Son Dakika: TBMM Başkanı Şentop’tan Lozan Antlaşması Gizli Madde Açıklaması!

Son Dakika: TBMM Başkanı Şentop’tan Lozan Antlaşması Gizli Madde Açıklaması!
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Lozan Antlaşması’nın gizli maddeler içerdiği tartışmalarına karşılık olarak bazı açıklamalarda bulundu. Uluslararası sözleşmelerde gizli bir hükmün olmadığını söyleyen Şentop, konunun lüzumsuz bir tartışma olduğunu ifade etti. İşte detaylar...

Yıllardır sosyal medyada konuşulan ve dalga geçilen bu konu hakkında TBMM Başkanı Şentop’a konula alakalı bazı sorular yöneltildi. Soruları cevaplayan Şentop, bu gizli anlaşma meselesini bir espri olarak algıladığını söyledi. Şentop bu anlaşmanın belli bir süresi olmadığı ve çeşitli ülkelerin de taraf olmuş olduğu bir anlaşma olduğunu söyledi.

“HUKUKÇULAR AÇISINDAN TUHAF KARŞILANACAK BİR DURUM”

Mustafa Şentop verdiği cevaplarla bazı soruları gidermiş oldu.

"Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek?” şeklinde konuşarak gizlilik meselesinin bir dayanağı olmadığını ifade etmiş oldu.

LOZAN’IN SÜRESİ YOK

Lozan Antlaşması’nın gizli maddesinin olmadığını söyleyen Şentop, aynı zamanda bu antlaşmanın herhangi bir süresinin de bulunmadığının altını çizdi.

“Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok."

Şentop, birçok ülkede imzalanan bu anlaşmanın gizli maddesinin olamayacağını, birçok ülkenin hükümetlerinin imzalamış olduğu tartışmanın gizlilik durumunun olamayacağını belirterek şu sözleri söyledi:

“Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma.”

Mustafa Şentop, bu antlaşmanın neden ikide bir tartışıldığına yönelik sorulara ise "Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı... Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım.” Şeklinde cevap verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.