Dolarda "yeni banknot" detayı piyasaları altüst etti! Eski banka müdüründen ilk açıklama geldi!

Dolarda "yeni banknot" detayı piyasaları altüst etti! Eski banka müdüründen ilk açıklama geldi!
Son dönemlerde piyasalarda yaşanan dolar artışının arka planı anlaşıldı. Konu üzerine detaylı bilgiyi ilk elden eski banka müdürü açıkladı. İşte detaylar..

Son birkaç gündür dolar piyasalarındaki hareketlilik hem yatırımcı hem de vatandaş tarafından ilgi ile karşılandı. Dolardaki bu ani artışın sebebi araştırılırken yükseliş grafiğinin yatırımcıya getirisi de incelendi.

Ziraat Bankası eski müdürü olarak görev yapmış olan Şenol Babuşçu konu üzerine yeni banknotlara dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl 200 TL'lik banknot basılması için emir verilmişti. 2022 yılı verilerine bakıldığında 685 milyonluk yeni banknot hazırlanmıştı. Bunların 493 milyonu 200 TL, 72 milyonu 100 TL ve geriye kalan 10 TL, 20 TL, 50 TL ve 5 TL'leri için 120 milyon TL basıldı.

SEÇİM SONRASI İÇİN KONUŞTU!

Ziraat Bankası eski genel müdürü konu ile ilgili “Seçim sonrasında Merkez Bankası'nın ilk işinin 500 TL ile 1000 TL banknot çıkarmak olacağının” altını çizdi. Dolardaki bu seviye artışındaki en önemli sebebin bu olduğunu düşündüğünü, ifade etti.

“Son günlerde vatandaşın dövize olan talebi Merkez Bankası'ndaki bazı şirketlerin dolar satması ve seçim süreci dövizde artışı tetikleyecek” diyerek ekledi.

GÜN KAPANIŞINDA DOLAR KURU

Piyasada 1 Amerikan doları 19,18 TL'ye denk geliyor. 19 sınırını ilk kez aşan dolar için riskli yükseliş sürüyor. 1 Nisan itibariyle doların alış kuru 19,1847 doların satış kuru 19,1926 oldu. Gün kapanışında elde edilen bu rakamlar gelinen seviyedeki ani fiyat farklılığını da gözler önüne seriyor.

“SESSİZ FAKAT KARARLI YÜKSELİŞ SÜRECEK!”

Uzmanlar ise bu konuda “Seçime 44 gün kaldığını doların bundan büyük derecede etkileneceğini”ifade ediyor. “Takip etmekte yarar var” diyerek uyaran uzmanlar öte yandan doların beklenmeyen bir seviyeye ulaşarak kontrolden çıkmasını önleyebilmek için iktidar tarafından önlemler alınmaya devam edebileceğini ve bu süreçte hareketliliğin artacağına da ifade ediyor. Doların sessiz fakat kararlı yükselişine yönelik alınan önlemlerden biri olarak Merkez Bankası'nın Kur Korumalı mevduat hesaplarının 1 ay vadeli açılması hamlesi oldu. Bu tarz farklılıkların piyasada görülmesi bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.