Aksiyel Fan

Aksiyel Fan

Aksiyel Fan farklı sistemlerde sıcak ve soğuk hava sirkülasyonlarının bir arada yapılmasını sağlar. Ekonomik açıdan daha tasarruflu olması nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilir. Bu fanların üretimi son teknoloji ile gerçekleştirilir. Ürünlerin seçimlerinde üstün verimlilik, düşük ses, düşük montaj verimliliğinin yanında eşenjör kullanımlarında en iyi performans ile hava akışını sağlaması beklenir. Aksiyel fan sistemlerinde basınçların farklı kullanılması sayesinde hava hareketinin eksenel yönde olması sağlanır. Aksiyel fan değişimlerinde orijinal yedek parça kullanımı önemlidir. Bu fanların kurulumunda akışın geldiği bölge hassas olduğundan rötara yakın olanlarının keskin dirsekli olmasından kaçınılmalıdır.

Aksiyel fanın anlamı temizleyici şeklindedir. Bu nedenle genellikle iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinde daha çok tercih edilir. Ev tipi fanlardan endüstriyel tip fanlara kadar farklı pek çok modeli ve çeşidi vardır. Fanlar genel çalışma prensiplerine göre aksiyal ve radyal olarak iki çeşittir.

Aksiyel Fan Çeşitleri Nelerdir?

Aksiyel fan ile radyal fan birbirlerinden farklı özellikler gösterir. Aksiyel fanlarda basınç farkları sayesinde hava hareketi eksenel yönde gerçekleşir. Radyal fanlarda ise hava hareketi eksenel yönde değildir. Bu fanlarda hava hareketi merkez kaç kuvveti doğrultusunda gerçekleşir. Aksiyel fanların 3 farklı çeşidi bulunur.

Kılavuzlu silindir tip aksiyel fanlar alçak statik basınçlı özellik gösterir. Bu fanlar genellikle büyük hava debilerinde daha çok tercih edilir.

Pervane kanatlı tip aksiyel fanlar alçak, orta ve yüksek basınçlı genel ısıtma sistemlerinde daha çok kullanılır. Bunun yanında havalandırma sistemleri ile araba klima sistemlerinde de tercih edilir.

Silindir kanat tip aksiyel fan alçak ve orta basınçlı genel ısıtma sistemlerinde daha çok kullanılır. Genelde kurutma ya da boyama işlemleri yapılan kabinlerde egzoz sistemlerinde sıklıkla bu fanlar kullanılır.

Aksiyel fanların montaj yönlerinin değiştirilmesi ile vantilatör ya da aspiratör olarak kullanılması da mümkündür. Bu fanlar 300 derece sıcaklıklara 3 saat kadar dayanabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle duman tahliye amacıyla da bu fanlar tercih edilir. Kapalı otoparklarda da genelde aksiyel fan kullanımı tercih edilir. Kanatlı aksiyel fanlar ise patlayıcı ya da patlayıcı maddelerin transferlerinin gerçekleştirilmesinde sıklıkla kullanılır. Oto yedek parça kullanımları açısından da aksiyel fan seçimine dikkat edilmelidir.

Aksiyel fanların montajları çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu fanlarda pervane motor miline direkt olarak akuple edilir. Bu sayede güç aktarımı sebebiyle verim kaybı gibi durumlar söz konusu olmaz.

Aksiyel Fan Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Aksiyel fan sıcak ya da soğuk ortamlarda hava sirkülasyonu sağlayarak ortamın basıncının dengelenmesini sağlar. Bu fanlar hem ses hem de fiyat açısından son derece uygundur. Bu nedenle pek çok yerde kullanımı tercih edilir. Kurulumunun kolay olmasının yanında ustaya gerek kalmadan kişiler tarafından da yapılabilir. Aksiyel fan çeşitlerinin kullanılacakları yere göre seçilmesi önemlidir. Motor özelliklerine bakılarak özenli bir şekilde seçilmezse verim almada sıkıntı yaşanır.

Bu fanlar duman ya da egzoz gazlarının çok fazla olduğu alanlarda, soğutma kulelerinde, havanın tozlu olduğu ortamlarda, patlayıcı ve yanıcı gazların bulunduğu alanlarda tercih edilir.

Aksiyel Fanların Diğer Sistemlere Göre Avantajları

Bu fanlar son derece pratik kullanımları sayesinde ekonomik çözüm sunma özelliğine sahiptir. Yuvarlak hava kanalı karşı bağlantı flanşı hızlı bir şekilde montaj yapılmasına olanak sağlar. Bu fanların montaj yönlerinin değiştirilmesi sayesinde aspiratör ya da vantilatör olarak kullanımı mümkündür.

Pervaneler direkt olarak motor miline akuple edildiği için güç aktarımı sebebiyle verim düşmesi durumları söz konusu olmaz. Projelere göre istenen basınç ve debi miktarı açı ayarları yapılabilen kanatlar ile hassas olarak ayarlanır. Gerekli olması durumunda iki hızlı elektrik motorunun kullanımı ile duman ve havalandırma tahliye işlemlerinde de tercih edilir.

Aksiyel fan fiyatları için online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. OTOSAL A.Ş. otomotiv yedek parça sektöründe kaliteli yedek parça teminlerinde avantajlıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.