İtalya'da Eğitim ve Çalışma Hayatına Nasıl Hazırlanılır?

İtalya'da Eğitim ve Çalışma Hayatına Nasıl Hazırlanılır?

İtalya’da eğitim ve çalışma hayatı konusunda bilgi sahibi olmak, bu ülkeye okumak için gidenler için şarttır. İtalya, dünyanın en gelişmiş eğitim sistemlerinden birine sahiptir. İtalyan üniversiteleri, yüksek burs ve araştırma standartları ile tanınmaktadır. Ancak, daha önce hiç İtalya'ya gitmediyseniz, orada eğitimin nasıl çalıştığını anlamak zor olabilir. İtalya'da okula veya işe başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey vardır.

Bir İtalyan Üniversitesine Nasıl Kayıt Olurum?

İtalya'da iki farklı üniversite türü vardır. Bunlar devlet ve özel üniversitelerdir. Devlet üniversiteleri devlet tarafından finanse edilirken, özel üniversiteler öğrencileri veya mezun bağışlarıyla finanse edilmektedir. Her iki durumda da, öğrenim ücretleri diğer ülkelere kıyasla çok düşüktür. Bir devlet üniversitesinde okumak istiyorsanız, İtalya'daki herhangi bir devlet üniversitesine ve bazı özel üniversitelere erişmenizi sağlayacak "Esame di Stato" (Devlet Sınavı) adlı bir sınava girmeniz gerekir.

İtalya’da üniversiteler, sadece liyakate dayalı ücretsiz giriş sunanlar. Devlet Sınavı, yaz tatili sırasında yılda bir kez yapılmaktadır. Bu sınavlar sözlü ve yazılı olarak yapılmaktadır. Sözlü sınav, hakkında sorular soran profesörlerle yapılan iki görüşmeden oluşmaktadır. İtalya’da eğitim ve çalışma hayatı söz konusu olduğunda, ayrıcalıklı fırsatların karşınıza çıkacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. İtalyan eğitim sistemi oldukça karmaşık olarak tanımlanmaktadır. Bu ülkedeki eğitim sistemi diğer Avrupa ülkelerinden farklıdır.

Başlangıç olarak, İtalyan okul yılının 1 Eylül'de başladığını ve 30 Haziran'da sona erdiğini bilmelisiniz. İtalya’da eğitim – öğretim yılı iki döneme ayrılmaktadır. Kış (1 Eylül - 31 Aralık arası) ve yaz (1 Ocak - 30 Haziran arası). Öğrenciler genellikle yarıyıllar arasında ara tatile girmektedir. Tatil süresi ortalama 1 ay kadardır. Ancak bu süre yaşadığınız bölgeye göre değişebilmektedir.

Lise düzeyinde her öğrencinin okuması gereken temel dersler İtalyan dili, matematik, tarih, coğrafya, biyoloji ve fiziktir. Bazı okullar ayrıca Latince'yi müfredatlarının bir parçası olarak almak isteyen öğrenciler için seçmeli bir ders olarak sunmaktadır. Öğrenciler liseden mezun olduktan sonra bir üniversitede veya teknik kolejde (Politecnico) eğitimlerine devam edebilirler. Pava Education eğitim danışmanlık hizmetleri sizlere İtalya’da üniversiteye kayıt konusunda yardımcı olacaktır.

İtalya'da Eğitim Sistemi Nasıldır?

İtalya'da eğitim 6 ila 16 yaş arası çocuklar için zorunludur. Eğitim üç seviyeye ayrılmaktadır. Bunlar: ilkokul ortaokul ve lisedir. İlkokul dört yıl, ortaokul beş yıl ve lise altı yıl sürmektedir. Öğrencilerin 16 yaşına kadar okula gitmeleri gerekmektedir. Ancak birçok öğrenci sınıf tekrarı yapmak zorunda oldukları veya ebeveynleri daha fazla eğitim almalarını istedikleri için daha uzun kalmaktadır.

Ortaokulun sonunda, öğrenciler lise diploması alırlar. Bu sertifikanın sınavlarına, öğrencinin eğitim tercihlerine bağlı olarak 17 veya 18 yaşında girilebilmektedir. Tüm öğrencilerin yarısından fazlası lise diploması aldıktan sonra eğitime devam etmeyi seçmektedir. Bu aşamadan sonra devreye üniversite eğitimi girmektedir. Burada iki farklı üniversite tipinden söz etmek mümkün olmaktadır. Çünkü İtalya’da hem devlet hem de özel üniversiteler öğrenci kabul etmektedir.

İtalya'da, politikalar ve düzenlemeler yoluyla eğitimin gelişimini denetleyen ulusal bir Eğitim, Üniversiteler ve Araştırma Bakanlığı bulunmaktadır. Bakanlık, sosyo-ekonomik durumu veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin eğitime eşit erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak, yüksek okulu bırakma oranları ve yüksek öğretimde düşük kayıt oranları gibi ülkenin eğitim sisteminin karşılaştığı bazı zorluklar vardır. Devlet üniversitelerine kayıtlı öğrenciler için öğrenim ücreti alınmadığını bilinmektedir.

İtalya'da Üniversiteden Sonra Çalışma Hayatı Nasıldır?

İtalya’da eğitim ve çalışma hayatı farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İtalya'daki çalışma hayatı diğer ülkelerden biraz farklıdır. Bu ülkede ortalama çalışma haftası daha kısadır. Ancak İtalyanların uzun tatillere çıkmaları daha yaygın bir alışkanlıktır. Bu da işte çok fazla zaman harcadıkları anlamına gelir.

İtalya, Avrupa'nın en cömert işsizlik yardım sistemlerinden birine sahiptir. Gençlerin bunu tam zamanlı bir işe yerleşmeden önce Avrupa'yı veya dünyayı dolaşmak için bir fırsat olarak kullanmaları çok yaygındır. Bir İtalyan üniversitesinden alınan diploma, çalışmayı planlıyorsanız önemli kazanımları beraberinde getirecektir. Çok çeşitli sektörlerde iş bulabileceğiniz İtalya’da tıp ve mimarlık alanından mezunsanız çok şanslısınız.

Şayet, tıp veya mühendislik okuyorsanız, iş bulmak edebiyat veya dil okumaktan daha kolay olacaktır. Aynı şey coğrafya ve tarih öğrencileri için de geçerlidir. Felsefe veya sosyoloji okuyan birine göre turizm sektöründe iş bulma olasılıkları daha yüksektir. Bu ülkede çalışmayı istiyorsanız, şansınızı rahatlıkla turizm sektöründe deneyebilirsiniz.

Mezun olduktan sonra yurtdışında çalışmak istiyorsanız, eğitiminiz sırasında uluslararası bir şirkette staj yapmaya değer olabilir. Sektörde bağlantılar kurmanıza yardımcı olur ve size yabancı meslektaşlarla çalışma konusunda değerli bir deneyim kazandıracaktır. Böylece çok daha yüksek maaşlı yerlerde çalışmayı başarabilirsiniz.

Maaşlar söz konusu olduğunda, İtalyanlar geleneksel olarak Almanya veya Fransa gibi diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında düşük ücretler ödemektedir. Bununla birlikte, son yıllarda bir artış olmuştur. 2000'den beri maaşlar önemli ölçüde artışlar yaşanmıştır. Özellikle mühendislik ve bilgisayar bilimi gibi teknik derecelere sahip mezunlar daha yüksek miktarda maaş almaktadır.

Daha fazla detay için lütfen pavaedu.com adresini ziyaret ediniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.