French Press İçin Kahve Nasıl Öğütülmeli?

French Press İçin Kahve Nasıl Öğütülmeli?

Kahve öğütme işlemi kahvenin aromasını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. Öğütme işlemi genelde toplum arasında ince ve kalın olarak bilinse de aslında bir çok çeşit öğütme işlemi vardır.

Öğütme işlemine bağlı olarak kullandığınız kahve demliklerinden alacağınız verim farklılık gösterir. Mesela bu makalemizde değineceğimiz French Press demlikle en verimli sonuçlar kahvenin öğütme işlemiyle doğrudan alakalıdır.

Kahve öğütme başlangıçta kulağa zor bir işlem gibi gelse de aslında evinizde de basit bir el değirmeniyle yapabileceğiniz ve harika sonuçlar alabileceğiniz bir işlemdir.

Kahve severlerin günümüzde yakındıkları bazı durumlar vardır. Bunlardan biri hatta en çok yakınılan konu ise kahveden doğru aromaları alamamaktır. Mesela aromalı kahve sevenler satın aldıkları filtre kahveleri evlerinde demlediklerinde aradıkları aromayı tadamayabilirler. Bu durumun kahvenin beklemiş olabileceği veya yanlış demleme teknikleri olabildiği gibi doğru öğütme işleminden geçmemesi de başlıca sebeplerden sayılabilir.

Makalemizde öğütme işlemlerine değinerek French Press kullanımında hangi öğütme işleminden geçen kahvelerin daha yoğun aromaları sunabileceğinden bahsedeceğiz.

Kahve Öğütme İşlemleri Nelerdir?

Kahve demlediğinizde yoğun kahve aroması, kahvenin karakteristik tadını ve içerdiği fındık çikolata veya meyve tatlarını almak için kahvenin nasıl öğütüldüğüne dikkat etmelisiniz. Bu konuda size ilk tavsiyemiz kahvenin homojen bir yapıda öğütülmesine özen göstermeniz olacaktır.

Homojen bir şekilde öğütülmeyen kahveler damağınızda pekte hoşunuza gitmeyen tatlar bırakacak ve arzu ettiğiniz lezzetti size veremeyecektir.

Kahve çekirdekleri öğütülürken dikkat edilen bazı hususlar vardır. Bunlardan biri de boyut ayarıdır. Kahve çekirdeklerinin boyutu ise sıcak su ve kahve çekirdeklerinin birleşmesinden sonra ortaya çıkan kahvenin lezzetini direkt olarak etkileyen bir durumdur.

Kahve çekirdeklerinin sıcak su ile etkileşime girmesi kahvenizin yoğunluğunu ve yumuşaklığını belirleyen bir etkendir. Bu açıdan satın almak istediğiniz kahvenin öğütme şekillerine önem gösterin.

Kahve Öğütme Şekilleri Nelerdir?

Ekstra iri (extra coarse) kahve

İri (coarse) kahve

Orta iri (medium coarse) kahve

Orta (medium) kahve

Orta ince (medium fine) kahve

İnce (fine) kahve

Ekstra ince (powdered, extra fine) kahve

İri Öğütülmüş Kahve ve French Press

French press kullanarak demleyebileceğiniz en ideal öğütme şekli iri öğütmedir. İri çekilmiş kahveler aslında demleme süreleri uzun olan kahvelerdir. Fakat bir french press kullanarak bu süreyi çokta uzun tutmanıza gerek yok.

Harika sonuçlara ulaşmak için hayatta bazen tandemlere ihtiyacınız vardır. Kahve konusunda yoğun bir yapıdan hoşlanıyorsanız sizin tandeminiz French press ve iri çekilmiş kahve olmalıdır.

Kahve demleme aşamasında ise bu demlik muhteşem işler çıkarabilir. Fakat belli başlı teknikler ve yöntemleri göz ardı ederseniz sonu hüsran olabilir. Dolayısıyla her zaman blog yazılarımızda belirttiğimiz gibi French Press kullanırken sıcak su ilave aşamasında oldukça yavaş olmanızı şiddetle öneriyoruz.

İri çekilmiş kahve çekirdeklerine coarse tekniği de deniliyor. Bu tür çekilen kahve çekirdeklerini soğuk içimlerde de tercih etmeniz mümkün.

Öğütme aşamalarında lezzet farkı ise şu şekilde açıklanabilir. Çok ince öğütülen kahve çekirdekleri acımsı ve yoğun tatlar sunarken daha iri ve taneli olanlar ise yumuşak ve orta içimler sunar.

Unutmayın iri öğütülen kahve çekirdekleri sizi uzun süren demlemelere sevk edecektir.

Bu makalemizde French press kullanarak iri çekilmiş kahveyi tercih etmenizden ve en verimli tercihin bu olduğundan bahsettik. Sizlerde evlerinizde bu demlik aracılığıyla harika kahveler hazırlayabilirsiniz

Şimdiden afiyet olsun…

Kaynak: https://www.ventrepublic.com/french-press-ile-kahve-demleme/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.