Kredi Risk Yönetimi Neden Gereklidir?

Kredi Risk Yönetimi Neden Gereklidir?

 

İhtiyaç duyulan nakitlerin bankalara ödeme taahhüdü verilerek alınması işlemine kısaca kredi adı verilmektedir. Banka veya diğer finans kuruluşları tarafından verilebilen krediler, kendi içerisinde birtakım riskleri barındırmaktadır. Bu riskler arasında en yaygın olan durum, kredi alınırken verilen taahhütlerin gerçekleştirilmemesidir. Örnekle açıklamak gerekirse kişi, bankadan almış olduğu krediyi 24 aylık taksitlerle ödeme yapacağını taahhüt etmişse bu süre içerisinde ödemeyi yapmış olmalıdır.

Geciktirilen kredi ödemeleri, yasal düzenlemelerin izin verdiği süre içerisinde gerçekleşmez ise banka bu durumda aksiyon alarak ekstra bir uğraş içerisine girme yollarını aramaktadır. Bu veya buna benzer durumların önüne geçilebilmesi amacıyla kredi risk değerlendirmesi gibi işlemler yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerin tarafsız ve güvenilir firmalar tarafından yapılması son derece önemlidir. Kredi risk yönetimi ile birlikte bütün süreç şeffaf ve güvenli bir şekilde tamamlanabilmektedir. Özellikle bankalar için çok önemli olan kredi risk yönetimi, günümüzde finansal işlemlerin hemen hemen hepsi için geçerli olmaktadır.

Kredi Risk Yönetiminin Önemi

Kredi riskinin değerlendirilmesi ve bunun sonucunda ulaşılan kredi notları ile birlikte bankalar, müşterilerinin geçmişte yapmış olduğu finansal işlemleri baz alabilmektedir. Kişilerin geçmişte borçlarını düzenli ödeyip ödemedikleri ve buna benzer işlemler kolay bir şekilde görüntülenebilmektedir. Bunlarla birlikte bankalar, kredilerin ödenmeme risklerini önceden belirleyerek buna göre aksiyon almaktadırlar. Sonuç olarak riski en aza indirgemeyi amaçlayan kredi risk yönetimi ile birlikte finansal işlemler çok daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Kişinin daha önce farklı bir bankadan çekmiş olduğu kredi miktarı, ödeme alışkanlığı, aktif kullandığı kredi kartları ve başvuruları da risk bazında önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra kişinin gelir gider dengesi gibi unsurlar da kredi risk değerlendirmesi kapsamında incelenmektedir. Hesaplanan kredi risk puanına göre kişiler, bankalar ile iletişimlerini belirlenmiş rakamlar üzerinden kolaylıkla yapabilmektedir.

Örnekle açıklamak gerekirse kişi bankadan kredi kullanmak istediğinde, önceki kredilerini taahhüt ettiği zamanda ödememişse başvuruları sistem tarafından reddedilecektir. Bunun sebebi, bankaların kredi verirken kendisini güvence altına almak istemesi şeklinde ifade edilebilmektedir. Kişi, kredilerini düzenli bir şekilde yatırıyor ve aynı şekilde kredi kartı kullanımları sonucunda gelen ekstreler eksiksiz kapatıyor ise ilerleyen süreçte yüksek kredi çekme ihtimali de artacaktır. Kredi risk değerlendirmesi, her iki durumda da sürecin en az riskle gerçekleştirilmesi için uygulanmaktadır. Bu uygulamanın yapılabilmesi için mutlaka kredi risk yönetimi işlemlerinin baz alınması gerekmektedir.

Kredi Risk Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Kredi risk yönetimi, finansal işlemlerin güvenliği için son derece önemli bir uygulamadır. Ancak bu uygulama kapsamında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Risk ve getiri dengesinin optimizasyonunu sağlayan bu işlemler ile birlikte etkin kredi portföy yönetimi oluşturulabilmektedir. Peki kredi risk yönetimi nasıl olmalıdır? Kredi risk yönetimi sürecinde şu aşamaların adım adım uygulanması gerekmektedir;

· Tanımlama

· Belirleme

· Ölçme

· İzleme (Takip)

· Kontrol (Denetim)

Kredi risk yönetimi, nakdi temin eden bankanın kendi yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. Kredilerin tahsis edilmesi kapsamında bankalar, kendi şart ve koşullarına göre değerlendirmeler yapıp, kredi verilip verilmeyeceği konusunda karar almaktadır. Verilen kredilerden sonra ödeme düzeni ve ücretin geri dönüşü bankanın sistemleri tarafından takip edilmektedir. Verilen kredilerin bir kısmı, bankaların öz kaynaklarından doğacak masraflar için ayrılmaktadır. Zamanında ödenmeyen krediler, kişilerin kredi notlarını düşürerek yasal takip veya icra takibi gibi süreçlere dönüşebilmektedir.

Kredi Risk Yönetimi Hangi Sektörler İçin Gereklidir?

Kredi risk yönetimi finans sektörü kapsamında faaliyet gösteren hemen hemen tüm firmalar için gereklidir. Bankacılık özelinde aktif bir şekilde kullanılan kredi risk yönetiminin olmaması durumunda, kişilere verilecek olan kredi ile ilgili bilgi sahibi olunması neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bankalar tarafından sunulan kredi hizmetlerinin tüm sürecinde önemli bir rol oynayan kredi risk yönetimi, günümüzde yeni nesil teknolojilerin kullanılması ile gerçekleştirilmektedir. İstatistiksel verilere dayanarak yapılan yönetimler ile birlikte aynı zamanda bankalar müşteri hizmetlerini geliştirebilme imkânına da sahip olmaktadır. Bankalar veya finans kuruluşları, kredi risk yönetimi hizmetlerini tarafsız firmalardan da alabilmektedir. Bu kapsamda mutlaka güvenilir ve etkin çözümler sunan firmalar tercih edilmelidir.

Kredi risk yönetimleri, sektör ayırt etmeksizin uygulanabilmektedir. Kendi portföy yönetimi oluşturmak isteyen şirketler, bu bağlamda fiyatlandırmalarını doğru yapabilmektedir. Aynı zamanda risk ve getiri dengesini de böylelikle koruyabilen firmalar, sonuç olarak optimal sermaye dağılımını da sağlayabilmektedir. Kredi risk yönetimi, hangi sektörde olursa olsun belirli adımların gerçekleştirilmesiyle uygulanabilmektedir. Bu adımlar spesifik olarak değişiklik gösterse de temelde benzer aşamalardan ibaret olmaktadır.

Bilgiden Daha Fazlası: Kredi Risk Yönetimi Çözümleri

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ticari veri tabanına sahip olan Bilgiden Daha Fazlası, 30 yılı geride bırakan tecrübesi ile ihracat gerçekleştiren müşterilerine danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Rekabetin her geçen gün arttığı, doğru ve güvenilir bilgiler ile adım atma zorunluluğunun daha fazla hissedildiği bu dönemde Bilgiden Daha Fazlası ailesini tercih ederek müşteri risk yönetimi, kredi risk yönetimi, ticari bilgi raporları, yurt dışı pazar araştırması, yurt dışı hedef müşteri tespiti, sürdürülebilirlik ve ESG çözümleri gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Bilgiden Daha Fazlası ile her şey çok daha kolay!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.