Instagram reklam ajansı ile markanızı büyütme fırsatı

Instagram reklam ajansı ile markanızı büyütme fırsatı

Bugün sosyal medya ağlarının önde gelen isimlerinden olan Instagram, aynı zamanda görsel medyanın da en önemli unsurlarından biridir. Instagram'ın Dünya genelindeki kullanıcı sayısının 2 milyara ulaştığını ve markalar açısından da önemli bir reklam alanı olduğunu bilmekteyiz. Instagram, aynı zamanda kullanıcıları ile sürekli bir etkileşim halinde olduğu için etkin bir interaktif medya aracıdır.

Peki, Instagram’ı bu kadar popüler bir mecra haline getiren sebep veya sebepler nelerdir?

İnsanoğlu varoluşundan bu yana sevmek, beğenilmek ve görünür hale gelmek gibi kavramlarla birlikte yaşamıştır. İnsan ve reklam ilişkisine baktığımızda yalnızca ihtiyaçlarımız ile olan ilişkimizden bahsetmek mümkün değildir. İşin bir de psikolojik ve sosyolojik boyutları vardır. Kendimizde olmayan bir şeyi istemek Dünya’da yaşadığımız sürece en çok tanışık olduğumuz özelliklerimizden biridir.

Günümüzde birçok marka reklamlarının büyük bir kısmını instagram reklamları ile vermektedir. Bunun en önemli sebepleri arasında müşteri sayısını arttırmak ve markanın görünürlüğünü en düzeye çıkarmak gelmektedir. Aynı zamanda Instagram’da reklam hizmeti vermek bir marka açısından müşterilerin geri dönüşlerini en hızlı biçimde almak anlamına gelmektedir. Bu da Instagram’ın interaktif özelliğinin ne kadar iyi çalıştığını göstermektedir. Ayrıca Instagram kullanıcılarının büyük bir kısmını genç ve orta yaş kesiminin oluşturduğunu bilmekteyiz. Yani buna başka bir deyişle Y ve Z kuşağı da diyebiliriz. Böylelikle Instagram’da yayınlanan reklamlarda hedef kitlenin gençler olduğunu söyleyebiliriz. Markaların bu sebeple Instagram’da reklam vermeyi istemesi en iyi bir reklam stratejilerinden biridir.

Instagram’ı tam anlamıyla bir reklam ajansı anlayışı ile kullanmak için belli başlı noktalar vardır. Öncelikle hedef kitleyi doğru oluşturmak ile başlayabilirsiniz. Reklamınızı görmesini istediğiniz hedef kitleyi cinsiyet, yaş, sosyo-ekonomik özellikler, ilgi alanları gibi alt başlıklar ile belirleyebilirsiniz. İkinci aşamada ise markanız için belirlediğiniz reklam hedeflerinizi (markanızın popülerliğini arttırmak, var olan müşterilerinizin kalıcılığını sağlamak, yeni müşterilere ulaşmak, mobil uygulamalarda yer almak veya güncellemeler yapmak, Instagram kullanıcıları ile etkileşimde kalmak, markanız ile ilgili haberleri paylaşmak…) ortaya koymak gelebilir. Elbette reklam sektörü konusunda yaptığımız bir konuşmada bütçe olmadan bir planlama yapamayız. Vereceğiniz reklamın büyüklük veya küçüklüğüne göre aynı ölçekte bir reklam bütçesi belirlemek markanızın vizyonu açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda reklamınızın doğru hedef kitlesine ulaşmasını Instagram kullanıcılarının belirlediği çeşitli parametreleri doğrultusunda yönetmek gerekmektedir. Ayrıca bir reklam mecrası olarak kullanılan Instagram’da tanıtım süreleri ve içeriklerin teknik kullanımları (doğru harf ve kelime sayısı kullanımları, önerilen geleneksel reklam veya video boyutu gibi) marka açısından yine çok önemlidir. Instagram’ın belirlediği kurallar çerçevesinde süreleri kullanmak ve bu süreler içinde hedef kitlelere ulaşmak markaların öncelikleri arasındadır.

