Süt Homojenizatör Nedir?

Süt Homojenizatör Nedir?

Homojenizatör, maddelerin homojen şekilde karışmasına katkı sağlayan bir işlemdir. Sıvı içinde küçük parçalar haline getirilmesi gibi işlemlerin yapılmasını sağlar. Çalışma prensibi olarak sıvı içerisindeki katı maddelerin karışımını sağlar ve homojen dağılıma yardımcı olur. Özellikle parçacıklara ayrılarak stabilitenin artırılmasını destekler. Homojenizasyon işlemini yapan makinelere homojenizatör denir. Genel anlamda yoğun parçaların sıvı içerisindeki tortu oluşumunun önlenmesine destek olur.

Yapısında, 7 ana parça bulunur. Bunlar gövde, hareket aktarımı, krank mekanizması, piston, homojenizasyon valfi, basınç göstergesi ve emniyet valfidir. Yüzey alanının artırılmasını destekleyen bu işlem, viskozitenin iyileştirilmesine de yardımcı olur. Tamamıyla maddelerin fiziksel özelliklerine yönelik etki eden bir işlemdir. Partiküllerin küçük parçalarda olarak homojen şekilde ayrılmasına destek olur.

Süt Homojenizatörü Modelleri ve Kullanım Alanları

Homojenizatör modelleri, genellikle birçok sektörde kullanılır. Bu sektörler içerisinden süt ve süt ürünleri, ilaç sanayi, kozmetik, biyoteknoloji, kimya, petrokimya gibi alanlar yer alır.

Süt işlemlerinde yüksek basınçlı homojenizatör kullanılır. Gıda endüstrisinde önemli bir yere sahip olan bu işlem, süt içindeki yağ taneciklerinin küçük parçalara ayrılmasını sağlayarak, krema bağlama süresini uzatır. Normalde birbirine karışmayan emulsiyon halde bulunan maddelerin homojen hale gelmesi sağlanır. Böylelikle saklama süresi artar. Aynı zamanda farklı basınçlarda karışım yaparak küçük küreciklerin oluşumuna destek olur. Homojenize basıncına göre sütte bulunan yağ taneciklerinin büyüklükleri de farklı dağılıma sahip olur.

Süt Homojenizatörü Faydaları

Homojenizasyon işlemlerinin ürünlere birçok faydası bulunur. Genelde süt karışımında kullanılan bu ürün, sütte birçok fayda sağlar. Bunlar:

Homojenizasyon uygulaması sonrasında sıvıdaki taneciklerin eşit boyutlara getirilmesi sağlanarak dipte tortu oluşumunun engellenmesi sağlanır.

Sindirim için daha kolay hale sahip olur.

Yağ tanecikleri daha küçük hale getirilerek lezzetinin artırılması sağlanır.

Yağ ve süt dağılımı eşit hale getirilerek süt üstünde kaymak oluşumu engellenir.

Sütün kalitesinin artırılması sağlanır.

Sütun daha uzun süre rafta sağlanmasına yardımcı olur. Bu anlamda buzdolabında saklamak gerekir.

Mikropların azaltılması sağlanır.

Birçok faydası olan homojenizatör, kullanımı gerekli olan ürünler arasında yer alır. Böylelikle daha uzun süre kullanılan ürünler elde edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.