Sıva Filesi Çeşitleri ve Uygulama Alanları Nelerdir?

Sıva Filesi Çeşitleri ve Uygulama Alanları Nelerdir?

Sıva fileleri, yapılarda izolasyonun sağlanması ve duvarlarda çatlak oluşumunun önlenmesi amacıyla kullanılan özel yapı malzemeleridir. Bu malzemeler, kullanım amaçları ve alanlarına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanmaktadır. Bu nedenle günümüzde kullanılan birçok farklı sıva filesi çeşidi bulunmaktadır. Özellikleri ise genel olarak renk gruplarıyla gösterilmektedir. Bu kapsamda renklerine göre sıva filelerini kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:

Turuncu Sıva Filesi: Turuncu file, günümüzde en sık kullanılan sıva filesi çeşidi olarak ön plana çıkmaktadır. Çok sıcak ya da soğuk havalarda izolasyonun sağlanması için kullanılan bu ürünler, yüksek alkali direnci gösteren fiber elyaf ipliklerin kullanılmasıyla üretilmektedir. Bu iplikler, farklı gözenek ölçülerinde dokunduktan sonrasında tutkal reçine aracılığı ile renklendirilmektedir. Uygulama sırasında bir kat sıva yapılmakta ve file üzerine yerleştirilmektedir. Daha sonrasında bir kat daha sıva yaparak kuruması beklenmektedir. Uygulamanın dayanıklı olması için file katmanlarının 10 santimetre aralıklarla üst üste gelmesi tavsiye edilmektedir.

Mavi Sıva Filesi: Genel olarak dış cephelerde izolasyonun sağlanması amacıyla kullanılan yapı malzemeleridir. Aynı zamanda sıva çatlağı olan yüzeylerde tamirat yapmak için de önerilen ürünlerdir. Gözenek ölçüsü genel olarak 4*4 milimetredir. Plastik içerikli su yalıtımı malzemeleri ile bir arada kullanılması mümkündür. Bu sayede yapıların su kaynaklı yıkıcı etkilerden korunması mümkün hale gelmektedir.

Beyaz/ Şeffaf Sıva Filesi: Su yalıtımının sağlanması amacıyla kullanılan özel yapı malzemeleridir. Özellikle rutubet sorunu görülen yaşam alanlarında kullanılması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu sayede suyun yıkıcı etkileri karşısında koruma sağlanması, oluşan çatlakların köprülenmesi ve etkili bir su yalıtımının sağlanması gibi etkilerden yararlanmak mümkün hale gelmektedir. Bu ürünlerin kullanımı sırasında, öncelikle sorunlu yüzeye su yalıtımı sağlayan sıvaların uygulanması gerekmektedir. Ardından file, potluk kalmayacak şekilde sıvanın üzerine kaplanmalıdır. Sonrasında sıva malzemesi ile kapatıcı bir kat daha uygulanmalıdır.

Metal Sıva Filesi: Rabis teli ya da rabitz teli olarak da adlandırılan ve inşaat sektöründe sıkça kullanılan yapı malzemeleridir. Paslanmaz çelik kullanımı ile üretilen bu fileler, oldukça yüksek dayanıklılığa sahiptir. Bu sayede duvarların dayanıklılığını artırma konusunda oldukça etkili sonuçlar doğurmaktadır. Aynı zamanda oluşan çatlakların onarılması ve tekrarlamasının önlenmesi için de kullanımı uygundur. Özellikle köşeler ve pencere kenarları gibi alanlarda mutlaka kullanılması tavsiye edilmektedir.

Köşe Sıva Filesi: Fileli köşe olarak da bilinen bu yalıtım malzemeleri, köşebentler ve kenarlar için ideal olan ürünlerdir. Alüminyum ya da PVC panellerle güçlendirilen bu fileler, ekstra dayanıklılık sağlamaktadır. Bu nedenle kolonlarda, kirişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullanımı oldukça yaygındır. Bu sayede macun çatlaklarının önlenmesi de mümkün hale gelmektedir.

Sıva fileleri, plastik içerikli ya da kendinden yapışkanlı olmak üzere farklı özelliklerde üretilebilmektedir. Ürünler, genel olarak rulo halinde satışa sunulmaktadır. Bu rulolar ise 10, 50 ve 100 metre olmak üzere farklı uzunluklara sahiptir. Ancak genişlikleri yaygın olarak 1 metre boyutundadır. Bu sayede kişiler, ihtiyaç duydukları uzunluktaki ruloları satın aldıktan sonrasında uygulama alanı boyutunda keserek pratik şekilde kullanma imkanına sahip olmaktadır.

Sıva fileleri, yalnızca renk ve ebatlarına göre farklılık göstermemektedir. Aynı zamanda gramajlarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. İç cepheler için genel olarak 75 gram ağırlığa sahip olan sıva filelerinin kullanımı yeterli olmaktadır. Ancak dış cephelerde dayanıklılığı artırmak amacıyla 160 ila 165 gram ağırlığındaki fileler tercih edilmelidir.

Sıva filesi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise marka güvenilirliğidir. 2017 senesinden itibaren profesyonel hizmetin adresi haline gelen Sıva Filesi ailesi, sahip olduğu ürün çeşitliliği ile müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun olan çözüm önerilerini sunmaktadır. Bunun için Sıva Filesi adresinin ziyaret edilmesi yeterli olmaktadır.

Sıva Filesi Nasıl Kullanılır? Uygulama Adımları

Sıva filesi kullanırken uygulama yüzeyi üzerinde çatlaklar, rutubet nedeniyle oluşan kabarmalar ya da benzeri deformasyonların görülmesi halinde ilk olarak mevcut sıvanın kazınması gerekmektedir. Derin boşluklar görülüyor ise uygun dolgu malzemeleri ile bu boşluklar doldurulmalıdır. Ardından ihtiyaca uygun olan sıva harcı ile yüzey kaplanmalıdır. Bu kat henüz kurumadan öncesinde file yerleştirilmelidir.

Sıva filesi yerleştirilirken potluk kalmaması, işlem sonucunda estetik bir görünümün kazandırılması adına oldukça önemlidir. Bu nedenle filenin gergin bir şekilde kaplanması gerekmektedir. Aynı zamanda etkisini güçlendirmek için, kenarların 10 santimetre kadar bir payla birbirlerinin üzerine yerleştirilmesine özen gösterilmelidir. Bu sayede en etkili sonuçların alınması mümkün olacaktır.

Sıva işlemleri sırasında dalga izlerinin ya da kabarcıkların kalması, boyama sonrasında duvarların estetik olmayan bir görünüm kazanmasına yol açmaktadır. Bu nedenle her katman su bıraktıktan sonrasında uygun malzemeler ile düzeltilmelidir. Birçok duvar ustası, düzeltme işlemleri için ıslak sünger kullanmaktadır. Böylece tamamen pürüzsüz ve düz duvarların elde edilmesi mümkün olmaktadır.

Sıva filesi yerleştirildikten sonra, bir mala yardımıyla sıvanın içine hafifçe bastırılmalıdır. Daha sonrasında üzerine bir kat daha uygun sıva harcı sürülmelidir. Tamamen kuruduktan sonrasında yüzeyin zımparalanması, ihtiyaç duyuluyorsa saten sıva ile kaplanması gerekmektedir. Bu sayede boya işlemleri için en uygun zeminin elde edilmesi mümkün hale gelmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.