Laminate (Yaprak Diş) Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Laminate (Yaprak Diş) Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Kadın erkek fark etmeksizin farklı yaş grubundan tüm bireylerin ağız ve diş sağlığına aynı zamanda estetik gülüşlere sahip olmaya verdiği önem estetik diş hekimliği prosedürlerinin gelişmesini sağlayan faktörler arasında yer alır. Buna bağlı olarak gülüş estetiği (gülüş tasarımı) İstanbul ve diğer illerimizde popülerlik kazanmaya devam ettiği gibi gülüş estetiği prosedürlerinden biri olarak karşımıza çıkan laminate (yaprak diş) İstanbul başta olmak üzere tüm metropollerimizde uygulanmaktadır. İstanbul Kadıköy diş kliniği açısından çeşitli seçeneklere ulaşılabilecek bir lokasyon olup diş hekimi ve diş kliniği seçimi konusunda özenli olunması gerekliliği unutulmamalıdır.

Laminate (Yaprak Diş) Tedavisi Nedir?

Laminate (yaprak diş) ya da Laminate Veneer, yaprak diş kaplama olarak da bilinen estetik diş hekimliği tedavilerinden biridir. Dişlerin yaprak porselenle kaplandığı laminate prosedüründe dişin yüzeyine, kalınlığı 0.3 ila 0.5 mm arasında değişebilen plaklar yapıştırılır. Böylece sararmış, lekelenmiş ya da kırık dişler onarılarak dişlere pürüzsüz ve estetik açıdan memnuniyet verici bir görünüm kazandırılır.

Laminate yaprak diş tedavisi kapsamında hastanın dişlerinin ön yüzeyine çok ince yapıda porselen yaprak seramikler yapıştırılır. Dişlerin ön yüzündeki kötü görünümü düzeltmeye yarayan etkili bir tedavidir. Çok ince bir yapıya sahip olan yaprak porselenler metal içermez. Işığın geçmesine izin vererek doğal diş görünümüne benzer bir görünüm sağlarlar.

Laminate (Yaprak Diş) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Laminate yaprak diş tedavisinin uygulanması için öncelikle hasta özelinde tedaviye uygunluk kararı verilmelidir. Hastanın laminate yaprak diş tedavisine uygun olduğu kararı verildikten sonra detaylı bir muayene yapılır, hastanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun olacak şekilde tedavi planlanır.

Dişlerin ön tarafına şekil verilir ve kaplama uygulamasına hazır hale gelmeleri sağlanır. Diş etlerine lokal anestezi uygulandığı için hasta uygulama sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Dişlerin ön kısmında yaprak porselenlerin yapıştırılacağı küçük bir kısmın hazırlanması için frez aleti kullanılır. Hazırlanan kısım yapıştırılacak laminate kaplama ile birebir uyumlu olmalıdır.

Bu aşamadan sonra hastanın dişlerinin ölçüsünün alınması için hazırlanmış özel bir kap ağza bastırılır. Bastırma işlemiyle birlikte hastanın dişlerinin kalıbı alınmış olur. Laminate yaprak dişler alınan ölçülere göre ortalama 5 ila 6 günde hazırlanır. Bazı durumlarda laminate kaplamalar hazırlanana kadar hastaya geçici dolgu ya da geçici laminate yapılması kararı verilebilir. Laminate yaprak dişlerin, dişlerin ön yüzeyinde hazırlanmış olan alana yerleştirilmesiyle tedavi tamamlanır.

Laminate Yaprak Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Laminate yaprak diş uygulamasının en sık rastlanan kullanım alanı, ön bölge dişlerinde görülen estetik sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Dişte çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve profesyonel diş beyazlatma yöntemleri ile giderilemeyen renk değişikliklerini gidermek için laminate yaprak diş tedavisi uygulanabilir. Ayrıca diş dizimi bozukluklarında ve bazı çapraşık diş vakalarında ortodonti tedavisine alternatif olarak laminate yaprak diş tedavisine başvurulabilir.

Doğal nedenlerle kısa olan ya da aşınmaya bağlı olarak kısalan dişlerin boyunu uzatmak, erozyona bağlı olarak aşınma görülen dişleri restore etmek, mide dokusu bozukluklarını gidermek, dişlerin ön yüzeyindeki sağlıksız ve estetik olmayan dolguları düzeltmek, travmaya bağlı diş kırıklıklarını gidermek, lateral dişlerin kesici olmadığı durumlarda kanin dişleri lateral, küçük azı dişlerini kanin diş şekinde işlemek ve normal diş simetrisini sağlamak için laminate yaprak diş tedavisi uygulanması söz konusu olabilir.

Konservatif tedavi yöntemlerinden biri olan laminate yaprak diş prosedüründe dişin üzerinden 0.3 ila 0.7 mm yani çok az ölçüde doğal doku kaldırılır. Kaldırılan diş dokusunun çok az miktarda olması sayesinde dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti minimum düzeyde olur. Hatta pek çok vakada sıcak - soğuk hassasiyeti oluşmaz.

Laminate yaprak diş tedavisinde kullanılan porselen sağlam, aşınmaya karşı dirençli ve rengi bozulmayan bir materyal olma özelliğine sahiptir. Kahve, çay, sigara ve benzeri etkenlere bağlı olarak rengi değişmediği gibi yapısal değişiklik de ortaya çıkmaz. Bunun sonucunda uzun yıllar boyunca konforlu ve güvenli bir kullanım imkanı elde edilir.

Laminate yaprak diş tedavisinde dişlerin çiğneme yüzeyine dokunulmaz yani dişlerin doğal yapıları bozulmaz. Bu sayede hastanın doğal diş hissiyatının kaybolması gibi bir durum yaşanmaz. Ayrıca hasta tedavi sonrası dişlerinin yeni durumuna çok daha kısa sürede alışır. Laminate yaprak diş tedavisinde kullanılan porselen normal şartlar altında kırılgan bir malzeme olmasına karşın tedavi kapsamında kimyasal olarak diş minesine yapışınca germe ve çekme kuvvetlerine karşı yüksek direnç kazanır. Bu tedaviden sonra laminate yaprak dişlerin kolay kolay düşmeyeceği anlamına gelir.

Laminate yaprak diş tedavisi uygulanan hastalara ilk olarak diş eti tedavisi ya da herhangi bir estetik müdahale yapılması gerekmediği durumlarda, laminate yaprak diş tedavisi ortalama 2 ila 3 seansta tamamlanır. Bu süreç yaklaşık 1 aydır. Dişlerin tedaviden önce düzeltilmesi ya da çeşitli tedaviler uygulanması gerekiyorsa tedavi süresi uzayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.