Mesleklere Göre CV Hazırlama Değişir mi?

Mesleklere Göre CV Hazırlama Değişir mi?

Mesleklere göre CV hazırlama, konusu oldukça önem arz eden bir konudur. Alına bakıldığında genel olarak tüm CV hazırlama süreçleri yapılabilecek en ideal şekilde yapılmalıdır. İşe alım adımlarından biri olarak kabul edilen ön görüşmelerde ve iş görüşmelerinde adayları öne çıkaran unsurlardan biri özgeçmiş ve özgeçmiş dosyasıdır. Kişisel bilgilerden eğitim bilgilerine ve gelecek hedeflerine kadar uzanan bilgileri içeren özgeçmiş dosyalarında genellikle kişiler kendileri hakkında konuşurlar ve şirket ek soru bile sormadan kendilerini tanıtırlar. İş arama sürecinde bulunan tüm kişilerin çeşitli alanlarda, ayrıca mesleklerine uygun bir özgeçmiş oluşturmaları gerekir.

Mesleklere Göre CV Nasıl Hazırlanmalıdır?

Mesleklere göre CV hazırlamak, hem işverenlere kendinizi daha iyi ifade edebilmeniz açısından hem de mesleğinizdeki niteliklerinizi vurgulamanız açısından büyük önem arz eder. Her meslek grubunun kendi içinde farklı farklı alanları ve gerektirdiği nitelikleri olduğu göz önüne alındığında, CV hazırlama süreçlerinin mesleğe uygun olacak şekilde gerçekleştirilmesi çok daha ideal olur.

Bir öğretmen ile bir mimarın aynı özelliklere sahip CV hazırlaması mümkün olamayacağı için, her meslek farklı niteliklere mensup olduğu için mesleki beceriler CV hazırlanma sürecinde mümkün olduğunca vurgulanmalıdır.

Örneğin, grafik tasarım konusu ile ilgili bir alana başvuruda bulunmak isteyen kişilerin CV hazırlama süreçlerinde tamamı ile yazıya yer vermek yerine daha önceden yapmış olduğu tasarımları port folyo şeklinde sunması, işverenlerin ilgisini çekebilir. Tasarımcının tam olarak ne düzeyde tasarımlar yaptığı bu şekilde vurgulanabilir. Mimarlar ve güzel sanatlar alanında iş arayan kişiler için de bu durum geçerlidir.

Öğretmenlik alanında iş başvurusunda bulunmak isteyen kişilerden ise görsel detaylar yerine mesleki beceriler, sahip olunan sertifikalar ve geçmiş deneyimler istenir. Daha önce görev yapılmış olan eğitim kurumları, ders verilmiş olan öğrenci seviyeleri gibi seviyeler önemli olur.

Tüm bu örnekler kapsamında, her meslek dalı CV hazırlama süreçlerinde kendi mesleki becerilerinin farkında olmalı ve bunları vurgulamaya özen göstermelidir.

Mesleklere Göre CV Hazırlama Süreçleri

Özgeçmiş yazmayı bilmeyenler veya ne yapacağını bilemeyenler için mesleklere göre CV örnekleri oldukça kolaylaştırıcıdır. CV mesleklere göre hazırlandığında daha ilgi çekici olur, iş bulabilme ihtimali artar ve işverenlerin aradığı nitelikleri direkt olarak bulabilmesi de kolaylaşır. Mimarlar, mühendisler, avukatlar, satış danışmanları, kasiyerler ve diğer birçok profesyonel, hazır bir özgeçmiş dosyasına sahip olmaktan yararlanır. Örneklerle daha iyi bir sunum için bir özgeçmiş dosyası hazırlanmalıdır. Özellikle büyük firmalara başvuranların mülakatlarda kendilerini daha iyi anlatabilmeleri ve bir adım önde olabilmeleri için özgeçmiş dosyalarını çok iyi hazırlamaları mantıklıdır. Boş CV örnekleri, kendi özelliklerine göre oluşturduğunuz özgeçmiş dosyanızdır. Bu örnekler mesleki niteliklerin iyi bir biçimde belirtildiği örneklerdir ve çok iyi temsil edilmiş bir ön yazı ile birlikte e-posta ile gönderilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.