, kolayca tamamlanabilir. Ancak bu kolaylık saç ekimi ve benzeri operasyonlar sonrasında ortaya çıkan dermoid kistler içindir. Diğer kistler için aynı yorumu yapabilmek mümkün değildir. Zira her kistin farklı bir yapısı söz konusudur ve davranışları da farklıdır. Bu nedenle kistin tanı ve tedavisinde bilimsel yöntemler kullanılmalı ve öncelikle hekim tarafından izlemesi yapılmalıdır. (2)

Saç ekimi yaptırmak istediğinizde, size uygun saç ekim yöntemini belirlediğinizden emin olun. Hekim seçiminizi buna göre yapın ve süreç sonrasında yapmanız gerekenlere dikkat edin. Bu sayede daha başarılı ve daha az komplikasyon riski olan sonuçlara ulaşmanız mümkün olacaktır.

Kaynakça

1 – Hair Transplant Surgery, O'Tar T. Norwood, Richard C. Shiell · 1984, Michigan Universty Press, ISBN: 9780398049461, S; 136-137, 321-326

2 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560573/

3 - http://www.firattipdergisi.com/text.php3?id=992

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.