Sürü Yönetimi Nedir?

Sürü Yönetimi Nedir?

Sürü Yönetimi hayvanlara yönelik uygun bakım ve düzgün koşulları oluşturarak, hayvanlarda oluşacak hastalıkların ve hayvancılık işletmelerinden yaşanacak kaynaklı kayıplarının önüne geçmektir.

Türlü yazarlara göre daha geniş bir ifade ile; Sürü yönetimi bakımından üretim yönetim programları ile birlikte üretim parametrelerini uygun sınırlar içerisinde kayıt altına almaktır.

Beslenme ve sindirim kaynaklı hastalıklar arasında bulunan bağlantıyı dikkate alarak beslenme yöntemini belirlemek için, sürü yönetim programı içerisinde bulunan rasyon programı kullanılmalıdır.

Enfeksiyöz hastalıklara karşı tedbir almak için, sürü yönetim programı kullanılmalıdır.

Yeni doğan hayvanların yaşama şansını arttırmak, için sürü yönetim programı kullanılmalıdır

Meme sağlığını korumak ve gerekli durumlarda müdahale etmek için sürü yönetim programı kullanılmalıdır. Birçok insan bu konuda bu tür sıkıntıların sürü yönetim ile ne alakası olduğunu düşünebilir ancak kayıt ve takip yoksa tamamının olması kaçılmazdır.

Sürü Yönetimi Neden Gerekli?

Git gide artan insan nüfusu ve sürekli yoğunlaşan kent merkezlerinden dolayı günümüz hayvancılık faaliyetleri geleneksel yöntemler ile idare edilemeyecek kadar genişlemiştir. Hayvancılıktaki yoğun istek durumu her geçen gün farklılık gösterse de özellikle nüfus faktörünün etkisini artırmaya başlamasıyla birlikte “minimum maliyetle maksimum verim” elde edilebilecek uygulamalara olan talep de artış göstermiştir. Teknolojik uygulamalar ve akıllı çiftlik sistemleri ile büyükbaş, küçükbaş ve de kümes hayvancılığında günlük, haftalık, aylık ve yıllık olmak üzere çok kapsamlı raporlar ve okumalar yapmak olasıdır. 

Çiftlikler, hayvancılık ve tarım ile uğraşan vatandaşlar için oluşturulan özel yaşam, üretim ve deneyim alanlarıdır. Geleneksel hayvancılıkta kullanılan malzemelerle ile birlikte kayıt, takip, bakım ve teftiş yöntemleri de değişkenlik göstererek teknolojiyle birlikte çok iyi bir uyum yaşandı. Vücut sağlığını ile beraber psikolojik faktörler, hayvan refahı, konforlu ve stressiz yaşam alanları ile birlikte verimde görülen artış, çiftlik yönetimlerinin de akıllı hale gelmesine sebep olmuştur. Bu, mobil uygulamalar ve bilgisayarlar ile birlikte kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Sürü Yönetim Programları Ne İşe Yarar?

Sürü yönetim programları ile bilirlikte sürünüzün kontrolü çok daha kolay olacaktır. Bilgisayar tabanlı olan sürü yönetimi programları, ahırda, tarlada ve internet/veri bağlantınız ,bir bilgisayar veya mobil cihazınız olan her yerde sürünüze veri eklemenize ve bunlara erişmenize olanak tanır. Sürünüzün verilerini tek bir yerde toplayarak hayatınızı kolaylaştırır: kayıtlarınıza erişmek için size zaman kazandırır, anında karmaşık raporlar oluşturur, görevleri otomatik olarak planlar ve yapmanız gereken zamanı size hatırlatır ve hataları önlemeye yardımcı olmak için kontroller gerçekleştirir.

SÜRÜ YÖNETİMİ PROGRAMININ BAZI ÖZELİKLERİ

Sürü Yönetim yazılım programı, sürünüzü yönetmenizi sağlar. Hayvanları izlemek için pürüzsüz bir yol.

RAPOR YÖNETİMİ

Günlük hatırlatıcılar ve üstün raporlama işlevleri, süt yönetimi için hayvanlara özgü gerçekler üretir.

YEM YÖNETİMİ

Süt ve Besi Sığırları yoluyla beslenecek Yemin karnelenmesi için tercih edebileceğiniz bir tayinleme şemasını kaydedin.

SAĞIM YÖNETİMİ

Program üzerine hayvanla veya tüm sürü için tutarlı süt verimlerini takip edin.

ÜREME YÖNETİMİ

Verimli başarıyı gerçekleştirmek için üreme, tohumlama ve doğurganlık bilgilerini yönetin.

SAĞLIK YÖNETİMİ

Bulut tabanlı yazılımlarla aşı ve muayene kayıtlarını tarayabilirsiniz.

MALİYET YÖNETİMİ

Operasyonunuzun tüm finansal kazanç ve giderlerini tek ekrandan yönetin.

Sürü Yönetim Programlarını Kullanmaya Değer mi?

Sürü yönetim programları çiftlik yönetim bakımından çok büyük öneme sahiptir. Eski usul yönetimlerin yerine günümüz teknoloji çağında ki sürü yönetimi programları üretiminize büyük katkıda bulunur. Sürü verimini artırır. Hesap tutamakta büyük kolaylıklar sağlar.

Yani kısacası günümüz şartlarında şuan hayvan çiftliklerine sürü yönetim programları olmasa olmaz ihtiyaçlar arasına girmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.