Hedef kitlenin doğru belirlenmesi, görsel seçimi, seçilen görselin boyutu ve üzerinde yazılan yazı, hikâye oluşturmanın etkileyici bir şekilde tasarlanması ve geniş kitlelere ulaşacak video reklamları yaratmak Instagram’da markanızın reklamını oluştururken en belirleyici başlıklardır. Bütün bunlar Instagram’ı sizin için etkili bir reklam ajansına dönüştürecektir. Ve bu instagram reklam ajansı sizin dikteleriniz doğrultusunda çalıştığını düşünürsek birkaç maddeden oluşan yapılacaklar listesini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bir reklam veren olarak markanızın hitap ettiği kitleyi iyi tanıyın.

Instagram’ı bir reklam ajansı olarak kullandığınız zaman estetik kuralların etkisini ve önemini hatırlayın. Reklamda kullandığınız görseldeki yer alan yazıların, görsel ile uyumlu olmasına dikkat edin.

Marka; ürün veya hizmetlerinizin yaşayan bir halidir. Bu yüzden markanızın adını özenle seçin ve sosyal medya kullanıcıları tarafından ilgi gören bir görsel kullanımına dikkat edin.

Instagram’ın etkileyici özelliklerinden biri olan hikâyeler yani popüler kullanımı ile ‘stories’ kısmını dikkatli kullanın. Hikâye kısmında yaratıcı içerikte reklamlar paylaşarak, müşteri kitlenizin ve hatta kullanıcıların dikkatini çekin.

‘Hashtag (# sembolü ile ifade edilen, kelimelerin arasında boşluk olmadan yazılarak içeriklerin çok daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayan söz grupları)’ kullanımına ve tercihlerinize doğru yaklaşımlarda bulunun. Yayımladığınız reklamların daha çok kişiye ulaşmasını sağlayan ‘hashtag’lar kullanın.

Instagram’da kullanıcılara hızlıca ulaşan ve yine hızlı bir şekilde geri dönüş alan içerikler videolardır. Yayınladığınız videolar ile markanızın reklamını daha etkileyici hale getirmek mümkün. Videonun görsel gücünü, insanlar üzerindeki etkisini kullanmayı ihmal etmeyin.

Instagram ve reklam başlıklarını ele aldığımızda ‘influencer’ kavramına yakın bir bakış yapmak zorundayız. Zira Instagram’ı,‘influencer’ kavramından ayrı düşünemeyiz. Oldukça fazla kullanıcıya sahip sosyal ağlardan biri olan Instagram üzerinden hedef kitleye ulaşmak artık günümüzde markalar için reklam politikalarının başında gelmektedir. Sosyal medya ağlarında var olan veya marka değerini arttırmak isteyen markalar, etkili bir reklam yapabilmek amacıyla çeşitli reklam stratejilerinden yararlanmaktadırlar. Bunların başında verdikleri reklamlarda insanlar tarafından tanınan ünlü diye tanımlayacağımız kişiler gelmektedir. Yani popüler bir terim olarak kullanımıyla ‘influencer’lar.

‘Influencer’ kelimesinin anlamlarına baktığımızda birden fazla tanım ile karşılaşmaktayız: “Fenomen, sahip olduğu sosyal medya ağları ile bir kitleyi etkileyebilen kişi, etkileşimde bulunan kişi…” Dijital dünyanın yeni tanımlarından biri olan ‘influencer’ olarak bilinen fenomen kişiler markaların ilgisini çekmektedir. Hedef kitleleri etkilemekte önemli bir paya sahip ‘influencer’lar gerek markaların gerek ise hedef kitlelerin ilgi odağı haline gelmiştir. Instagram’ın artık bir reklam mecrası olduğunu düşünecek olursak ‘influencer’ sıfatına sahip kişilere de yeni bir iş dalı edinmiş kişiler diyebiliriz. Markaların, ‘influencer’ tercihlerinde göz önünde bulundurdukları verilerin başında ‘influencer’ların hangi alanlarda içerik yaptıkları, takipçi sayıları ve takipçileri ile olan etkileşimleri gelmektedir. Bu veriler reklam verenler açısından birer ölçüt anlamına gelmektedir.

Bu bağlamda Instagram’ın reklam dünyasının yeni bir bileşeni olarak kendine yer edindiğini ve kullanıcılarının bu sosyal medya ağını bir reklam mecrası olarak tanımladığını söyleyebilmekteyiz.

1

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.