İstanbul’un En Ünlü Yapıları

İstanbul’un En Ünlü Yapıları

İstanbul’un en ünlü yapıları dendiğinde şüphesiz akla ilk gelen; Galata Kulesi, Ayasofya, Kız Kulesi, Topkapı Sarayı gibi tarih kokan yerler olur. Yüz yıllar boyunca üç imparatorluğa başkent olan İstanbul, dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alır. Görenleri kendine hayran bırakan şehrin bu özel yapıları, tarihle iç içe modern bir yaşam sunar. İki yakayı bir araya getiren Boğaz Köprüsü, ihtişamlı sarayları, surları ile her daim görülmeye değer.

Zaman zaman hikayelere, şiirlere konu olan yapılar, günümüzde hala İstanbul’un en ünlü yerleri olarak ziyaretçi akınına uğramaktadır. Mimari eserlerde geçmiş kültürlerin izlerini görmek, o atmosferi yaşamak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmektedir.

Ayrıca; İstanbul da Gezilecek Yerler dışında pek çok alanda bilgiler sunan ve kapsamlı bir gezi rehberi bulunan burcualem.com sitesini inceleyebilir, pek çok şehrin neyi meşhur öğrenebilirsiniz.

İstanbul’un En Ünlü Tarihi ve Turistik Yerleri

İstanbul’un en ünlü tarihi yerleri arasında olan Galata Kulesi, günümüzde ziyaretçisi en çok olan mekanlardan biridir. Yapımı on dördüncü yüz yıla dayanan kulenin asıl varlık sebebi, gözetleme kulesi olarak inşa edilmesidir. Yaklaşık 63 metre yüksekliğe ve on bir kata sahiptir. Geçmişte yaşanan yangın, fırtına gibi sebeplere bağlı olarak zaman içinde birkaç kez restore edilen Galata Kulesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunur.

Edebiyatımızın ünlü şairlerinden olan Ümit Yaşar Oğuzcan, oğlu Vedat’ın Galata Kulesi’nden intihar etmesi üzerine o çok sevilen ve ünlü şiirini kaleme almıştır.

İstanbul’un en ünlü turistik yerleri arasında bulunan Ayasofya; Bizans İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. Bin beş yüz yıllık varlığıyla şehrin simgelerinden biri olan yapı, İstanbul’un fethi ile camiye dönüştürülmüştür. On altıncı yüz yılda Mimar Sinan tarafından sağlamlaştırılan cami; 1935 yılından 2020 yılına kadar müze olarak hizmet vermiştir.

Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda Yerebatan Sarayı olarak da adlandırılır. Osmanlı döneminde su tesisleri kurulana kadar su dağıtım merkezi olarak kullanılmıştır. Tahminlere göre yüz bin ton su depolama alanına sahiptir. Günümüzde etkinlik ve müze olarak hizmet veren tarihi mekan; 2022 yılı içinde restore edilmiş ve yeni haliyle eski dokusunu korumayı başarmıştır. İstanbul’un en ünlü yapıları arasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, Dünyaca ünlü yazar Dan Brown’un Cehennem adlı romanına da konu olmuş ve ziyaretçilerin hayli dikkatini çekmiştir.

Topkapı Sarayı da İstanbul’un simgesi olan yapılar arasında bulunur. Dört yüz yıl boyunca Osmanlının idare merkezi olmuştur. 1924 yılında müze olarak ziyarete açılan saray, UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alır.

İstanbul’un en ünlü yapıları deyince akla gelen bir diğer mekan ise Kız Kulesi’dir. Rivayetlere ve efsanelere konu olan kule, küçük bir adacık üzerine inşa edilmiştir. Tarihi geçmişi MÖ 24 yılına dayanmaktadır. Zaman içinde farklı işlevlerde kullanılan Kız Kulesi, 2000 yılında restore edilmiş ve içerisinde restoran açılmıştır.

Üsküdar da gezilecek yerler arasında bulunan Kız Kulesine ulaşımıSalacak ve Ortaköy’den sandallarla yapılmaktadır. Boğazın en güzel manzaralarından biridir. Adına şiirler yazılan Kız Kulesi’nin hakkında anlatılan rivayetler, mekanı daha da ilgi çekici hale getirmektedir.

İstanbul’da Görülmesi Gereken Yerler

İstanbul’un en ünlü yapıları arasında bulunan bu turistik ve tarihi mekanlar dışında, mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken daha birçok özel yerleri mevcut. Roma, Bizans ve Osmanlı’ya başkent olmuş medeniyetler şehrinin birçok semti tarihi doku barındırıyor.

İstanbul da Gezilecek Yerler içinde Haliç'e nazır bir yer olan Pierre Loti Tepesi tavsiye ederiz.. Manzarasıyla gelen turistleri büyüleyen Pierre Loti Tepesi Eyüp ilçesinde bulunuyor, buraya ulaşım teleferikle de mümkündür.

İstanbul’un en ünlü yapıları içinde bulunan Haydarpaşa Garı, şehrin simgelerinden olan bir yapıdır. Son yapılan restorasyon çalışmalarında antik kente ait kalıntılar bulunmuş ve yerinde sergilenmek için korumaya alışmıştır.

Dünyanın en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı içinde yaklaşık dört bin dükkan bulunur. Yıl içinde gelen turist sayısı oldukça fazla olan çarşının yoğun olduğu saatlerde içerisinde beş yüz bine yakın insan bulunur. İstanbul’un en ünlü turistik mekanlarından biridir.

Günümüzde müze olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına 1843 yılında başlanmıştır. 250 bin metre karelik bir alan üzerine kurulmuştur. İstanbul’un en ünlü yapıları içinde yer alan Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün de hayata gözlerini yumduğu mekan olduğundan ayrı bir öneme sahiptir. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret etmesi dışında, her 10 Kasım’da çok sayıda insanın ziyaret akınına uğrar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.