Mekanik Havalandırma Sistemleri

Mekanik Havalandırma Sistemleri

 Endüstrinin temel ihtiyaçları arasında yer alan havalandırma sistemleri üretimlerin kaliteli bir hale gelmesini sağlamakta ve personellerin çalışma verimini artırmaktadır. Havalandırma sistemlerinin fiziksel koşullara bağlı olarak birçok çeşidi bulunmaktadır.

Havalandırma sistemlerinin temel görevi ortamdaki havadan kir, toz, partikül ve zararlı bakterileri temizlemek ve ortama doğal bir hava sirkülasyonu sağlamaktır. Bu sayede tesis personellerinin sağlıklı bir şekilde nefes alıp vermesi sağlanmaktadır.

Endüstriyel alanlarda çalışma koşullarının iyileştirilmesi yapılan işlere doğrudan etki etmektedir. Ülkemizde her geçen gün yeni fabrikalar açılmakta ve bu fabrikaların ihtiyaçları meydana gelmektedir. Uzman ekiplerden destek alınarak en uygun havalandırma sistemlerinin söz konusu fabrikalara kurulumu yapılması gerekmektedir.

Havalandırma sistemleri sadece endüstri alanında değil birçok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alanlar içerisinde toplu yaşama bölgeleri sınıfı altına giren alışveriş merkezleri, hastaneler gibi alanlar bulunduğu gibi sanayi depoları da yer almaktadır.

Havalandırma sistemleri yukarıda belirtildiği üzere alandaki yapılan faaliyetlere göre değişkenlik göstermektedir. Kimyasal üretimlerin yapıldığı fabrikalarda kullanılan sistem ayrı, beton, bakır, demir fabrikaları gibi alanlarda kullanılan sistem ayrıdır.

Havalandırma sistemlerinin birçok çeşidi olması sebebiyle uzmanların alana göre planlamalar yapması gerekmektedir. Uzman ekipler öncelikle alanın ne amaçla kullanıldığını görmeli ve gerekli fizibilite çalışmalarını tamamlamalıdır. Alanın fiziksel özelliklerine göre ve alan içerisinde bulunan maddelere göre uzmanlar en uygun havalandırma sistemlerini seçmektedir. Sistem kurulumu için önceden hazırlanan planlara uyulmakta ve nihayetinde montaj işlemleri gerçekleşmektedir.

Havalandırma sistemleri bilindiği üzere doğal bir hava sirkülasyonu sağlayan sistemlerdir. Hava sirkülasyonu sağlayan sistemler arasında popüler bir konumda olan mekanik havalandırma sistemleri çoğu bölgede kullanılabilir.

Ülkemizde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan mekanik havalandırma sistemleri hem ekonomik bir yapıda hem de doğa dostu bir çalışma prensibine sahiptir.

Az enerji kullanarak yüksek verim sağlayan mekanik havalandırma sistemleri ortamdan kirli havayı çeker ve havayı filtreleyerek dışarı atar. Aynı zamanda dışarıdan doğal ve temiz havayı içeriye verir. Bunu yaparken sistem içerisindeki mekanizmalar sayesinde nem oranı sıcaklık seviyesi de ayarlanabilmektedir.

İklimlendirme mekanizmasına sahip olan mekanik havalandırma sistemleri ortamdaki hava oranını da dengelemektedir. Ortamda insan sağlığını etkileyecek derecede hava olmasına müsaade etmez. Ayrıca nem dengesiyle kuru hava salınımının önüne geçmektedir.

Mekanik Havalandırma Sistemlerinin Yararları Nelerdir?

Günümüzde en gelişmiş ve en verimli sistem olarak nitelenen mekanik havalandırma sistemleri doğal havalandırmanın yetersiz kaldığı durumlarda aktif hale gelmektedir. Bu sayede ortamdaki hava kalitesi belirli bir seviyede korunmaktadır.

