Borsada Temettü Emekliliği Nasıl Olur? Parafesor.net

Borsada Temettü Emekliliği Nasıl Olur?  Parafesor.net

İnsanların büyük bir çoğunluğu artık borsaya bir yatırım aracı olarak bakmaktadır. Bu sayede borsa üzerinden gelen kazanç ile birlikte belirli bir süre içerisinde emekli olma planları kurulmaktadır. Borsa, özellikle de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça sert ataklar yapabilir. Bu nedenle Borsa İstanbul temettü emekliliği için çok iyi opsiyonlar sunar. Temettü emekliliği en basit tabiriyle temettü veren yani kâr paylaşımı yapan hisseleri satın almaktır. Bu sayede şirketlerin kârlılıklarına ortak olmak ve belirli bir oranda hisse başına kâr elde etmek mümkündür. Temettü veren hisseler genellikle yılda bir kez kâr paylaşımı yapar.

Her yıl önceden belirlenmiş bir dönemde temettü dağıtılır. Temettüler yatırımcılardaki hisse başına verilir ve ortalama olarak yüzde 1 ile 5 aralığında seyretmektedir. Başarılı ve net kârı yüksek olan şirketler temettü kârlarını daha yüksek yüzde hesabıyla paylaşabilir. Fakat bu noktada sürdürülebilir başarıya sahip şirketleri seçmek oldukça önemlidir. Örneğin pandemi sürecinde dahi temettü paylaşımı yapan hisseler, sürdürülebilirliğe örnek olarak gösterilebilir. Bu hisseleri seçtikten sonra belirli aralıklarla düzenli alımlar yapmak gerekecektir. Temettü dönemine kadar lot sayısını arttırmak, alınacak olan temettüyü arttıracaktır.

Borsada Bileşik Getiri Mucizesi

Yatırımcılar temettü veren hisse alımını temettü gününden hemen önceki günde yapabilmektedir. Fakat hissenin fiyatı da verilen temettü kadar düşeceği için bu durum herhangi bir kazanç sağlamayacaktır. Bu nedenle en sık yapılan yanlışlardan biri de ortaya çıkar. Temettü gününden önce yüklü alım yapmak ve gelen temettüyle kâr etmek mümkün değildir. Borsada temettü emeklisi olmak için gelen temettülerle yeniden hisse almak gerekir. Böylece bileşik getirinin nimetlerinden yararlanmak mümkün olacaktır. Şirket tarafından paylaşılan temettü ile doğrudan şirketin hissesine alım yaparak eldeki lot miktarını arttırmak mümkündür.

Bu şekilde bakiyeye göre değişmekle birlikte 2 ila 5 yıllık bir alım süreci ve gelen temettüyü geri yatırma süreci sonrasında finansal özgürlüğe kavuşulabilir. Finansal özgürlüğe kavuştuktan sonra ise gelen temettüler tamamen kâr olacak ve yatırımcıların geçimini sağlayacaktır. Bu nedenle yatırımcılar belirli bir portföy büyüklüğüne yükselene kadar bileşik getiri mucizelerinden yararlanarak gelen temettüyü geri yatırmaktadır. Temettü emekliliğinde kritik noktalardan biri de portföy çeşitliliğidir. Borsa yatırımcıları hisselerini seçerken riskleri olabildiğince minimum seviyede tutmaya özen göstermelidir.

Borsa Yatırımının Altın Kuralları

Borsada yatırım yapmadan önce birkaç kural ve kriter hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Sosyal medya fenomenlerinden oluşan algıya kapılarak yatırım yapmak ve bunu bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirmek oldukça risklidir. Borsa, yükselişe meyilli olsa da yatırımcıların doğru zamanda doğru hisseyi alması mühimdir. Bu nedenle borsa yatırımı yapmadan önce muhakkak aşağıda yer alan kriterlerden birkaçına sahip olmak gerekir;

Teknik analiz bilgisi

Temel analiz bilgisi

Risk yönetimi felsefesi

Finansal piyasa tecrübesi

Borsada yatırım yapmaya başlamadan önce teknik ya da temel analiz konusunda gelişmek her zaman olumlu sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Teknik analiz, geçmiş fiyat verilerini yorumlayarak bir sonraki aşamada neler olabileceği yönünde fikir üretir. Temel analiz ise şirket bilançolarında ve diğer önemli belgelerde inceleme yapar ve fiyatı bu şekilde yorumlar. İki yöntem de yıllardır kullanılan ve kripto, hisse, döviz gibi tüm finansal piyasalarda işe yarayan analiz yöntemidir. Bunun yanı sıra borsada yatırım yapmaya başlamadan önce risk yönetimi ve borsanın dinamikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Farklı finansal market tecrübesi de borsa yatırımında öne çıkarıcı özellikler arasındadır.

Borsa, Hisse ve Kripto Para haberlerine “parafesor.net” üzerinden ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.