Miras ile hak sahibi olanlar dikkat! Hisseli tapu satışında noter onayı gerekmeyecek! Kritik “kardeş” detayı ile hisse devri gerçekleşecek!

Miras ile hak sahibi olanlar dikkat! Hisseli tapu satışında noter onayı gerekmeyecek! Kritik “kardeş” detayı ile hisse devri gerçekleşecek!
Tapu hissesi bulunan vatandaşı ilgilendiren gelişme tüm bilinen kuralları yeniden gün yüzüne çıkardı. Üzerinde hisseli olarak tapusu bulunan ya da akrabasından kalan miras olarak hisseli satışta bulunan tapu için satış sürecine yönelik bilinmesi gereken önemli detaylar…

Miras olarak kalan evin devir işlemleri için noter onayı gerekmiyor. Mirasın kardeşe devir sürecinde taraflar arasında yazılı bir sözleşme olması yeterli görülüyor ancak bu sözleşmede her iki tarafa ait imzanın bulunması şartı aranıyor.

Hisseli tapu satışı konusunda daha farklı bir alternatif bulunuyor mu? sorusu vatandaşların da merak ettiği bir konuydu.

Çoklu olarak fazla kişinin söz hakkı olduğu hisseli tapularda ancak tüm hisse sahiplerinin ortak kararı doğrultusunda devir işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bunun aksi bir durumu kanunlara da bakıldığında mümkün olmuyor.

HİSSEDAR OLMADAN DEVİR SAĞLANABİLİR Mİ?

Hisseli bir tapuya sahip olan kişinin satış işlemi sırasında tüm ortaklardan imza alması her birinin tapuda hazır olarak bulunması gerekmektedir. Tapu devir işlemleri tamamen avukata vekalet yöntemi ile de devredilebilir. Hisseli tapu alımı yapacak bir kişi Tapu sicil müdürlüğü ya da noter üzerinden işlemlerini gerçekleştirilmeli tapu alımı sırasında parsel ve sınır alanları net olarak belirtilmelidir.

SATIŞ SONRASINDA NE YAPILIR?

Anne, baba ya da akrabadan miras kalan bir ev için kardeşlerim devir sözleşmesini muhakkak ki uyması gerekir. Hisseli tapu satışı sürecinde hissedarlar ortak olarak kararını verir. Tapuda her biri hazırda bulunur. Tüm hissedarlar için ayrı bir avukat vekalet verilerek bulundurulabilir. Satış işlemi sonlandıktan sonra peki ne yapılır?

Hisseli tapu devir işlemleri sonrası satış tamamlandığında hisse sahipleri kendi üzerine düşen nakti tutarı öder. Devir işlemi tapu sırasında tüm hisse sahiplerinin onayı ile gerçekleşir. Hissedarlardan herhangi biri devir işlemleri sırasında tapuda yer almazsa işlem devam ettirilemez veya talebe göre avukata vekalet verilebilir. Tapu kütüğü üzerinde bulunan ayırma işlemi sayesinde hisseler her bir kardeş arasında bölüştürülebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.