Antep Fıstığı Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Antep Fıstığı Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Antep fıstığı veya Pistacia vera, Antep fıstığı ağacında yetişen kabuklu bir yemiştir. Anacardiaceae familyasına ait olan Antep fıstığı ağacı ise yaklaşık 6 ila 9 metre arasında bir boya ulaşan ve iyi bakıldığında verimli bir şekilde meyve veren bir bitkidir.

Antep fıstığı ağacı sıcak ve kuru iklime sahip bölgeleri sevdiği için yalnızca kısıtlı bir bölgede yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde Siirt, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi illerde yetişen Antep fıstığı üretiminde en çok paya sahip olan ilimiz genellikle Gaziantep olmaktadır.

Antep fıstığı fidanının meyve vermesi için genellikle dikimden sonra en az 3 yıl geçmesi gerekmektedir. Bununla birlikte ağacın tam verime yatması için daha uzun süre geçmesi de gerekebilmektedir.

Antep Fıstığı Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Antep fıstığı fidanının meyve vereceği zamanı etkileyen faktörlerden bir tanesi, bahçe tesis yöntemidir. Tüplü fidan dikimi yapılması durumunda dikilecek bitkiler aşılı olacağı için fidanların tam verime yatması sulu koşullarda 4-5 yıl içinde gerçekleşebilmektedir. Doğrudan tohum ekimi ya da çöğür dikimi yapılması durumunda bu süre daha uzun olabilmektedir.

Antep fıstığı fidanının meyve verme zamanını etkileyen faktörlerden bir diğer ise Antep fıstığının çeşididir. Ülkemizde Antep fıstığının genelde uzun çeşidi yetiştirilmektedir. Antep fıstığının bu çeşidi, Siirt fıstığına göre yaklaşık 3 yıl sonra verime yatmaktadır.

Antep fıstığı fidanının verimli bir şekilde meyve vermesi için gerekli bakım ve budamanın yapılması da önemlidir. Kuru koşullarda Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığında fidanlar daha yavaş gelişecektir. Bu nedenle ağacı çok fazla budamak, verime yatmanın gecikmesine yol açabilmektedir.

Antep Fıstığı Fidanı Nerelerde Yetişir?

Antep fıstığı fidanı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, bitkinin yetiştirileceği bölgenin iklimidir. Antep fıstığı ağacı, sıcak ve kurak iklimleri sevmektedir. Antep fıstığı fidanı yetiştirilecek bölgenin kışın belli bir süre soğuk ve yazın uzun süre sıcak olması gerekir.

Mart sonu ila Nisan başlarında uyanan Antep fıstığı ağaçlarında çiçeklenme genellikle Nisan’ın ilk yarısında gerçekleşmektedir. Bu dönemde sıcaklıkların çok düşük olması, çiçeklere zarar verebileceğinden bahçenin ilkbaharda soğuk hava akımı alan yerlere kurulmaması önemlidir.

Antep fıstığı ağacı etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeri ise nemdir. Çiçeklenme döneminde havanın yağışlı ve serin olması, erkek ağaçların tozlarını yaymasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Antep fıstığı fidanı, iklimin aksine toprak seçmemekle birlikte ağaçların verimli bir şekilde meyve verebilmesi için toprağın kalitesi de önemlidir. Antep fıstığı fidanı, drenajı iyi ve kısmen kireçli topraklara dikildiğinde ve düzenli olarak sulandığında daha verimli olmaktadır.

Antep Fıstığı Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Antep fıstığı fidanı, sonbahar veya ilkbahar aylarında dikilebilmektedir. Bununla birlikte kış aylarının çok sert olmadığı bölgelerde sonbaharda dikim yapılmalıdır. Fidan dikiminde sonbaharın daha iyi olmasının nedeni, sonbahar aylarında fidanların arazide tutma şansının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Antep fıstığı fidanının tutma şansını yükseltmek için fidanların üzerine evcik yapılabilmektedir. Kuru koşullarda Antep fidanı yetiştiriciliği yapılacaksa fidanların ilkbaharda güneşten yanmalarını engellemek için evcik yapmak büyük bir önem taşımaktadır.

Antep fıstığı ağacı, Mart sonu ila Nisan başlarında uyanan ve Nisan ayında çiçek açmaya başlayan bir bitkidir. Çiçeklenme döneminde düşük sıcaklıklarla karşılaşan Antep fıstığı ağacının çiçekleri ve genç yaprakları zarar görebileceği için bahçe tesis edilirken soğuk hava akımının yönüne dikkat edilerek dikim yapılmalıdır.

Antep Fıstığı Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Antep fıstığı ağacının çeşidine göre değişiklik göstermekle birlikte Antep fıstığı meyveleri Ağustos gibi hasada hazır hale gelmektedir. Güneydoğu’da genelde Ağustos sonları ile Eylül ayı başlarında toplanan meyveler, daha sıcak bölgelerde Ağustos ortasında olgunlaşırken yüksek rakımlı bölgelerde ise Eylül ortasını bulabilmektedir.

Antep fıstığını hasat etmeden önce meyvelerin yeteri kadar olgunlaştığından emin olmak gerekir. Antep fıstıkları olgunlaştıklarında meyvelerin dış kabuğu mat bir renge dönüşmekte ve kırmızı kabukları kolayca ayrılmaktadır. Meyvelerin olgunlaştıkları anlaşıldığı zaman bir hafta içerisinde hasat yapılmalıdır.

Antep fıstığı salkımlarındaki meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmadığı için hasat zamanı gelmeden önce ağaçların altına bir muşamba serilmelidir. Bu sayede ilk olgunlaşan meyveler kolayca toplanabilmekte ve çerezlik olarak tüketilebilmektedir.

Antep Fıstığı Nasıl Hasat Edilir?

Antep fıstıklarını hasat ederken dalları sallamamak ya da dallara sopalarla burmamak gerekir. Ağaçlara zarar verebilecek şeyler yapıldığında dallar hasar görebilmekte ve kırılabilmektedir. Bu nedenle Antep fıstıklarını hasat ederken ağaçlara daha nazik bir şekilde yaklaşmak gerekir.

Antep fıstıkları, elle koparılarak toplanabilir. Ancak meyveleri tek tek seçerek hasat etmek yerine salkımları daldan koparmak daha iyidir. Bu şekilde yapıldığında ağaçlarda salkım saplarının ve boş meyvelerin kalmasının önüne geçilebilmektedir.

Antep fıstığı ağaçlarında salkım saplarının ve boş meyvelerin kalması, ağaçlara zarar verebilmektedir. Bunlar, zararlılar için uygun bir ortam yarattığından dolayı ağaçlarda herhangi bir atık kalmadığından emin olunmalı ve toplanan artıklar yakılmalıdır.

Kaynak: https://www.kelesfidancilik.com/antep-fistigi-fidani-kac-yilda-meyve-verir/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.