Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Ön muhasebe, işletmelerin finansal işlemlerini belgeleme sürecidir. Bu işlemler arasında müşteri bilgileri, banka işlemleri, çek/senet, faturalandırma, stok işlemleri, kasa ve havale işlemleri yer almaktadır. Ön muhasebe bilgileri, şirket muhasebe işlemlerinin doğru ve sağlıklı olması için önemlidir. Ön muhasebe programı kullanımı da ihmal edilmemelidir.

Şirketin mali tablolarını takip ederek şirketin gelir ve giderlerini kolayca takip edebilirsiniz. Şirketinizin finansal stratejisini belirlemek için aşağıdaki tabloyu da kullanabilirsiniz. Burada tutulan bilgiler, çalışmaların daha verimli olmasına yardımcı olur ve şirket yönetimi için büyük kolaylık sağlar.

Ön Muhasebe Şirketler İçin Neden Önemli?

Ön muhasebe, şirketlerin gerçek performanslarını istedikleri performansla karşılaştırmasına yardımcı olur. Bu süreç, şirketlerin iyileştirmeleri gereken alanları belirlemelerine yardımcı olur ve geçmiş performansların takip edilmesini sağlar. Ön muhasebe, bir şirketin tüm finansal verilerini depolar, derler, toplar, sınıflandırır ve toplar. Şirket finansal bilgi verilerine kolay erişim ve analiz sağlar. Bu nedenle muhasebe işletmeler için çok önemli hale gelmektedir.

Ön muhasebe ile ilgili olarak hangi koşullara dikkat edilmelidir?

Geçmiş işlemler doğru ve doğru bir şekilde kaydedilmelidir. Bilgiler yanlış ve düzensiz ise tüm muhasebe işlemleri yanlış gidebilir ve işiniz etkilenebilir. Bu nedenle ilk envanter sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık:

Sistemde ücret ve gider makbuzlarının doğru işlenmesi

Faturanızın bir kopyasını saklamayı unutmayın

Çalışanlar ve devredenler için kişisel bilgilerin, sözleşmelerin ve ayrılık belgelerinin saklanması

Önemli kurumsal veya ticari belgeleri, imzalı sirkülerleri, ortak kimlik bilgilerini, vekaletnameleri, ticaret sicil belgelerini, kira sözleşmelerini, vergi dairesi mektuplarını ve sigorta poliçelerini saklayın

İmzalanan sözleşmeleri yıllara ve uyumluluğa göre kaydedin

Şirketin defterlerini ve muhasebe belgelerini arşivde toplayın ve saklayın

İthalat işleminiz varsa lütfen bu işlemle ilgili belgeleri ibraz ediniz.

Envanter ve tedarikçi faturalarının kopyalarını saklayın

Makbuzları, kasiyer çeklerini veya banka havalelerini saklayın

Fatura, irsaliye gibi belgelerin tarih ve imzasını kontrol edin ve arşivleyin

Bunlar gibi belgelerin doğru verilerle kayıt altına alınması çok önemlidir. İleride sıkıntı yaşamamak için bu belgeleri doğru saklamaya dikkat edin. Bu işlemleri daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız bir muhasebe uygulaması kullanabilir veya bir muhasebeci ile çalışabilirsiniz.

Bu içerik erp muhasebe programı üreticisi Comport tarafından hazırlanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.