Gaziantep'in Komşu İli'nde Hasadı Başladı! Her Derde Deva Kimyon'un Kilosu 200 TL

Gaziantep'in Komşu İli'nde Hasadı Başladı! Her Derde Deva Kimyon'un Kilosu 200 TL
Baharatlar, sağlığımız için son derece faydalı besin kaynakları arasında yer alıyor. Özellikle Kilis'te hasadına başlanan o baharat kilosu 200 TL'den satılıyor, bir tutamı bile bağırsaklara format atıyor! İşte o mucize baharat...

Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştirilen kimyon, Türkiye'nin tarımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Yüksek kalitesi dikkat çeken kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı, tüketicilere ise kaliteli bir ürün sunuyor. Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Şubat ayı içerisinde tohumunu toprakla buluşturulan kimyonun hasadı başlarken çiftçiler, Haziran ayı sonuna kadar hasadın süreceğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan işçiler ile birlikte toplanan kimyonlar güneşte kurutularak biçerdöver ile tohumdan ayırtılıp sofralara hazır hale getiriliyor.

Kilis'te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye'nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanı artarak son beş yıl içinde 50 bin dekara kadar çıktı. Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Biz şuan Suriye'nin sıfır noktasında Türk ve Suriye kardeşliği içerisinde hasat yaptık. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'ye geldikten sonra ülkenin tarımına katkı sunabilmek için çalışmaya başladılar. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.

PEKİ, KİMYONUN FAYDALARI NELERDİR?

Kimyon, yemeklere lezzet katan ve sağlık üzerinde bir dizi olumlu etkiye sahip olan çok yönlü bir baharattır. İşte kimyonun bazı sağlık yararları!

Bağışıklık sistemini destekler

Tohumunda bulunan C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler. Stres, soğuk ve kötü hava koşullarından etkilenen vücutta bağışıklık sistemi düşer. Tohumlarından hazırlanan çay bağışıklığı güçlendirerek bu sorunların giderilmesine yardım eder.

Solunum yolu rahatsızlıklarında etkilidir

Tohumları balgam söktürücü özelliği ile nefes yollarında oluşan mukusun kolaylıkla temizlenmesine yardım eder. Vücutta uyarıcı görevi görerek nefes yollarından mukusun temizlenmesinin ardından rahatsızlık durumunun iyileşmesini sağlar.

Enfeksiyonlara karşı savaşır

Antibakteriyel özellikleri ile vücutta adeta bir dezenfektan görevi görerek gıda kaynaklı rahatsızlıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Antibakteriyel özelliği ile vücuda giren ve rahatsızlığa sebep olabilecek bazı bakterileri etkisiz hale getirme konusunda vücudu destekler.

Sindirim sistemini düzenler

Suya eklediğinizde bağırsak hareketlerini düzenleyip sindirime yardımcı olur. Sindirim enzimlerini uyararak, genellikle yemek sonralarında hissedilen şişkinliğe engel olur.

Metabolizmayı çalıştırır

Vücudun metabolizma hızının yavaş olması, vücutta bulunan yağ ve şeker depolanacağı için kilo alımına neden olur. Metabolizmayı harekete geçirir ve kilo alımına neden olan yağ ve şekerin fazlasını yakar.

Kaynak:İHA-Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.