Tırnak Mantarı

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı günümüzde yaygın olarak görülen ve kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir hastalıktır. Tıptaki diğer adı onikomikoz olan bu hastalık, el veya ayak tırnaklarının uç kısmında sarı veya beyaz bir leke halinde başlar ve zaman içerisinde enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak tırnakta kalınlaşma ve diğer bulgular ortaya çıkabilir.

Tırnak Mantarının Nedenleri

Genel itibari ile bulaşıcı bir rahatsızlık olan tırnak mantarı, sıcak ve nemli ortamlarda oldukça kolay bulaşabilmektedir. Genel kullanım alanları tırnak mantarlarının en çok bulaştığı yerlerdir. Tırnak mantarının nedenleri arasında:

Yüzme havuzu, kaplıca, sauna vb. yerlerde çıplak ayakla dolaşmak

Umuma açık olan soyunma odası, duş gibi yerleri kullanmak

Umumi alanlarda çıplak ayakla yürümek

Aşırı terleme

Yaş

Kapalı ayakkabı, zamanında değiştirilmeyen çoraplar

Ayak ve el temizliğine dikkat etmemek

Başkasının özel eşyalarını kullanmak

Bağışık sistemindeki zayıflık sayılabilir.

Tırnak Mantarının Belirtileri

Tırnak mantarından etkilenmiş olduğu el ve ayak tırnaklarında çeşitli faktörler ortaya çıkabilir. Bu faktörler hastalığın el ya da ayakta olmasına, kişinin biyolojik yapısına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak mantar hastalığına yakalanmış olan tırnaklarda görülen belli başlı belirtiler şunlardır:

Kalınlaşmış bir doku tabakası

Tırnak üzerinde görülen beyaz, sarı ya da kahverengi renkler

Çabuk kırılma, düzensiz bir yapı

Tırnakların doğal şeklinin bozulması

Rahatsız edici koku

Tırnağın yatağından kalkması

Tırnak Mantarından Nasıl Korunulur?

Tırnak mantarı yapısı itibari ile bulaşıcı bir hastalık olduğu için kişinin bu hastalığa yakalanmadan önce ve yakalandıktan sonra belli başlı şeylere dikkat etmesi gerekmektedir. Tırnak mantarından korunmak için yapılması gerekenler arasında:

Kişisel hijyene dikkat etmek, el ve ayak temizliğini geciktirmemek

Tırnak kesimine dikkat etmek. Her kesimden sonra tırnakları törpülemek ve kullanılan araçları dezenfekte etmek

Ortak alan kullanımlarda dikkatli olmak. Başkalarının özel eşyalarını kullanmamak, umuma açık olan yerlerde çıplak ayakla dolaşmamak. Havuz, soyunma odası gibi yerlerde kendi eşyalarını kullanmak

El ve ayakların terlemesini önlemek, terlemiş bölgelerin en hızlı şekilde temizliğini yapmak

El ve ayak tırnakları için kullanılan temizlik ve güzellik malzemelerinin sağlıklı, hijyenik olmasına dikkat etmek gibi hususlar sayılabilir.

Tırnak mantarı çok büyük bir rahatsızlık gibi görünmese de kişinin gündelik yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanmadan önce yukarıda belirtilen korunma yollarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Yakalandıktan sonra tedavi süreci uygulanan tedaviye ve kişinin alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Tırnak mantarının bir diğer özelliği de tekrarlanabilir olmasıdır. Hastalığı geçiren kişi kişisel temizliğine, kullandığı eşyaların hijyenik olmasına dikkat etmelidir. Aksi takdirde hastalığın tekrar etmesi içten bile değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.