Gaziantep'in KADIN CİNAYETLERİ AYIBI! Kadınlar En ÇOK GAZİANTEP VE BU ŞEHİRLERDE ÖLDÜRÜLDÜ!

Gaziantep'in KADIN CİNAYETLERİ AYIBI! Kadınlar En ÇOK GAZİANTEP VE BU ŞEHİRLERDE ÖLDÜRÜLDÜ!
25 Kasım Dünya kadınlar günü'nde Türkiye'nin şiddete veya saldırıya uğruyarak öldürülen kadınların şehirlere göre istatistikleri ve sayıları yayımlandı. Gaziantep resmen bu cinayetlerin merkezi oldu... Gaziantep'te cinayetlere kurban giden kadın sayısı

Türkiye'de kadın cinayetlerinin işlendiği iller ve kadın cinayetleri sayısı yayımlandı. Yayımlanan haritaya göre İstanbul 53 kadın cinayetiyle 1. sırada yer alırken, 23 kadın cinayetiyle İzmir 2. sırada, 3. sırada yine 23 kadın cinayetiyle Ankara, 4. Sırada 17 Kadın cinayetiyle Antalya, 5. Sırada 16 kadın cinayetiyle Adana, 6. Sırada 15 kadın cinayetiyle GAZİANTEP, 7. Sırada 14 Kadın cinayetiyle Mersin, 8. Sırada 10 kadın cinayetiyle Düzce, 10. Sırada 9 kadın cinayetiyle Şanlıurfa, Kocaeli, Konya

İŞTE DEHŞET HARİTASI

ekran-resmi-2024-11-25-22-49-54.png

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, tüm dünyada kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele günü olarak anılıyor. Peki Birleşmiş Milletler’in ilanıyla 1999’dan beri anılan bugün nasıl ortaya çıktı?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, her yıl 25 Kasım'da dünyanın dört bir yanından kadına yönelik şiddete karşı kadınların ses yükselttiği gün olarak anılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından da tanımlanmış uluslararası bir gün olan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, kadınların erkek şiddetine karşı insan hakları çerçevesinde siyasi ve sosyal bilincinin toplum nezdinde artırılmasına, siyasi ve ekonomik alanda kazanılmış başarıların kutlanması için bir simge haline geldi. Peki, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, tarihçesi nedir?

25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti’nde, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin katledildiği tarih olarak biliniyor. 25 Kasım Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, her yıl 25 Kasım'da dünyanın dört bir yanından kadına yönelik şiddete karşı kadınların aslında her gün süren direnişlerinin eş zamanlı haykırıldığı ve Birleşmiş Milletler tarafından da tanımlanmış uluslararası bir gündür.

MİRABEL KARDEŞLERİN CESEDİ BULUNDU

1960 yılının 25 Kasımında, Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde Mirabel kardeşlerin cesetleri bulundu. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan haberler çıksa da Mirabel kardeşlerin Latin Amerika’daki Diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya meydan okuduğu için öldürüldükleri ortaya çıktı.

Önce 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü ilan edilir.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 1999'DA MÜCADELE GÜNÜ İLAN ETTİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile de ilan edilmiştir.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ÖNEMİ

11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan ve ilk olarak Türkiye’nin imzacı olduğu İstanbul Sözleşmesi, 2014 yılından yürürlüğe girdi. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı ciddi yaptırımlar içeren İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması hayati önem taşıyor. Ancak Türkiye, Cumhurbaşkanı Kararının 20 Mart 2021'de Resmi Gazetede yayımlanmasıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi.

İşte İstanbul Sözleşmesi’nin amacı:

►Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması,

►Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi,

►Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.