Mekanik havalandırma sistemlerinin birçok yararı bulunmaktadır. Bu yararlar aşağıdaki gibi maddelenebilir:

Bazı fabrikalarda patlama riskine sahip kimyasal maddeler bulunmaktadır. Ayrıca bu kimyasalların solunması insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Mekanik havalandırma sistemleri bu tarz bölgelere kurulduğunda kimyasal maddelerden gelen zehirli gaz salınımının önüne geçmektedir. Bu işlemi yaparken riskli havayı filtrelemek suretiyle dışarıya atmaktadır. Bu sayede mekanik havalandırma sistemleri doğaya herhangi bir zarar vermemektedir.

Bazı endüstriyel ortamlarda yapılan faaliyetlerden dolayı insanları olumsuz etkileyen pis kokular meydana gelebilmektedir. Bu tarz bölgelere uzmanlara danışılarak mekanik havalandırma sistemleri kurulumu yapıldığında ortamda daima doğal ve taze hava bulunur ve pis kokular arındırılarak dışarıya atılır.

Hava kirletici maddelerin dışarı atılması mekanik havalandırma sistemlerinin en belirgin özelliklerindendir. Kirleticiyi havadan hızlı bir şekilde seyrelten sistem sonrasında tamamıyla havayı temiz tutmaktadır.

Endüstriyel alanlarda üretim faaliyetlerinden dolayı birtakım toz, partikül ve kir havaya dahil olmaktadır. Mekanik havalandırma sistemleri fanların vakumlama gücünden yararlanarak havadaki olumsuz ögeleri hava kanalları ve filtreler aracılığıyla dışarı atma özelliğine sahiptir.

Mekanik havalandırma sistemleri havayı sadece bir defalığına temizleyen bir sistem değildir. Yüksek verim düşük enerjiyle çalışan sistem daimi olarak havayı yenilemektedir.

Sistemin kullanımı oldukça basittir. Arzu edilen düzeyde sıcaklık ve nem oranları ayarlandığında sistem işlevsel bir şekilde çalışmasına devam etmektedir.

Her havalandırma sisteminde olduğu gibi mekanik havalandırma sistemlerinin de bakıma ihtiyacı vardır. Fakat bakım ücretleri oldukça makul fiyatlara gerçekleştirilmektedir.

Mekanik Havalandırma Sistemlerinin Teknik Özellikleri Nelerdir?

Mekanik havalandırma sistemleri çalışma prensiplerine göre üç sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıflama aşağıdaki gibidir:

Mekanik hava beslemesi ve doğal hava çıkışı,

Dengeli havalandırma olarak adlandırılan mekanik hava beslemesi ve mekanik hava emişi.

Doğal hava girişi ve mekanik hava emişi.

Mekanik emiş-doğal beslemeli mekanik havalandırma sistemi ekonomik olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Genellikle yoğun hava kirliliği olan ortamlarda tercih edilmektedir.

Mekanik beslemeli-doğal çıkışlı mekanik havalandırma sistem ise genellikle toplu yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Ülkemizde söz konusu sistem aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır:

Kapalı spor salonlarında,

Düğün salonlarında,

Alışveriş merkezlerinde,

Otoparklarda.

Fabrika, depo ve diğer endüstriyel alanlarda aktif bir şekilde kullanılan sistem sayesinde insanların doğal solunum yapabilmesi sağlanmaktadır. Günümüzde personel sağlığına önem veren birçok işyeri mekanik havalandırma sistemlerini tercih etmektedir.

Sistemin kurulumu kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Kurulum fiziksel durumlara göre uzman ekipler tarafından profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Sistemin işlevsel bir şekilde çalışması ve yüksek verim sağlaması için deneyimli firmalardan destek alınmalıdır.

Mekanik havalandırma sistemlerinin belirli aralıklarla bakımı ihmal edilmemelidir. Uzman ekipler tarafından yapılan bakım sayesinde sistem uzun ömürlü hale gelmektedir. Mekanik havalandırma sistemlerinin bakımları da oldukça makul fiyatlara gerçekleştirilmektedir.

Detaylı bilgi için https://www.entalpiproje.com/endustriyel-iklimlendirme-sistemleri/ adresini ziyaret ediniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.