İso 14001 Belgesi Nedir?

İso 14001 Belgesi Nedir?

İSO 14001 Belgesi çevre yönetim sistemi tarafından tasalanmış ve tüm işletmelerin ya da kuruluşların uluslararası kapsamda doğayı ve çevreyi korumalarına yönelik standartlar doğrultusunda verilen belgelerdir.

İSO 14001 Belgesi çevre yönetim sistemi tarafından tasalanmış ve tüm işletmelerin ya da kuruluşların uluslararası kapsamda doğayı ve çevreyi korumalarına yönelik standartlar doğrultusunda verilen belgelerdir.

Bu belgeye sahip olan kuruluşlar temelde üretim sırasında çevreye veya doğaya herhangi bir şekilde zarar vermediklerini kanıtlarken aynı zamanda müşteri kitlesini de böylelikle arttırmış olur.

Özellikle doğaya ve çevreye karşı korumacı yaklaşan kişilerin bu firmalardan ürün alabilmesi için ilk olarak dikkat ettikleri unsur ISO 14001 Belgesi olup olmadığıdır. Bu belgeye sahip olan kuruluşlara yönelmekte olan doğa ve çevreye koruyucu kitle ile firmalar hem doğayı korumakta hem de güvenirliklerini kanıtlamaktadırlar.

Çevre yönetim standartları içerisinde yer çevre politikası, uygulama, planlama, inceleme veya gözden geçirme ve kontrol etme prensiplerine uyan tüm firmalar ISO 14001 Belgesi alabilmektedir.

ISO 14001 Belgesi ile kuruluşların çevreye verdikleri zarar en az seviye indirilmektedir. Aynı zamanda çevre ile olumlu ilişkiler kurma gibi konularda da yardımcı olan bir yöntemdir.

İSO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 14001 nedir? Sorusu bu alanda en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır İSO 14001 diğer tüm standartlarda olduğu gibi 2015 yılı itibariyle düzenlemeye gidilen uluslararası standartlar içerisinde yeniden düzenlenen çevre yönetim sistemi standardı olmaktadır.

Bu standartlara uyan tüm kuruluşlar tarafından yapılan denetimler sonucunda şartları tam olarak sağlayan ve bu denetimlerden başarı ile geçen tüm işletmeler veya kuruluşlar İSO 14001 belgesi alabilmektedir.

İnsanların çevreye ve doğaya olan etkilerini koruma amacıyla ortaya konulan bu yönetim sistemi ile çevreyle bütünleşmiş olan tüm kuruluşların zorunlu olarak sağlamaları gereken şartları kapsamaktadır. Temelde kuruluşların doğaya zarar vermelerine sağlamak amacıyla üretim sırasında veya üretimden tüketiciye ulaşma aşamalarında doğanın herhangi bir şekilde zarar görmediğini kanıtlayan belgelerdir.

ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 14001 belgesi almak için ilk olarak belgenin şartlarının tam olarak yerine getirilmesi ve standartların sağlanması gerekmektedir. Ancak tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen bir talep olduğundan ilk olarak talepte bulunan firma üzerinden firmanın çevreye olan etkileri üzerine risk değerlendirilmesi yapılarak rapor hazırlanmaktadır.

Bu rapor içerisinde ilk olarak ele alınan unsur tedbir unsuru olmaktadır. tedbir alınması gereken noktalar belirlenerek rapor içerisinde belirtilir ve maliyet çalışmaları sonrasında geri dönüştürülebilir atıklar tespit edilerek bu atıklar ile neler yapılabileceği belirlenir.

İlk olarak kişilerin İSO 14001 belgesi standartları hakkında detaylı olarak bilgi edinmesi ve ilk çevre incelemesi ile GAP analizi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Daha sonra firmaların ISO 14001 projesine planlayarak kuruluşta görev alan tüm çalışanların bu konuda eğitilmesi gerçekleştirilmektedir. ardından çevre yönetim sistemini belgelendirerek bu belgeleri uygulamak ve değerlendirmeden geçirildikten sonra İSO 14001 belgesi almak mümkündür.

Böylece kuruluşlar çevreyi ve doğayı korumaya daha çok özen gösterirken aynı zamanda çevre ve doğa koruma alanında işletmelerde çalışan kişilerde bilinçlendirerek sadece üretim sırasında değil kişilerin günlük hayatında da çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerde bulunmalarına destek sağlamaktadır.

ISO 14001 Belgesi Nerden Alınır?

ISO 14001 belgesi nereden alınır? Sorusu kapsamında bu belge bazı firmalar tarafından verilmektedir. ISO 14001 belgesi veren belgelendirme firmaları kuruluş tarafından akredite edilmiş yani yetkilendirilmiş firmaları kapsamaktadır.

Özellikle İSO 14001 belgesi almak için kişilerin firma seçimi yaparken mutlaka doğru firma ile çalışması ve mümkün olduğunca resmi evraklara sahip olan firmaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Yetkilendirilmemiş firmalar tarafından alınan belge geçerli kabul edilmemekte olup firmaların müşterileri karşısında güven kaybı yaşamasına da neden olmaktadır.

Özellikle bu belge doğaya verilen zararın en aza indirilmesi amacını taşımakta olup günümüzde ekosistem ve çevre açısından meydana gelen çeşitli problemlerin önlenmesini de sağlamaktadır.

Bilindiği üzere küresel ısınma  nedeniyle meydana gelen birçok değişim içerisinde buzulların erimesi ve ekosistemlerde değişme meydana gelmesi yer almaktadır. bunun yanı sıra zehirli atıkların havaya salınması veya hava kirliliğine neden olan gaz yakıtlarının kullanılması da hava kirliliği ve daha geniş kapsamda ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır.

İşte tam da bu nedenle üretim yapan işletmeler denetlenerek çevreyi ve doğayı koruma amacıyla ortaya konulmuş birtakım teknolojik gelişmeleri kullanmaları ve çevreye katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmaları sayesinde bu belgeyi almaya hak kazanırlar.

ISO 14001 Belgesinin Avantajları Nelerdir?

İSO 14001 belgesinin avantajları sayesinde firmalar önemli oranda fayda görmekte olup aynı zamanda çevre ve doğa da istenilen ölçüde korunmaktadır. Bu belgenin sağlamış olduğu faydalar içerisinde şu an ve daha sonraki zamanlarda firmalara yasal ve düzenleyici gereksinimlerine uygun olarak faaliyet gösterebilmeleri için yardımcı olmakta olup aynı zamanda çalışanların liderliklerini ve katılımını da arttırmaktadır.

Belge tarafından elde edilen avantajlar içerisinde aynı zamanda stratejik iletişim aracılığıyla paydaşların şirketi olan itibarı ve güveni artmakta olup aynı zamanda iş yönetimi de çevresel sorunlar içerisine dahil edilerek stratejik hedeflere ulaşmak mümkündür.

Geliştirilmiş verimlilik ve azaltılmış maliyet sağlayan bu belge ile hem rekabetçi hem de mali anlamda avantaj sağlamak mümkündür.

ISO 14001 Belgesini Kimler Alabilir?

Gönüllülük esası yer alan İSO 14001 belgesini kimler alabilir? Diye merak edenler için her işletmenin bu sertifikaya ulaşması mümkündür. Sektör veya kuruluş fark etmeksizin tüm işletmeler ve firmalar talep edilen şartları sağlamaları halinde İSO 14001 belgesini alabilmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.