Gümüş mü kripto para mı?

Gümüş mü kripto para mı?

Dünyanın en popüler yatırım araçlarından biri olan gümüş, tarih boyunca kıymetli metaller içinde ön planda oldu. Bitcoin ve ardından Litecoin, Ethereum, Solana gibi projelerle trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşan kripto paralar ise yeni nesil yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Yatırım yapmak için, gümüş ve kripto para arasında kaldıysanız, ne yapmanız gerekiyor? Fiziksel yatırım aracı gümüş ile, blokzinciri teknolojisine dayanan kripto paralar, farklı özellikler sunmasının ötesinde farklı potansiyeller barındırıyor. Her biri farklı potansiyeller içeren coin’ler için, yatırımcıların ilk durağı kripto para borsası oluyor. Peki gümüş mü kripto para mı? Bu sorunun cevabını merak edenler için, bir karşılaştırma yaptık.

Gümüş yatırımı satın alma gücünü koruyor mu?

Gümüş, insanlık tarihinin eski dönemlerinden bu yana, bir yatırım aracı olarak kullanılmıştır. Altınla birlikte, en kıymetli metaller içinde yer alan gümüş, piyasada ons fiyatı üzerinden işlem görmektedir. 31,1 grama denk gelen bir ons gümüş, emtia piyasasında spot ve vadel işlemlerde tercih edilmektedir. Gümüşün son 100 yıllık grafiğine bakıldığında, birçok kıymetli metalde olduğu gibi bir değer artışı söz konusudur. Bununla birlikte, uzun vadede enflasyon etkisi ile, gümüşteki değer artışı, belli dönemlerde alım gücünü korumaya yetmemektedir.

Basit bir örnekle anlatmak gerekirse, 1980 yılında bir ons gümüşün değeri 35 dolar seviyesini görmüştür. 2020 yılında ise gümüş, kovid-19 pandemisi etkisiyle 28 dolar seviyesine ulaşmış ve son yılların en yüksek seviyesini görmüştür. Yatırımını gümüşte tercih eden bir kişi, 40 yıllık süre içinde dolar bazında kâr etmemiştir. Ancak, gümüş 2020 yılında aynı seviyesine, yani 35 dolara ulaşmış olsaydı dahi, yatırımcı yine alım gücünü kaybetmiş olacaktı. Zira dolar enflasyonu hesaplandığında, 1980 yılında 1 dolara alınabilen bir mal sepeti, 2020 yılında 7 dolara alınabilmekteydi. Kısacası, gümüş de, altın gibi önemli bir yatırım aracı olmasına karşın, dolar enflasyonu nedeniyle, dolar karşısında sabit kalsa ya da yükselse dahi, alım gücünün zayıflamasına neden olabilir.

Dijital altın: Kripto paralar

Gümüşe karşı en önemli alternatiflerden biri, kripto para varlıkları. Altın ve gümüş, yüzlerce hatta binlerce yıldır ticarette kullanılmakta. Bununla birlikte kripto para ve blokzinciri teknolojisi, 2009 yılında ortaya çıktı. Buna karşın, ilk çıktığı dönemde 1 doların altında işlem gören Bitcoin, 2021 yılı içinde 69.000 doları aşarak, finans piyasalarında görülmemiş bir çıkışa tanık olmamızı sağladı. Bitcoin dışında Ethereum, Dogecoin, Solana, Cardano ya da Avalanche gibi kripto para ağları da, benzeri yükselişleri yaşadı. Kripto para piyasası, henüz genç ve yeni olgunlaşmakta olan bir piyasa olarak görülebilir. Bununla birlikte, gelişimini oldukça hızlı sürdürmektedir. İnovatif teknolojiler içeren, geniş kullanım alanına sahip kripto para projeleri ciddi bir getiri oranı potansiyeline sahiptir. Bu yönüyle kripto paralar, altın ve gümüş gibi emtialara karşı ön plana çıkmaktadır.

Gümüş mü, kripto para mı satın alınmalı?

Gümüş, getiri oranı bakımından kripto paralara nazaran çok daha mütevazi bir yatırım aracıdır. Kripto paralar ise, uzun vadede yüzlerce, hatta binlerce kat yükseliş potansiyeli sunmasına karşın, çok volatildir. Muhafazakar, geleneksel yatırımcı modeli için, gümüş ve altın, alım gücü kaybı yaratabilse de değer saklama aracı olarak tercih edilmektedir. Kripto paralar, yeni olgunlaşan bir finans piyasası olması nedeniyle, daha volatildir ve getiri oranı sunduğu gibi, riskler de içerebilir. Dolayısıyla, her yatırımcı kendi risk tercihine göre bir portföy oluşturabilir.

Gümüş, 2022’nin Nisan ayı itibariyle 1,34 trilyon dolar toplam piyasa değeri ile dünyanın en değerli 7. varlığıdır. Bitcoin ise 772 milyar dolarlık değeri ile 9. sırada yer alırken, toplam kripto para piyasası market değeri 1,8 trilyon dolar ile gümüşün üzerindedir. Bitcoin borsaları üzerinde BTCUSDT ya da BTCTRY gibi işlem çiftlerinde satın alınabilen kripto para birimi, günün her anında kolay bir şekilde alma imkanı da sunmaktadır.

Kripto para ekosistemi, henüz 13 yıllık bir alan olarak gelişimini sürdürmektedir ve altın, gümüş gibi emtialara göre birçok avantaj sunan enstrümanlar olarak tercih edilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.