Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?

Dünya ticaretinin tamamında büyük öneme sahip olan lojistik sektörünün en önemli parçalarından olan denizyolu taşımacılığı, diğer lojistik yöntemlere göre daha büyük yük ve kargoların daha uygun maliyetlerle taşınmasını sağlar. Dünya ticareti için önemli bir konuma ve birçok limana sahip olan Türkiye için de önemli olan denizyolu taşımacılığı bütün sektörlerde taşımacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılabilir.

Denizyolu Taşımacılığı Türleri

Taşınacak yükün ve gemilerin yapısına göre değişen denizyolu taşımacılığı türleri; tanker taşımacılığı, Ro-Ro taşımacılığı, kombine taşımacılık, konteyner taşımacılığı ve dökme yük taşımacılığıdır. Diğer lojistik yöntemleriyle birlikte de kullanılabilen denizyolu taşımacılığı, diğer taşımacılık yöntemleriyle kıyaslandığında birçok avantaja sahiptir. Taşımacılık işleminin ve yükün önceliklerine göre de değişiklik gösterebilen denizyolu taşımacılığı düzenli (liner) veya düzensiz (tramp) olarak da ikiye ayrılır.

Düzenli (Liner) Taşımacılık

Hizmetin ön planda olduğu denizyolu taşımacılığı yöntemidir. Geminin kalkış ve varış saatleri, rotası ve duracağı limanlar önceden belirlenmiştir. Yükleme ve boşaltma işlemlerinin gerçekleştirileceği kalkış, aktarma ve varış limanlarının önceden belirlenmesi, yük veya kargonun hedefine istenilen tarihte ulaşmasını sağlar.

Düzensiz (Tramp) Taşımacılık

Gemilerin dolmasının öncelik olarak alındığı taşımacılık yöntemidir. Yükün taşınması işlemi gerçekleştirilirken geminin yük almak için başka limanlara uğraması söz konusu olabilir. Bu durum yük veya kargonun hedefe ulaşma tarihinin değişmesine sebep olabilir. Birden fazla türde yük ve kargonun taşındığı bu taşımacılık türünde geminin doldurulması hedeflenir.

Tanker Taşımacılığı

Genellikle petrol, petrol ürünleri, kimyasal yükler, sıvı ve gaz yüklerin taşındığı lojistik yöntemidir. Sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG ve sıvılaştırılmış doğalgaz olan LNG gibi yüklerin taşınmasında tercih edilen tanker taşımacılığı, limandaki pompalar kullanılarak gemideki tankerlerin doldurulması ve hedef limana ulaşıldığında gemi pompalarının kullanılarak boşaltılması sistemine sahiptir.

Ro-Ro Taşımacılık

Karayolu ve denizyolu taşımacılığının bir arada kullanıldığı yöntemdir. Kamyon ve tır gibi büyük yük araçlarının gemilerle taşınması sağlanır.

Kombine Taşımacılık

Petrol ve kuru yük taşımak üzere üretilmiş gemilerin kullanıldığı taşımacılık yöntemidir.

Konteyner Taşımacılık

Parça yüklerin konteynerlerde taşınması yöntemine verilen isimdir. Genelde gemilerin kendi vinçleri yardımıyla yükleme ve boşaltma işlemleri gerçekleştirilir.

Dökme Yük Taşımacılığı

Hububat, maden cevheri, çimento, tuz ve şeker gibi dökme yüklerin taşındığı yöntemdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.