Ceza Hukuku Açısından Hırsızlık Suçu

Ceza Hukuku Açısından Hırsızlık Suçu

Hırsızlık suçu ve cezası ile ilgili olarak karar verilirken suçun nitelikli olarak işlenip işlenmediğine bakılır. Bu tür suçlar mal varlığına karşı işlenir. Mal varlığına yönelik olarak işlenen suçlar söz konusu ise kişi haklarına da bir saldırıdan bahsedilmesi gerekir.

Maddi değere sahip taşınır mallara karşı işlenebilen hırsızlık suçunda fail çeşitli nedenlere dayanabilir. Kendisine yarar sağlamak ya da başkasına menfaat elde etmek için hırsızlık suçunun işlenebilmesi mümkündür. Basit hali ile işlenen hırsızlık suçu ile nitelikli hale gelmiş bir suç için verilen cezalarda da değişiklik söz konusu olur.

Hırsızlık Suçunun Cezası Nedir?

Hırsızlık suçunda savcılık makamı da devreye girer. Hırsızlık suçu cezası suçun niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Savcılık makamı bir suç işlendiğinde kendiliğinden ya da şikâyete bağlı olarak hareket eden mercidir. Devlet toplumda düzen bozulmasını istemez. Toplumsal kargaşa devletin varlığı için tehdit oluşturan bir unsurdur. Bu nedenle de savcılık makamı ile devlet toplumu koruma görevini yerine getirirken hukuk kurallarına uygun olarak nizam sağlar.

Hırsızlık suçu şikâyete tabi olmayan suçlar arasında yer alır ve savcılar bu suça dair bir duyum aldıklarında kendiliğinden hareket etme yetkisine sahiptirler. Resen soruşturma başlatabilen savcılık makamı iddia makamıdır ve bu suça istinaden verilen cezalar da ağır yaptırımlar içerebilir.

Hırsızlık Suçu Nitelikli Haller

Hırsızlık suçu ve cezası ile ilgili olarak bilinmesi gerekenlerden biri de bu suç basit ya da nitelikli olarak işlendiğinde verilecek cezada değişiklik olacağıdır. Hırsızlık suçu nitelikli haller söz konusu ise dava Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülür. Bu tür davalarda basit hırsızlık suçuna istinaden verilen cezalar daha ağırdır.

Hırsızlık suçu işlendiğinde failin bazı koşulları sağlaması durumunda çeşitli hukuki uygulamalardan yararlanılabilmektedir. Etkin pişmanlık gibi uygulamalar failin koşulları taşıması durumunda söz konusu olur.

Hırsızlık suçunu nitelikli hale getiren eylemler arasında bilişim sistemlerinin kullanılması ya da üstte taşınan bir malın çekip alınması gibi fiiller de bulunur. Bu tür bir durum suçu nitelikli hale getireceğinden verilecek cezada da artış söz konusu olacaktır.

Hırsızlık Suçu Adli Para Cezası

Hırsızlık suçu ve cezası söz konusu olduğunda verilecek ceza suçun niteliğine göre olur. Nitelikli olarak işlendiğinde suça istinaden daha fazla ceza uygulanır. Hırsızlık suçu adli para cezası açısından da verilen ceza süresine göre hareket edilir.

Bir yıl ve altında süre ile hapis cezası verilen failler için sanığın koşulları sağlaması durumunda adli para cezası uygulaması yapılabilir. Bu tür suçlar ceza davası kapsamında ele alınır. Ceza davaları ise ağır yaptırımlar içeren dava türleri arasında bulunmaktadır.

Kartal ceza avukatı tarafından temsil edilmek kişi haklarının savunulabilmesi açısından önem taşır. Sanık ya da mağdur olarak bu tür bir davada yer almak zorunda kalındığında hukuki destek almak oldukça önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.