Perkotek parmak okuyucu

Perkotek parmak okuyucu

Parmak İzi Okutma Sistemlerine Dair

İş yerlerinde güvenliğin üst düzeyde sağlanması ve düzenin sağlanabilmesi, özellikle üretim alanında faaliyet gösteren kurumlar açısından iş hacminin arttırılması ve verimliliğin yüksek seviyelerde korunabilmesi adına oldukça önemlidir. Geçmiş dönemlerde bu alanda geliştirilen imza atma ya da kart sistemleri, gerek başkası yerine kart basma, gerekse de imzanın taklit edilmesi gibi durumlardan dolayı, istenilen sonuçların elde edilememesine neden olmaktaydı. Bu durum karşısında geliştirilmiş olan parmak izi okuma sistemleri sayesinde, gerek çalışan giriş çıkışlarının düzene konulması, gerekse de izinsiz giriş durumlarının önüne geçilmiş bulunulmaktadır.

Bu sistemler, temel çalışma koşulu olarak, parmak izlerinin fotografik olarak farklı açılardan cihaz içerisine kaydedilmesine ve hafızaya alınan bu izlerin, veri tabanı üzerinden eşleştirilmesi prensibine dayanmaktadır. Burada önemli olan nokta ise, parmak izi okuyucu cihazının yüksek çözünürlük kalitesine, geniş bir hafızaya ve ekran kalitesinde kaliteye sahip olmasıdır.

Yüksek hafıza sayısı, özellikle geniş çalışan sayısına sahip olan iş yerlerinde, geniş bir veri tabanı üzerinden eşleştirme yapmaya olanak sağlamaktadır. Bu sayede giriş ve çıkışların kontrol altında tutulması çok daha yüksek bir başarı oranı ile sağlanmaktadır. Ancak bu cihazların dpi kalitelerinin yüksekliği yeterli seviye olmadığında, geniş veri tabanı hiçbir işe yaramamaktadır. Bunun nedeni ise, parmak izlerinin aşınmış olduğu durumlarda, okuma işleminin yeterli yükseklikte yapılamamasıdır.

İşte yüksek dpi özelliği ve ekran kalitesinin yüksekliği birleştirildiğinde, böylesi riskler ortadan kolayca kalkmaktadır. Bu sebepler parmak izi okuyucu sistemlerinden faydalanmak isteyen kurum ya da kuruluşların, fiyat aralıklarından ziyade, ürün özelliklerine dikkat etmeleri çok daha yararlı olacaktır. Turnike sistemleri ya da otomatik kapı sistemleri ile eşzamanlı çalışmaya olanak sağlayan tetik sistemi sayesinde, insansız ortamlarda dahi yüksek güvenlik olanakları sunan bu sistemler, günümüzde pek çok farklı alanda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Personellerin giriş-çıkışlarını, devamsızlıklarını, işe erken ya da geç geldikleri durumları, yemekhane sistemlerini kontrol edebilmek için personel takip sistemine ihtiyaç vardır. Personellerin çalışmalarını değerlendirebilmek için bu sistemler büyük önem taşımaktadır. Maaş, saatlik ve günlük çalışma üzerinden hesaplanır. Personel takip sistemleri personelin giriş-çıkış bilgilerini veri tabanında toplayarak giriş yaptığı günlere veya binada kaldığı saatlere göre maaşların hesaplanmasına, kişilere harcadıkları zamanın tam olarak karşılığının verilerek gelirin adil olarak dağıtılmasına yardımcı olur.

Personel takip sistemi, binaların giriş ve çıkışına yerleştirilen cihazlar ve turnikeler ile yapılır. Personel, giriş ve çıkış anında cihaza bilgilerini girerek geçme hakkına sahip olur. Bu sistemler kartlı geçiş makineleri, parmak izi tanıma makineleri ve yüz okuma makineleri ile çalışmaktadırlar. Personel takip cihazı, çalışanların kontrolünün sağlanarak maaş gibi konuların düzenlenmesine yardımcı olacağı gibi binaya ilgisi olmayan kişilerin girerek güvenlik risklerinin oluşmasını önleyecektir. Sisteme girilen bilgiler, veri tabanındaki PDKS bilgileri ile eşleşerek çalışır. Kişinin giriş yaptığı ve yapmadığı zamanlar veri tabanına kaydedilerek, binada bulunduğu günler ve saatler hesaplanır. Personele verilen izin ve toleransların takip edilebileceği gibi, devamsızlık ve izinsiz çıkışlar da bu sistemlerle tespit edilerek gerekli işlemler yapılabilmektedir. Personel takibi ile birlikte güvenliği sağlamak da bu sistemlerle mümkündür. Gerek görüldüğü zaman personel takip sistemlerine turnikeli geçişler, radarlar ve x-ray cihazları da eklenerek binaya giriş-çıkışlar takip edilebilir ve güvenlik riskleri azaltılabilir.

Teknoloji her alanda olduğu gibi güvenlik alanında da oldukça önemli bir olgudur. Güvenlik kameraları, takip sistemleri gibi birçok sistem alanlarımızı korumak için önemlidir. Ancak neticede bunlar bir makinadır ve bu makinaları da kontrol etmesi gereken insanlar vardır. Güvenlik kamerasında rastlanacak bir aksiliğe güvenlik görevlisi olmadan hiç bir müdehalede bulunulamaz ve tek başına bu teknolojiler hiç bir işe yaramaz. Tüm bunlardan sebep teknoloji insanla desteklenmeli ve birbirlerine entegre olarak güvenliği sağlayabilmelidirler. Peki bu güvenliği sağlayan insanları kim kontrol edecek? İşverenlere bu konuda da yardımcı olacak bir sistem geliştirilmiştir ve guard tour denilen bir cihaz ortaya çıkmıştır. Bekçi kontrol sistemi ne zaman hangi güvenlik noktasında olduğunu saptayan bir cihazdır. Bir bekçi kalemi, kablosuz şarj edilebilen ve proximity kart okuma özelliği olan bu sistem güvenliğin en önemli unsuru olan insanları kontrol etmektedir. Güvenlik alanlarının çok geniş olduğu yerlerde kullanılan bu sistem bekçilerin düzenli olarak güvenlik turu atıp atmadığını gösterir. Guard tour sayesinde güvenlik noktalarından bekçilerin saat kaçta ve kaç saat arayla geçtiğini kolayca görebiliriz. Bu cihazlar bekçilerin tarih ve saat olarak nerede bulunduğu da tespit ederek istenildiğinde raporlar halinde alınmasını sağlar. Tüm windows işletim sistemlerinde kullanılabilen bu sistem kullanımı da oldukça basit bir cihazdır. Bekçilerin kullandığı kalem sert darbelere maruz kalırsa da darbe raporu göndererek olası bir istenmeyen durumu da ikaz eder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.