Merkezi Soğutma Ünitelerinin Verimliliği Nasıl Arttırılabilir?

Merkezi Soğutma Ünitelerinin Verimliliği Nasıl Arttırılabilir?

Merkezi soğutma üniteleri, kullanılan son teknolojilerle hâlihazırda yüksek oranlarda enerji verimliliği sağlamaktadır. Merkezi soğutma ünitelerinden daha fazla enerji verimi almanız için firmalar, bazı unsurlara dikkat etmenizi önermektedir:

Sistem kurulmadan önce soğutulan ortamın yıllık net ısı enerji miktarını ve enerji maliyetlerini hesaplatın.

Kurulum öncesi bina yerleşim durumunu ve alt yapının yeterliliğini değerlendirin.

Soğutma ortamının enerji verimliliğini arttıracak gerekli tadilatları yapın. En uygun teknolojileri seçerek soğutma ortamına özgü tasarımlar yapın.

Soğutma maliyetlerini düşürmede konut, yurt, lojman gibi binalarda bina cepheleri; hastane, ofis gibi alanlarda ise havalandırma önemli bir etkendir. Eğer imkân varsa dış cephede uygun kalınlıkta ısı yalıtım kullanarak ve binada havalandırmaya dikkat ederek soğutulan ortamın enerji ihtiyacını azaltın.

Çatı alanlarında, yeşil çatı sistemlerini tercih edin. “Yaşayan çatılar” olarak adlandırılan yeşil çatılar, soğutma harcamalarını düşürerek enerji verimliliğine katkıda bulunur.

İklim koşullarına uygun peyzaj düzenlemeleri yapın.

Soğutma sisteminin enerji maliyetlerini azaltmak için yüksek verimli Soğutmasan merkezi soğutma sistemlerini kullanabilirsiniz.

Merkezi Soğutma Üniteleri Nasıl Çalışır?

Merkezi soğutma üniteleri nasıl çalışır?sorusu, verimlilikle ilintili bir olduğu için merak konusudur. Merkezi soğutma ünitelerinde, soğutma ihtiyaçları için soğutma noktasından kompresörlere sinyaller gelir. Gelen sinyaller kompresörlere iletilir ve kompresörler çalışmaya başlar. Sürekli aynı kompresörler kullanıldığı için %30 oranına kadar elektrik tasarrufu sağlayarak uygun hava sıcaklığını oluşturur.

Merkezi Soğutma Ünitelerinin Verimliliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Merkezi soğutma ünitelerinin verimliliği için dikkat edilmesi gerekenler, toplam verimliliğin daha yüksek olması için dikkat edilmesi gereken püf noktalardır:

İdeal oda sıcaklığı alt limiti 25°C ile sabitlenmelidir.

Büyük pencereli ve güneşi fazla alan binalarda güneş kırıcı dış gölgeleme araçları kullanılmalıdır.

Hava sızdırmazlığının sağlanması için pencere ve kapılarda iyileştirmeler yapılmalıdır.

Yaz aylarında geceleri serbest soğutma yapılarak dışarıdaki serinliğin bina kütlesinde depolanması sağlanmalıdır. Bunun için karşılıklı pencereler ile çapraz havalandırma yapılarak bina içinde hava sirkülasyonu arttırılmalıdır.

İhtiyacınıza uygun soğutma sistemi için dünyanın ve Türkiye’nin önce gelen firmalarından biri olan Soğutmasan firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.